Center map

Tura kultura

Tura kultura

Projektom “Tura kultura” želja nam je građanima približiti rad različitih gradskih institucija i tvrtki koje se bave različitim kulturnim, obrazovnim, medijskim i sličnim sadržajima. Ti su obilasci za građane besplatni i  kroz njih im omogućujemo viđenje nepoznate strane tih institucija i poduzeća i njihovih djelatnosti. Nepoznati depoi, uredski prostori, pogoni, dvorane, ljudi koji rade u tim objektima, nusprostorije i laboratoriji … životne priče koje stoje iza tih zidova. Sve ono što je inače nedostupno i skriveno.  S tim pogledom iznutra ljudima/posjetiocima, a i ljudima koji rade u njima, omogućujemo da se međusobno upoznaju, senzibiliziraju za probleme pojedine struke, bolje se razumiju, pa i poistovjete u nekim situacijama.

Dosadašnja praksa ovakvih obilazaka pokazala je njihovu izuzetnu vrijednost, i za ljude koji u njima rade, i za ljude koji su posjetioci. Na taj se način spoznaje vrijednost institucija, njihove povijesti od značaja za stvaranje gradske slike, na kreiranje kulturne, tehničke i svake druge baštine, ali i vrijednost mnogih pojedinaca koji stoje iza tih institucija i u njima rade. Kroz upoznavanje zakonitosti pojedinih djelatnosti, razgovore sa djelatnicima, susrete sa njihovim uredskim prostorima, laboratorijima, depoima, susrete sa životnim pričama koje stoje iza tih zidova građani uče cijeniti njihove aktivnosti, trud i znanje koje se ulaže u to što rade. A dodatnu pažnju potiče to što je ono što vide za tih posjeta inače nedostupno, skriveno oku uobičajenog posjetioca.

U okviru projekta “Tura kultura” tijekom 2021. godine održana su tri posjeta:

  • posjet stambenoj zgradi “Trešnjevačka ljepotica” (Ozaljska 93), voditeljica Lidija Butković Mićin, povjesničarka umjetnosti (održan 12.06.2021. u okviru akcije “Trešnjevka se budi!”, posjetu je prisustvovao 31 posjetilac)
  • posjet poduzeću “Končar električna vozila”, voditelji Nikola Radman i Čedomir Glavaš, magistri elektrotehnike, uz uvodno slovo Voditeljice odjela prometa iz Tehničkog muzeja Nikola Tesla Nede Staklarević (održan 22.10.2021., posjetu je prisustvovalo 52 posjetilaca)
  • posjet sportskom kompleksu Dom sportova, uz voditelja iz redova zaposlenika Doma sportova, Dubravka Suđa, sudjelovali su i predstavnik Muzejsko-memorijalnog centra Dražena Petrovića, Luka Lucin, te bivši košarkaš “Industromontaže”, “Cibone” i košarkaške reprezentacije Jugoslavije Zoran Čutura (održan 11.11.2021., posjetu je prisustvovalo 38 posjetilaca)
  • posjet Zagrebačkom velesajmu, održan je pod vodstvom zaposlenika Velesajma, arhitekata Sanju JurićRenata Kisića i Dubravke Kovačević Krizmanić (održan 23.04.2022., posjetu je prisustvovalo 38 posjetilaca)

Napomena: Gradski ured za kulturu grada Zagreba financijski je podržao projekt “Tura kultura” 2021. godine

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )