Naše dosadašnje akcije

Naše dosadašnje akcije

Ovdje možete vidjeti sažetu listu naših dosadašnjih aktivnosti!

(Podatke o šetnjama koje provodimo u okviru globalne incijative “Jane’s Walk” pronađite ovdje)

 • 22.12.2023.: 11. Predbožićna dvorišnorazgledna dijagonalna šetnja

Nastavljajući tradiciju predbožićnih dijagonalnih šetnji koje svojim sudionicima predstavljaju manje znane zakutke Trešnjevke u pretprazničnom ugođaju ova je šetnja provela sudionike kroz 17 verlo raznolikih i zanimljivih dvorišta i sličnih prostora središnje Trešnjevke. Šetnja je završila iznenađenjem, posjetom terase hotela “Zonar” koja se nalazi na visini od 75 metara i s koje se pružao nenadmašan pogled na noćno ruho Trešnjevke. Voditelj šetnje bio je Vanja Radovanović. Šetnji je prisustvovalo 55 šetača.


Sudionici Sudionici 11. predbožićne dvorišnorazgledne šetnje u jednom od dvorišta Brozove ulice. [SMK 2023.]

Pogled sa terase hotela Zonar na kraju 11. predbožićne dvorišnorazgledne šetnje [SMK 2023.] Pogled sa terase hotela Zonar na kraju 11. predbožićne dvorišnorazgledne šetnje [SMK 2023.]

 

 • 17.06.2023., 10 godina Mapiranja Trešnjevke – tragom prve dijagonalne šetnje, Trešnjevkom s kraja na kraj (šetnja) Voditelj je bio Vanja Radovanović. (55 sudionika)

Ovom je šetnjom projekt Mapiranje Trešnjevke proslavio 10 godina svojih aktivnosti, a sudionici šetnje su prostorno i vremenski (pa i emocionalno) prošetali Trešnjevkom s kraja na kraj uz razgovore o promjenama u kvartovima koje su se desile u tom periodu, ali i podsjećanja na nastanak projekta i njegove akcije. Po završetku šetnje nastavilo se druženje uz trešnje, višnjevaču, čvarke i čokoladne napolitanke, ali i malu izložbu predmeta iz arhive projekta kao i međusobno darivanje članova projekta i sudionika šetnje starim fotografijama.

OVDJE možete preuzeti knjižicu izdanu povodom 10 godina djelovanja projekta Mapiranje Trešnjevke (pdf format).

Fotografije sa akcije prilažu Daša Filipčić, Branko Majcenović, Ivana Nekić i Saša Martinović Kunović.

 • 16.06.2023., Štacun – originalni trenutak (The Original Moment) (intervencija u javnom prostoru Franjke Prša), ugao Kostelske i Mokričke ulice. (cca 100 sudionika)

Studentica Akademije likovnih umjetnosti Franjka Prša priredila je u napuštenom kvartovskom dućanu “Štacun” umjetničku instalaciju “Štacun – Originalni trenutak (The Original Moment)” kojom je na jednu večer probudila taj uspavani kiosk koji je nekad bio srce tog kvarta. Ta je akcija (inače Franjkin diplomski rad) podsjetila sve stanovnike kvarta i slučajne prolaznike na značaj kvartovskih dućana kao mjesta druženja, susreta, podrške. Više o povijesti “Štacuna” možete vidjeti OVDJE.

Fotografije sa akcije prilažu Saša Martinović Kunović i Vanja Radovanović.

 • 03.06.2023. Igrajte se s nama, na Ciglenici i Pongračevu! – igra za građanstvo (31 sudionik)

U okviru manifestacija “Pongračevo se budi!” (koju je organizirao Mjesni odbor Pongračevo) i “Ciglenica se budi!” (koju je organizirao Mjesni odbor Ciglenica) pripremljena je igra kojom su njeni učesnici na zabavan način upoznali starije dijelove tih naselja koji se nalaze u četverokutu između željezničke pruge, potoka Črnomerca, Baštijanove ulice te Stubičke/Vitezićeve ulice. Kroz 31 pitanje na koje je odgovore trebalo naći šećući kroz 31 ulicu tog predjela sudionici (njih 31!) podijeljeni u 6 ekipa su kroz šetnju i potragu tražili odgovore. Pitanja iz te igre možete naći OVDJE, a odgovore OVDJE (od 10.06.2023.)

Autor i voditelj igre je bio Vanja Radovanović. U igri je učestvovao 31 sudionik.

Fotografije sa igre prilažu Daša Filipčić, Marina Milić Babić i Vanja Radovanović.

Voditelj igra, Vanja Radovanović, sa učesnicima igre za uvodnog predstavljanja igre. [MMB 2023.]
Voditelj igra, Vanja Radovanović, sa učesnicima igre za uvodnog predstavljanja igre. [MMB 2023.]

 • 18.11.2022.: Trešnjevka na treći pogled: Željeznica – vlak bez voznog reda

Tijekom šetnje razgovarali smo o mnoštvu tema, od povijesti dolaska željeznice u Zagreb i na Trešnjevku i njenog utjecaja na razvoj grada, preko mogućnosti njenog jačeg i efikasnijeg uključivanja u javni prijevoz Zagreba pa do neobičnih i bizarnih detalja na koje se može naići šetnjom uz prugu, Posebna je pažnja bila posvećena sigurnosti šetača tako da su smo sve željezničke objekte i instalacije promatrali sa sigurne udaljenosti i uz sve mjere opreza. Voditelj šetnje bio je Vanja Radovanović. Šetnji je prisustvovalo 22 šetača.

 • 22.10.2022.: Trešnjevka na treći pogled: Autoput – od pješaka do Rakete

Ova je šetnja bila prva iz novoga ciklusa Trešnjevka na treći pogled i bila je posvećena Autoputu, najprometnijoj prometnici u Zagrebu i cijeloj Hrvatskoj, prometnici koja je svojom izgradnjom krajem 40-ih godina prošlog stopljeća podijelila Trešnjevku na dva dijela i osim toga što je osigurala direktnu vezu između istoka i grada Zagreba (pa i šire) podijelila neke od dijelova Trešnjevke koji su do tada bili jedinstveni. Tijekom šetnje smo sagledali Autoput i sve vezano uz njega na raznolike načine sa posebnom pažnjom na život koji se odvija sa obje strane Autoputa, u njegovoj neposrednoj blizini. Voditelj šetnje bio je Vanja Radovanović. Šetnji je prisustvovalo 23 šetača.

 • 10.09.2022.: Krug oko Srednjaka

Šetnja je održana u sklopu proslave Dana mjesnog odbora Horvati-Srednjaci. Šetači su obišli sjeverni dio Srednjaka, između Zagrebačke avenije, Horvaćanske i Selske ceste te potoka Črnomerca. Veći dio šetnje bio je posvećen starijem dijelu naselja i uskim ulicama okruženim obiteljskim kućicama koje kriju manje poznate detalje i zanimljive priče. Voditelj šetnje bio je Vanja Radovanović. Šetnji je prisustvovalo 37 šetača.

 • 12.06.2022.: Krug oko Pongračeva

Šetnja je održana u sklopu manifestacije “Pongračevo se budi!” koju je organizirao Mjesni odbor Pongračevo. Šetači su obišli sjeverni dio prostora mjesnog odbora, između Ozaljske i Klanječke ulice, a dva usputna iznenađenja bili su posjet kughlani u sklopu sportskog centra u Klanječkoj ulici te posjet terasi nebodera u Ozaljskoj ulici 148 sa koje se pruža nezaboravan pogled na cijelu Trešnjevku, a i šire. Voditelj šetnje bio je Vanja Radovanović. Šetnji je prisustvovao 51 šetač.

Šetači šetnje
Šetači šetnje “Krug oko Pongračeva” na vrhu nebodera u Ozaljskoj 148. [DF 2022.]

 • 19.05.2022.: Mapiranje Susedgrada, šetnja po jugozapadnoj strani – potok Dubravica

Ova je šetnja organizirana u okviru suradnje sa Centrom za kulturu i obrazovanje Susedgrad. šetači su se prošetali uz potok Dubravicu na dijelu gdje potok teče kroz Jankomir i usputno su popričali o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti tog dijela grada. No, Jankomir krije u sebi vrlo različite priče i ugođaje. Voditelj šetnje bio je Vanja Radovanović. Šetnji je prisustvovalo 16 šetača.

 • 12.03.2022.: “Kruge, Pile i Savica … i poneka riječna ulica”

U sklopu ove šetnje prošetali smo se Krugama, Njivicama, Pilama te naseljem Savica koje je povijesno također bilo dio Kruga. Na početku šetnje posjetili smo i terasu stambene zgrade u Ulici grada Vukovara 224 s koje smo pogledali predio kojim je tekla šetnja. Šetnji je prisustvovalo 54 šetača. Voditelj šetnje bio je Vanja Radovanović.

 • 29.12.2021.: Deveta prednovogodišnja trešnjevačkotrnjanska dijagonala

Tokom ove šetnje prošetali smo se prostorom između Trešnjevačkog placa i Savskog mosta uz iznenađenje, posjet terasi “Mornarske zgrade” u Ulici grada Vukovara. Voditelj šetnje bio je Vanja Radovanović.

 • 05.11.2021.: “Tura kultura”, u posjeti Domu sportova

U prvom dijelu našeg posjeta smo sa našim vodičem iz redova osoblja Doma sportova, Dubravkom, obišli većinu sportskih prostora Doma sportova, od mačevalačke pa do “Ledene dvorane” i postrojenja za održavanje leda i usputno čuli kako funkcionira takav specifični “organizam” koji ugošćuje mnoge sportske i estradne priredbe …
… u drugom nas je dijelu Luka iz Muzejsko memorijalnog centra Dražen Petrović rječju, podacima te isječcima iz snimaka utakmica, podsjetio na zvjezdane trenutke Dražena Petrovića u dresu Cibone upravo u ovim dvoranama …
… a u trećem smo dijelu imali prilike porazgovarati sa Zoranom Čuturom, još jednim velikanom hrvatske košarke (a k tome i stanovnikom Trešnjevke), koji je bio izrazito ugodan, zanimljiv i zabavan sugovornik s kojim smo se dotakli mnogih tema vezanih uz košarku, ali i život sportaša općenito.
Posjetu je prisustvovalo 38 posjetilaca.

 • 22.10.2021.: “Tura kultura”, u posjeti poduzeću Končar električna vozila”

Posjetili smo poduzeće “Končar električna vozila” koje izrađuje tramvaje i vlakove sa željom da saznamo ne samo kako se oni izrađuju već i na koje se načine takva složena vozila projektiraju, ispituju, popravljaju. Naši su nas domaćini, Nikola Radman i Čedomir Glavaš, proveli kroz njihove proizvodne hale i pokazali nam tramvaje i vlakove koji su trenutačno u izradi, objasnili nam složene proizvodne procese te odgovorili na mnoštvo pitanja posjetilaca (među kojima je bilo i više članova udruge Kluba ljubitelja željeznice). Uvodnu riječ posjetu, na temu povijesti tramvaja u Zagrebu, dala je Neda Staklarević, voditeljica odjela prometa u Tehničkom muzeju Nikola Tesla. Organizator posjeta je bio Vanja Radovanović, a posjetu je prisustvovalo 52 posjetitelja.

 • 16.10.2021.: Šećemo uz trešnjevačke potoke: Krenimo uzvodno uz Kunišćak!

Ovoga smo se puta prošetali trasom potoka Kuniščaka od Trešnjevačkog trga uzvodno. Prošli smo rubom Naselja Prve Hrvatske štedionice, preko travnjaka uz koji se još uvijek nalaze najstariji izvori Gradskog vodovoda, kroz blok Gradskih kuća socijalnog stanovanja između Meršićeve ulice i Selske ceste te stigli do željezničke pruge. Nakon prolaska ispod pruge nastavili smo šetnju rutom Kuniščaka, svratili u dvorišta istočno od Osnovne škole Pavleka Miškine te stigli do autobusne linije koja vozi do vrha Šestinskog dola kojom smo skratili šetnju prometnom cestom bez adekvatnog nogostupa. Nadalje smo produžili do retencije potoka i dalje uz njega sve do ulice Polanjščak i dalje, do polja, voćnjaka i vinograda iznad Lukšića gdje smo i završili šetnju povratkom autobusom do Črnomerca. Voditelj šetnje je bio Vanja Radovanović, a šetnji je prisustvovalo 58 šetača.

 • 22.09.2021.: Pješke od placa do Save! (Šećemo uz trešnjevačke potoke: Krenimo nizvodno niz Kunišćak!).

Prošetali smo se trasom potoka Kuniščaka od Trešnjevačkog trga (gdje u njega utiče potok Jelenovac) pa sve do njegovog ušća u Savu. Tokom šetnje smo razgovarali o važnosti potoka u urbanim cjelinama i mogućnostima koje oni pružaju, kako za kreiranje ugodnog ambijenta pogodnog za opuštanje i rekreaciju, tako i za kreiranje “zelenih magistrala” za promet pješaka i biciklista. Uz to, razgovarali smo i o prošlosti Trešnjevke i Trnja kroz koje potok prolazi kao i o budućnosti tih kvartova. Voditelj šetnje je bio Vanja Radovanović, a šetnji je prisustvovalo 37 šetača. Šetnja se održala povodom Europskog dana mobilnosti.

 • 26.06.2021.: Tri sela malena: Prečko, Špansko i Malešnica

Ova je šetnja održana u suradnji s inicijativom 1postozagrad i projektom Motel Trogir. Voditelj šetnje je bio Vanja Radovanović., a šetnji je prisustvovalo 25 šetača. Tokom šetnje smo se prošetali naseljima Prečko, Špansko i Malešnica i razgovarali o njihovoj povijesti, od početka 20. stoljeća kada su to bila tek mala prigradska sela pa do vremena njihova razvoja u suvremene urbane kvartove u kojma se još uvijek mogu naći ostaci prošlosti. Posebno se zahvaljujemo na učešću gospođi Miri Martinec koja je rođena u Španskom, a već dio svojeg života živjela u Prečkom i radila na tržnici Prečko kao prodavačica voća i povrća na obiteljskoj tezgi i koja nam je ispričala mnogo toga o povijesti ta dva kvarta. Isto tako se zahvaljujemo učesnicima Facebook grupe “Prečko moj kvart” koji su se na zamolbu voditelja šetnje prisjetili mnogih priča i detalja života u Prečkom u doba od Drugog svjetskog rata sve do danas.

   • 17.04.2021. : Šećemo uz trešnjevačke potoke: Uzvodno uz potok Jelenovac

Prošetali smo se uz potok Jelenovac, od njegovog podzemnog ušća u potok Kunišćak na Trešnjevačkom trgu uz Trakošćansku ulicu, oko Zapadnog kolodvora, uz Slovensku ulicu, ulicu Podolje, Kosirnikovu ulicu i dalje uz njegov ogranak, Jelenovački potok, kroz park šumu Jelenovac, do izvora.

 

   • 08.03.2021. : Trešnjevka se budi … i slavi Dan žena!

Dan žena smo proslavili uz izložbe u Tratinskoj ulici, javno čitanje u Parku Zvonimira Milčeca, prigodnu šetnju uz razgovor sa 14 trešnjevačkih žena … listu događanja toga dana možete pročitati u ovom tekstu.

 

   • 09.01.2021.

“OSMA POSTNOVOGODIŠNJA TREŠNJEVAČKA DIJAGONALA” – druga šetnja
(voditelj: Vanja Radovanović)

Radi trenutačnih epidemioloških mjera (ograničenje broja sudionika na javnim okupljanjima na 25 ljudi) i velikog interesa ovu tradicionalnu šetnju smo održali u dva dijela, ruta ove šetnje je velikim dijelom slijedila onu iz prve šetnje.

Šetnji je prisustvovalo 18 šetača.

 

   • 19.12.2020.

“OSMA PREDBOŽIĆNA TREŠNJEVAČKA DIJAGONALA” – prva šetnja
(voditelj: Vanja Radovanović)

Ova je šetnja šetače odvela daleko na zapad – slijedeći trasu Samoborčeka, uz nekoliko manjih i većih skretanja, prošli smo Pongračevo, Donju Kustošiju, željezničkim nathodnikom kod TOZ-a smo skoknuli do Ilice gdje smo se ZET-ovim autobusom prevezli do Gajnica. A od Gajnica smo se šetajući malko južnom stranom pruge, uz potok Dubravicu i po Breganskoj ulici, a malko sjevernom, kroz napuštenu cementaru, uputili sve do Podsuseda.

Šetnji je prisustvovalo 24 šetača.

   • 28.11.2020.

“TRAGOM TREŠNJEVAČKIH POTOKA, UZVODNO UZ POTOK KRALJEVEC” – druga šetnja
(voditelj: Vanja Radovanović)

Radi trenutačnih epidemioloških mjera (ograničenje broja sudionika na javnim okupljanjima na 25 ljudi) i velikog interesa za šetnju uz tok potoka Kraljevca održana je i druga šetnja istim putem kao i prva koja je održana 21.11.2020.

Šetnji je prisustvovalo 23 šetača.

   • 21.11.2020.

“TRAGOM TREŠNJEVAČKIH POTOKA, UZVODNO UZ POTOK KRALJEVEC” – prva šetnja
(voditelj: Vanja Radovanović)

Potok Kraljevec je najistočniji trešnjevački potok i onaj koji je već 1892. (dijelom) ukopan u podzemlje. Slijedili smo njegovu trasu od Tehničkog muzeja preko Srednjoškolskog igrališta, uz skretanje do gradskih kuća na Ciglenici i prekrasnog dvorišta u bloku Kačićeva-Klaićeva-Primorska-Deželićeva, da bismo nastavili preko Britanskog trga, Radničkog dola i Zelengaja do ulice Kraljevec. Dalje smo nastavili kroz šumu, blagim usponom do planinarske staze koja stiže od Cmroka i koju smo slijedili do Gornjeg Prekrižja. Nakon gotovo dva tjedna magle bilo je prekrasno šetati po svježem sunčanom danu i otkrivati sakrivene ljepote tog dijela grada.

Šetnji je prisustvovalo 28 šetača.

   • 23.10.2020.

“ZELENIM STAZAMA NA ZAPAD, RUBOM GRADA”
(voditelj: Vanja Radovanović)

Početak šetnje je bio u Prečkom, kod Shopping centra Prečko, a nakon toga smo se prošetali šetnicom na sjeverozapadnoj strani naselja, potom pješačkom stazom iz ulice Svilkovići kojom se služe posjetitelji trgovačkog centra City Center One, a nakon toga smo prešli ulicu Savska Opatovina i produžili zelenim površinama, livadama i poljima, do prilaza Robnim terminalima i hotelu Holiday.  Od tamo smo nastavili do jezera na potoku Dubravica, a zatim smo se prošetali uzvodno uz potok do Samoborske ceste i nastavili ulicom Štrokinec do ulice Dubravica gdje smo i završili šetnju. Šetnju smo započeli u 17h pa smo tako veći dio šetnje prošli po mraku što joj je dalo jedinstvenu atmosferu.

Šetnji je prisustvovalo 30 šetača.

   • 26.09.2020.

“JANE’S WALK U ZAGREBU: TRATINSKA SE BUDI!”
Cjelodnevna aktivnost u Tratinskoj ulici

Ovdje možete vidjeti tekst kojim smo popratili završetak ove akcije.

Ovdje je anonimna anketa kojom smo željeli od građana dobiti informacije o njihovim stavovima vezanima uz Tratinsku ulicu nekad, sad i ubuduće.

Građani razgledavaju izložbu fotografija Fedora Kritovca postavljenu toga dana u izlogu inače praznog lokala [VR 2020.]
Građani razgledavaju izložbu fotografija Fedora Kritovca postavljenu toga dana u izlogu inače praznog lokala [VR 2020.]

   • 05.06.2020.

ŠEĆEMO UZ TREŠNJEVAČKE POTOKE: KRENIMO UZVODNO UZ POTOK VRAPČAK!
(voditelj: Vanja Radovanović)

Sudionici šetnje uz potok Vrapčak [NB 2020.]
Sudionici šetnje uz potok Vrapčak [NB 2020.]

Prošetali smo se uz potok Vrapčak od Sky Officea na području Rudeša pa uz POS naselje Špansko Oranice, zatim Špansko, Malešnicu i Donje Vrapče sve do Gornjeg Vrapča da bismo šetnju završili na šumskom proplanku uz izvor Dragulinec.

Šetnji je prisustvovalo 49 šetača.

   • 03.-04.02.2020.

POSJET KINOTECI HRVATSKOG DRŽAVNOG ARHIVA

U posjeti Kinoteci Hrvatskog državnog arhiva [GP 2020.]
U posjetu Kinoteci Hrvatskog državnog arhiva [GP 2020.]

Posjetili smo Kinoteku koja, kao dio Hrvatskog državnog arhiva, na svojoj adresi na Savskoj cesti 131 (u prostorima nekadašnje Tvornice olovnih proizvoda koja se bila preselila u Kerestinec) radi od svog osnutka 1979. godine.
Predani i ljubazni djelatnici Kinoteke prezentirali su nam djelokrug njihovog djelovanja – uz arhiviranje filmova tu su i njihova restauracija, a i čuvanje materijala vezanih uz filmove poput filmskih plakata, knjiga snimanja, scenarija, financijskih dokumenata o snimanjima – te kako njihovi zadaci drže korak s ubrzanim napretkom “kinematografskih” tehnologija.
Bila su to izuzetno zanimljiva tri sata u njihovom društvu!

Posjetu je, u dva termina, prisustvovalo ukupno 32 građana.

   • 20.12.2019.

SEDMA PREDBOŽIĆNA TREŠNJEVAČKA DIJAGONALA: JARUN, ZIMI, NOĆU … TKO SE ZIME NE NAZIMI, TAJ SE VATRE NE OGRIJE!
(voditelj: Vanja Radovanović)

Sudionici šetnje "Predbožićna dijagonala" kod Višeosjetilnog parka na Jarunu [VR 2019.]
Sudionici šetnje “Predbožićna trešnjevačka dijagonala” kod Višeosjetilnog parka na Jarunu [VR 2019.]

Ove je šetnja bila zamišljena kao susret s Jarunom u zimskom ugođaju, uz snijeg i smrzavicu… međutim, dočekala nas je neobična toplina. Ali, noćni ugođaj je bio lijep i bez snijega, šetali smo manje posjećenim stazicama kroz grmlje, šumarke i preko livada, posjetili smo i najbolje razgledište Jaruna na njegovom jedinom brdašcu… a potom smo i zapalili vatru, ovoga puta ne toliko radi grijanja koliko radi pretprazničnog adventskog ugođaja.

Šetnji je prisustvovalo 23 šetača.

   • 16.11.2019.

O ZAGREBAČKOM HOKEJSKOM CENTRU (HOKEJ NA TRAVI), O NJEGOVOJ PROŠLOSTI; SADAŠNJOSTI I BUDUĆNOSTI
(voditelji: Antonio Gamilec i Vanja Radovanović)

Projekt Hokejskog centra Zagreb – studentski rad Antonija Gamilca - eksterijer Projekt Hokejskog centra Zagreb – studentski rad Antonija Gamilca – eksterijer

Središnja točka ovog susreta je bio diplomski rad Antonia Gamilca, mladog arhitekta, koji je u svom radu priredio projekt suvremenog hokejskog centra na prostoru današnjih hokejskih igrališta uz Toplanu.
Ne znamo da li će ikad ovaj ili neki sličan projekt biti ostvaren, ali je vrlo zanimljivo vidjeti kako se kroz objekt ovoga tipa može poboljšati ne samo kvaliteta trenutačno zapuštenog centra već ostvariti i dodatna vrijednost za lokalnu zajednicu.

Uz razgovor o projektu prošetali smo se i dijelom Ciglenice obrativši pažnju na njene zanimljivosti i prožimanje tragova prošlosti sa sadašnjom situacijom u kvartu.

Susretu je prisustvovalo 10 šetača.

   • 12.10.2019.

ŠEĆEMO UZ TREŠNJEVAČKE POTOKE: KRENIMO UZVODNO UZ POTOK KUSTOŠAK!
(voditelj: Vanja Radovanović)

Sudionici šetnje "Uzvodno uz potok Kustošak" na "maloj retenciji" [GP 2019.]
Sudionici šetnje “Uzvodno uz potok Kustošak” na “maloj retenciji” [GP 2019.]

Šetnja je započela uz križanje Zagrebačke avenije i Ulice Dragutina Golika, a nakon toga je povela šetače uzvodno, granicom između Rudeša i Voltinog, potom Donjom pa zatim Gornjom Kustošijom da bi završila posjetom retencijama koje se nalaze na dodiru grada s obroncima Medvednice i dio su “Parka prirode Medvednica”.

Šetnji je prisustvovalo 36 šetača.

   • 15.06.2019.

ŠEĆEMO UZ TREŠNJEVAČKE POTOKE: KRENIMO UZVODNO UZ POTOK ČRNOMEREC!
(voditelj: Vanja Radovanović)

Sudionici šetnje "Uzvodno uz potok Črnomerec" [GP 2019.]
Sudionici šetnje “Uzvodno uz potok Črnomerec” [GP 2019.]

Šetnja je počela u blizini mjesta na kojem potok Črnomerec ulazi na područje Trešnjevke, kod spoja Zaprešićke ulice i Prilaza baruna Filipovića, uz “Plivu”.
Od tog smo mjesta slijedili potok, prvo uz prometnu ulicu Črnomerec gdje smo tražili tragove nekadašnjeg postojanja potoka uz ulicu pored koje je ukopan još ranih 70-ih godina. Zatim smo uronili u mir doline između Fraterščice i Mikulića s jedne strane te Bijenika i Lukšića s druge kojom protiče potok koji se tamo naziva Veliki potok.
Stigli smo i do retencije Lukšići gdje smo se odmorili uz smiraj dana da bi šetnju zaključili šetnjom u sumrak do spoja Velikog i Malog potoka na rubu šumâ Medvednice.

Šetnji je prisustvovalo 35 šetača.

   • 07.06.2019.

OZALJSKA – TRATINSKA, ŽILA KUCAVICA TREŠNJEVKE
(voditeljica: Iva Čaleta Pleša)

Iva nas je provela kroz povijest i sadašnjost najvažnije ulice Stare Trešnjevke, stali smo razgovarajući i kod pizzerije Purger, možda najstarije pizzerije u gradu, kod kavodućana Karibu Kaaawe, uz Trešnjevački plac, pored Free Bird trgovine rabljenim pločama, malenog antikvarijata Trešnja te kod Cibone.

Šetnji je prisustvovalo 30 šetača.

   • 12.04.2019.

BICIKLISTIČKE I PJEŠAČKE STAZE TREŠNJEVKE: IZMEĐU ŽELJA, ZAKONA I STVARNOSTI
(voditelj: Dario Oršić)

Sudionici šetnje "Biciklističke i pješačke staze Trešnjevke" [DF 2019.]
Sudionici šetnje “Biciklističke i pješačke staze Trešnjevke” [DF 2019.]

Uz mr. inženjera gradskog cestovnog prometa Daria Oršića obišli smo neke od najpoznatijih biciklističkih i pješakih staza Trešnjevke (Selska cesta, Horvaćanska cesta, Ulica Hrvatskog sokola, Zagrebačka avenija, šetalište uz potok Vrapčak) i popričali o njihovim dobrim (nažalost, malobrojnim) i lošim (nažalost, brojnim) stranama, vezanim zakonskim propisima kao i o mogućnostima za poboljšanja.

Šetnji je, kiši i hladnome vremenu usprkos, prisustvovalo 17 šetača.

   • 23.03.2019.

POSJET ZGRADI PUČKOG OTVORENOG SVEUČILIŠTA I NJENIM STANARIMA

Sudionici posjeta zgradi Pučkog otvorenog sveučilišta [MS 2019.]
Sudionici posjeta zgradi Pučkog otvorenog sveučilišta [MS 2019.]

Uz vodstvo diplomirane arhitektice Ivane Haničar Buljan, zamjenice ravnatelja Instituta za povijest umjetnosti,posjetili smo zgradu Pučkog otvorenog učilišta (nekad znanog kao Radničko sveučilište Moša Pijade”) i njene stanare. Saznali smo mnogo detalja i priča o povijesti te zgrade, ali i puno informacija kako je u njoj raditi danas, koje su njene dobre i loše karakteristike, kakvi su planovi za obnovu …

Posjetu je prisustvovao 31 posjetilac.

 

   • 16.03.2019.

POSJET HUB-u 385, CENTRU ZNANJA, KREATIVNOSTI INOVACIJA TE RESTORANU FIDEL GASTRO 

Sudionici posjeta "HUB-u 385" i restoranu "Fidel Gastro" [GP 2019.]
Sudionici posjeta “HUB-u 385” i restoranu “Fidel Gastro” [GP 2019.]

Posjetili smo nekadašnju zgradu bivšeg poduzeća “Sport Heruc” i dvoje njenih sadašnjih stanara: HUB 385, centar znanja, kreativnosti i inovacija, organizaciju koja zainteresiranima osigurava sve potrebno za obavljanje njihovih djelatnosti (tzv “co-working”) kroz koji nas je nadahnuto proveo Šestan Križan, a nakon toga smo posjetili restoran Fidel Gastro kroz koji nas je proveo njegov vlasnik Goran Vručinić koji nam je ispričao ne samo zanimljivosti vezane uz taj neobičan restoran, već i niz priča iz njegovog djetinjstva koje je najvećim dijelom proveo upravo na Trešnjevci.

Posjetu je prisustvovalo 24 posjetilaca.

   • 27.01.2019.

POSJET KONCERTNOJ DVORANI VATROSLAVA LISINSKOGA

Sudionici posjeta "Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskoga" [GP 2019.]
Sudionici posjeta “Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskoga” [GP 2019.]

Posjetili smo najreprezentativniji zagrebački glazbeni prostor kroz kojeg su nas provele Marina Jurković, voditeljica Glazbenog podija Centra za kulturu Trešnjevka, te muzikologinja dr. sc. Nada Bezić, koja nas je svojom pričom provela kroz povijest glazbenih prostora u Zagrebu te nas je upoznala s likom i djelom skladatelja Vatroslava Lisinskog po kojem dvorana nosi ime. Pod Marininim vodstvom smo prošli prostorima dvorane kojeg njeni posjetitelji inače ne vide, a usput smo čuli i kako izgleda život izvođača i organizatora koji u tim prostorima provode vrijeme prije i poslije nastupa.

Posjetu je prisustvovalo 80 posjetilaca.

   • 22.12.2018.

TRADICIONALNA PREDBOŽIĆNA TREŠNJEVAČKOTRNJANSKAIZNENAĐUJUĆA DIJAGONALA, DRUGA TREŠNJEVKA ZVANA VOLOVČICA

Sudionici predbožićne šetnje Trešnjevkom i Peščenicom [GP 2018.]
Sudionici predbožićne šetnje zTrešnjevkom i Peščenicom [GP 2018.]

Šetnja je šetače povela u nepoznato kroz naselje Prve Hrvatske štedionice sve do Zapadnoga kolodvora, a potom vlakom do željezničke stanice Maksimir od koje se nastavilo kroz Borongaj sve do Volovčice gdje smo pronalazili sličnosti i razlike između Trešnjevke i Volovčice (pronašli smo 20 sličnosti!), a sa šetnjom smo završili na Trnju, kuhanim vinom u ugodnome društvu.

Šetnju je vodio Vanja Radovanović, a prisustvovalo joj je 29 šetač(ic)a.

   • 24.11.2018.

“SAMOBORČEK” SVIM GRAĐANIMA; A NE SAMO KUPCIMA – ZADRŽIMO TRASU BIVŠE ŽELJEZNICE KAO PJEŠAČKO-BICIKLISTIČKI KORIDOR

Sudionici šetnje "Samoborček svim građanima" [GP 2018.]
Sudionici šetnje “Samoborček svim građanima” [GP 2018.]

Ova je šetnja organizirana povodom poziva Zagrebačkog holdinga na iskazivanje interesa za kupnju ili zakup gradskih parcela koje se nalaze na dijelu trase “Samoborčeka” između Ulice Božidara Adžije i Zagorske ulice. Šetnja je održana na poticaj i uz suradnju platforme 1POSTOZAGRAD uz sudjelovanje građanskih incijativa Samoborček te Spasimo potok Črnomerec i uz podršku udruge Sindikat biciklista i foto-grupe Krenimo. Šetnji su prisustvovali i gradski zastupnici Renato Petek i Antonio Tomašević te više predstavnika gradske četvrti i mjesnih odbora.

Šetnju su vodili Saša Šimpraga (1POSTOZAGRAD) i Vanja Radovanović (Mapiranje Trešnjevke), a prisustvovalo joj je 115 šetača/šetačica.

   • 09.11.2018.

TRAGOVIMA ODVODNOG KANALA KROZ NOVI CENTAR KAPITALA

Sudionici šetnje "Tragovima odvodnog kanala..." [MS 2018.]
Sudionici šetnje “Tragovima odvodnog kanala…” [MS 2018.]

Šetnja je provela šetače kroz prošlost i sadašnjost naselja Na kanalu koje je od samoga nastanka tijesno vezano uz svoju okolicu, Zavrtnicu i Radničku cestu. Ta je cesta nekad predstavljala srce zagrebačke industrije, a danas se pretvorila u gradsko središte poslovnih nebodera i sjedišta multinacionalnih kompanija koje tamo žive rame uz rame sa 100 godina starim kućicama naselja Na kanalu i bijedom ostataka Plinarskog naselja.

Šetnju je vodio Vanja Radovanović, a prisustvovalo joj je 49 šetača/šetačica.

   • 26.10.2018.

JARUN, GREDICE, HORVATI – ŠETNJA NEKADAŠNJIM SEOSKIM PUTEVIMA DO SADAŠNJEG AUTOPUTA 

Sudionici šetnje "Jarun, Gredice, Horvati" [DF 2018.]
Sudionici šetnje “Jarun, Gredice, Horvati” [DF 2018.]

Šetnja je u večernjem ambijentu šetače provela kroz znane i neznane puteve Jaruna, Petrina, Gredica i kroz sportsko-rekreacijski kompleks “Mladosti” na Savi.

Šetnju je vodio Vanja Radovanović, a prisustvovalo joj je 46 šetača/šetačica.

   • 15.09.2018.

KROZ PUSTINJU I PRAŠUMU VRBANA, ISTRAŽIVAČKA ŠETNJA UZ JEDAN POTOK; DVIJE ŠKOLE I TRI JARBOLA

Sudionici šetnje "Kroz pustinju i prašumu Vrbana..." [SM 2018.]
Sudionici šetnje “Kroz pustinju i prašumu Vrbana…” [SM 2018.]

Šetnja je šetače vijugajući kroz Vrbane povela od Osnovne škole Vrbani kroz manje poznate pješačke prilaze i prolaze (uključivši i prolaz ispod mosta preko potoka Vrapčaka) sve do Osnovne škole Alojzija Stepinca koju smo na kraju šetnje i posjetili uz vodstvo ravnateljice.

Šetnju je vodio Vanja Radovanović, a prisustvovalo joj je 23 šetača/šetačica.

Pogledajte ovdje tekst na blogu “Nepoznati Zagreb” s detaljnim opisom šetnje!

   • 08.06.2018.

STARE I NOVE TRNJANSKE PRIČE IZ ZALEĐA SAVE

Sudionici šetnje "Trnjanske priče iz zaleđa Save" [GP 2018.]
Sudionici šetnje “Trnjanske priče iz zaleđa Save” [GP 2018.]

Šetnja je šetače povela od Savskoga mosta prostorom uz Veslačku ulicu i Prisavlje, uz posjet jednom od prisavskih nebodera (hvala Marijani na pozivu!) te se poslije uz prolaz trnjanskim vrtnim carstvom i Trnjanskim ledinama završila večernjim pićem kod sportskih terena uz Trnjansku cestu.

Šetnju je vodio Vanja Radovanović, a prisustvovalo joj je 24 šetača/šetačice.

   • 18.04.2018.

ŠETNJA STAGLIŠĆEM I SJEVERNIM DIJELOM VRBANA UZ POSJET UDRUZI VESTIGIUM

Sudionici šetnje po Staglišću pred Udrugom "Vestigium" [GP 2018.]
Sudionici šetnje po Staglišću pred Udrugom “Vestigium” [GP 2018.]

Šetnju je vodio Vanja Radovanović, a prisustvovalo joj je 24 šetača/šetačice.

   • 05.04.2018.

ŠETNJA VOLTINOM

Sudionici šetnje po Voltinom [GP 2018.]
Sudionici šetnje po Voltinom [GP 2018.]

Šetnju je vodio Vanja Radovanović, a prisustvovalo joj je 25 šetač(ic)a.
Najavljeni posjet obrtničkoj radionici za restauriranje metala “Ferrum” na žalost nije održan zbog zauzetosti vlasnika.

   • 10.03.2018.

RAZGLED STADIONA NK ZAGREB i okolnih prostora

Stadion "NK Zagreb" u Kranjčevićevoj ulici [GP 2018.]
Stadion “NK Zagreb” u Kranjčevićevoj ulici (viđen očima šetača) [GP 2018.]

Šetnju je vodio Vanja Radovanović, a prisustvovalo joj je 32 šetača/šetačice. Film sa šetnje prilaže GP.

   • 22.12.2017.

PREDBOŽIĆNA TREŠNJEVAČKOTRNJANSKA DIJAGONALA

Sudionici predbožićne trešnjevačke dijagonale [GP 2017.]
Sudionici predbožićne trešnjevačkotrnjanske dijagonale [GP 2017.]

Na večernju predbožićnu šetnju smo krenuli od Zapadnog kolodvora, prošli smo prečacima u pozadini Tehničkog muzeja, Crnatkovom ulicom, stražnjom stranom Botaničkoga vrta, Glavnim kolodvorom, a potom smo se tramvajem prebacili do Harambašićeve ulice od koje smo se teritorijem Peščenice prošetali kroz Livadarske puteve i trasom nekadašnjeg industrijskog kolosijeka smo došli do kraja šetnje na krajnjoj istočnoj granici Trnja, uz Heinzelovu ulicu.

Šetnju je vodio Vanja Radovanović, a prisustvovalo joj je 34 šetača/šetačice. Film sa šetnje prilaže GP.

Napomena: Ovo je bila jubilarna 5. predbožićna dijagonala i 55. šetnja u 5. godini djelovanja projekta “Mapiranje Trešnjevke”!

   • 02.12.2017.

IGROŠETNJA NA VRBANIMA

Sudionici igrošetnje na Vrbanima [GP 2017.]
Sudionici igrošetnje na Vrbanima [GP 2017.]

Prošetali smo kroz razne dijelove Vrbana, od Vrbana III (gdje smo se i poigrali) preko Vrbana II do Vrbana I, a za kraj smo posjetili zanimljiv i otmjen novootvoreni Grand hotel Admiral, a na žalost, nismo stigli na subotnji Eko plac u udruzi Vestigium – dolazimo neki drugi put!

Šetnju je vodio Vanja Radovanović, a prisustvovalo joj je 23 šetača/šetačice. Film sa šetnje prilaže GP.

   • 18.11.2017.

CVJETNO NASELJE ZA NAPREDNE RADOZNALCE

Sudionici "Cvjetnog naselja za napredne radoznalce" [GP 2017.]
Sudionici “Cvjetnog naselja za napredne radoznalce” [GP 2017.]

Šetnja je započela posjetom neboderu Vjesnika (uključivši i vršnu terasu), nastavila se razgovorom s ljudima koji su radili u tom neboderu nekad i koji rade i sad, a završila je vođenim razgledom Cvjetnog naselja. Posebno se zahvaljujemo našim vodičima/kazivačima: arhitektici Dubravki Vranić, ljubaznom vatrogascu u Vjesnikovu neboderu, nekadašnjoj novinarki Vjesnika Aniti Končar, nekadašnjem novinaru Večernjeg lista Želimiru Ciglaru, arhitektici Ivani Haničar Buljan iz Instituta za povijest umjetnosti, Tomislavu Težaku, stanovniku Cvjetnog naselja, nepoznatom gospodinu koji nam je otključao vrata dvorišta kuće arhitekta Vladimira Antolića, ali i svim ostalim šetačima koji su dobrom voljom i interesom pomogli ovu šetnju!

Šetnju je, uz već spomenute vodiče i kazivače, vodio Vanja Radovanović, organizacijski su je pomogli ostvariti Saša Martinović Kunović i Goran Pinter, a prisustvovalo joj je 39 šetač(ic)a. Film sa šetnje prilaže GP.

   • 13.10.2017.

ŠEĆEMO SE I IGRAMO UZ RAKETE

Sudionici igrošetnje uz "Rakete" [GP 2017.]
Sudionici igrošetnje uz “Rakete” [GP 2017.]

Tokom ove šetnje smo prikazali „Rakete“ i njihovu okolinu na način na koji ih još niste vidjeli, Uz zanimljivu igru, s 26 pitanja (jer je bio Petak 13.!) sudionici su otkrivali zanimljivosti Raketa i njihove okoline, a potom, kroz šetnju, i okolnih zgrada.

Šetnju je vodio Vanja Radovanović, igru su pripremili Saša Martinović Kunović i Vanja Radovanović., a prisustvovalo joj je 33 šetača/šetačice. Film sa šetnje prilaže GP.

   • 29.09.2017.

OD NAJSTARIJE TREŠNJEVKE DO NAJNOVIJE

Na šetnji "Od najstarije Trešnjevke do najnovije" [MS 2017.]
Na šetnji “Od najstarije Trešnjevke do najnovije” [MS 2017.]

 Tokom šetnje prošetali smo se od Trešnjevačkog placa pa do novonastalog stambenog naselja na Pongračevom uz Selsku cestu. Usputno smo se prisjećali promjena namjena i naziva lokala uz Ozaljsku ulicu, šetali se ulicama između Ozaljske i Zagrebačke avenije i u njima otkrivali zanimljive prizore i priče, a zatim smo se otputili na sjever kroz naselje socijalnih stanova iz 1928. koje se nalazi na uglu Ozaljske i Selske ceste.

Šetnju je vodio Vanja Radovanović, a prisustvovalo joj je 34 šetača/šetačice.

Pogledajte ovdje tekst na blogu “Nepoznati Zagreb” s detaljnim opisom šetnje!

   • 09.06.2017.

“SPASIMO POTOK ČRNOMEREC – ŠETNJA PODRŠKE”

Sudionici šetnje podrške “Spasimo potok Črnomerec” [GP 2017.]
Sudionici šetnje podrške “Spasimo potok Črnomerec” [GP 2017.]

Šetnjom „Spasimo potok Črnomerec – šetnja podrške“ podržali smo građansku incijativu koja umjesto zatvaranja potoka Črnomerca i pretvaranja njegove trase u cestu predlaže uređenje njegovog toka u zelenu površinu s rekreativnim i edukativnim sadržajima te pješačko-biciklističkom stazom uzduž njegova cijelog toka.

Više o inicijativi koju podržava i platforma „1posto za grad“ pogledajte ovdje.

Posjetite i Facebook profil incijative “Spasimo potok Črnomerec”.

Šetnju je vodio Vanja Radovanović, a prisustvovalo joj je 36 šetač(ic)a. Film sa šetnje prilaže GP.

   • 21.04.2017.

“SIGEČICA ZA NAPREDNE POČETNIKE”

Sudionici šetnje “Sigečica za napredne početnike” [GP 2017.]
Sudionici šetnje “Sigečica za napredne početnike” [GP 2017.]

Prošetali smo se jugoistočnim dijelom Gradske četvrti Trnje koji obuhvaća kvart Sigečicu i njenu okolicu i tokom šetnje smo vidjeli tragove svih razdoblja života tog dijela grada između Prvog svjetskog rata pa sve do današnjih dana.

Šetnju je vodio Vanja Radovanović, a prisustvovalo joj je 32 šetača/šetačice.

   • 18.03.2017.

MALO DRUGAČIJI POSJET TEHNIČKOM MUZEJU

Sudionici "malo drugačijeg posjeta Tehničkom muzeju" [GP 2017.]
Sudionici “malo drugačijeg posjeta Tehničkom muzeju” [GP 2017.]

Posjetili smo Tehnički muzej, najveći trešnjevački muzej i najposjećeniji zagrebački muzej. Naš domaćin, Marijo Zrna, ispričao nam je zanimljive detalje iz povijesti muzeja, nakratko smo posjetili vrlo zanimljiv prostor depoa muzeja koji se planira prenamijeniti u izložbeni prostor, a nakon toga smo krenuli u obilazak građanstvu dostupnih izložbenih prostora.

U posjetu muzeju je sudjelovao 51 posjetitelj(ica).

   • 23.12.2016.

PREDBOŽIĆNA ŠETNJA SJEVEROISTOČNIM SUSJEDSTVOM TREŠNJEVKE – Trnje 

Hladnoća zimske predbožićne večeri nije spriječila najhrabrije šetače da se prošeću sjevernim dijelom Trnja, od Koturaške ulice i susjednih uličica u kojoj još uvijek živi duh predgrađa, preko pauze za grijanje u lokalu “Cug” ispod Kolodvora pa sve do stare trnjanske tržnice i uskih ulica Pila i Njivica. Tokom šetnje smo se i javili uživo u program TV Jabuka.

Sudionici šetnje trešnjevačkim susjedstvom - Trnje [MS 2016.]
Sudionici šetnje trešnjevačkim susjedstvom – Trnje [MS 2016.]

Šetnju je vodio Vanja Radovanović, a prisustvovalo joj je 20 šetač(ic)a.

Pogledajte ovdje tekst na blogu “Nepoznati Zagreb” s detaljnim opisom šetnje!

   • 11.11.2016.

ŠETNJA SJEVEROZAPADNIM SUSJEDSTVOM TREŠNJEVKE – Kustošije, Oranice, Malešnica, Špansko

Usprkos jakoj kiši šetnja je ipak održana! Prošetali smo se trasom Samoborčeka sve do (bivše) tvornice TOZ usputno posjetivši neke lokalne zanimljivosti, nakon toga je uslijedilo grijanje/sušenje u lokalnom kafiću, a šetnju smo nastavili Graničnom ulicom, Mestinjskim putem do ljevaonice umjetnina, dalje preko starog groblja u Oranicama i potom uz potok Vrapčak do POS-ova naselja da bi šetnja završila na trešnjevačkoj granici, na raskršću Zagrebačke avenije i Zagrebačke ceste.

Sudionici šetnje trešnjevačkim susjedstvom - Kustošija [GP 2016.]
Sudionici šetnje trešnjevačkim susjedstvom – Kustošija [GP 2016.]

Šetnju je vodio Vanja Radovanović, a prisustvovalo joj je (jakoj kiši usprkos) 9 šetač(ic)a.

Pogledajte ovdje tekst na blogu “Nepoznati Zagreb” s detaljnim opisom šetnje!

   • 14.10.2016.

ŠETNJA JUGOZAPADNIM SUSJEDSTVOM TREŠNJEVKE – Savska Opatovina

Tokom druge ovojesenske šetnje posjetili smo područje Savske Opatovine, rijetko naseljenog gotovo ruralnog područja na jugozapadu grada, između Ljubljanske avenije i rijeke Save. To je područje vodozaštitnog pojasa Stara Loza te je zbog toga gradnja i bila ograničena samo na ulicu Savska Opatovina koja se tokom posljednjih desetljeća nije puno promijenila.

Sudionici šetnje trešnjevačkim susjedstvom - Savska Opatovina [GP 2016.]
Sudionici šetnje trešnjevačkim susjedstvom – Savska Opatovina [GP 2016.]

Tokom šetnje smo posjetili šumovit dio pored rijeke Save te njegov sjeverniji dio kojeg većinom čine zapuštena polja.

Šetnju je vodio Vanja Radovanović, a prisustvovalo joj je 27 šetač(ic)a.

Pogledajte ovdje tekst na blogu “Nepoznati Zagreb” s detaljnim opisom šetnje!

   • 16.09.2016.

ŠETNJA JUGOISTOČNIM SUSJEDSTVOM TREŠNJEVKE – Od Savskog mosta do Buzina

Tokom prve šetnje kojom u jesen 2016. posjećujemo Trešnjevci susjedne kvartove posjetili smo zapadni dio Novog Zagreba

Obelisk uz Savski most na mjestu granice ilirskih pokrajina u doba Napoleona [GP 2016.]
Obelisk uz Savski most na mjestu granice ilirskih pokrajina u doba Napoleona [GP 2016.]

Tokom početnog uvoda popričali smo o sličnostima razvoja Trešnjevke i Novog Zagreba – obilježili su ih rijeka Sava kao jedna od granica i kao faktor nesigurnosti zbog opasnosti od poplava, zatim dolazak željezničke pruge te pomak od 30-ak godina u njihovom razvoju – razvoj Trešnjevke kao urbane cjeline počeo je 20-ih godina 20. stoljeća, a Novog Zagreba 30 godina kasnije, u 50-ima, a slijedeći koraci su se ponavljali sličnim razmakom.

Sudionici šetnje u razgovoru pod remetinečkim "rotorom" [GP 2016.]
Sudionici šetnje u razgovoru pod remetinečkim “rotorom” [GP 2016.]

Šetnja nas je povela Remetinečkom cestom (gdje smo se divili majstorijama akrobata na motociklu), ispod Rotora (uz poglede na stalno mijenjajući postav street-art uradaka na zidovima nadvožnjaka/pothodnika), uz Savski gaj prema Trnskom (gdje smo prošli stazicama uz vrtove pored željezničke pruge gledajući nizove garaža i tražeći tragove bivšeg kolosijeka za Velesajam), zašli smo nakratko sakrivenim pješačkim pothodnikom u naselje Trokut.

Prolazak sudionika šetnje ispod željezničke pruge prema naselju Trokut [MS 2016.]
Prolazak sudionika šetnje ispod željezničke pruge prema naselju Trokut [MS 2016.]

Zatim smo pješačkim stazama uz prugu došli do neobičnog spleta Horvatove ulice koja obuhvaća cijelo jedno naselje. Horvatova ulica nas je potom po tami predolujne noći dovela do željezničke stanice Klara te, iznenada, do trgovačkog centra Supernova čije nas je svjetlo iznenadilo nakon izlaska iz tame grmlja. Šetnja je završila prelaskom nadvožnjaka preko Ranžirnog kolodvora i čekanjem autobusa u naselju Otok.

Sudionici šetnje u Horvatovoj ulici u naselju Otok [GP 2016.]
Sudionici šetnje pred napuštenom prodavaonicom “Borova” u Horvatovoj ulici u naselju Otok [GP 2016.]

Šetnju je vodio Vanja Radovanović, a prisustvovalo joj je 26 šetač(ic)a.

Pogledajte ovdje tekst na blogu “Nepoznati Zagreb” s detaljnim opisom šetnje!

 

   • 07.04.2016.

POSJET ELEKTROSTROJARSKOJ OBRTNIČKOJ ŠKOLI na Selskoj cesti 

Posjetili smo Elektrostrojarsku obrtničku školu u Selskoj cesti i upoznali se s njenom prošlošću, sadašnjim trenucima, uspjesima i problemima, a popričali smo i o njezinoj budućnosti. Ravnatelj i djelatnici škole dočekali su nas izuzetno ljubazno i tokom dva sata pokazali su nam cijelu školu i ispričali mnogo zanimljivih priča vezanih uz nju.

Sudionici posjeta Elektrostrojarskoj obrtničkoj školi na Selskoj cesti [GP 2016.]
Sudionici posjeta Elektrostrojarskoj obrtničkoj školi na Selskoj cesti (grupa posjetilaca je ovoga puta brojala samo devet članova – šteta!) [GP 2016.]

Jeste li znali da se u ovoj školi učenici obrazuju i za zvanja zlatara i puškara?

Ili da u toj tipično “muškoj” školi imaju i 35 učenica?

Plakat učenica Elektrostrojarske obrtničke škole na Selskoj izložen u hodniku Škole [GP 2016.]
Plakat učenica Elektrostrojarske obrtničke škole na Selskoj izložen u hodniku Škole [GP 2016.]

Jeste li znali da se učenici obrazuju i za sve traženije zvanje automehatroničara koje spaja znanja auto mehaničara i auto elektroničara/dijagnostičara?

Razgledavanje Elektrostrojarske obrtničke škole na Selskoj cesti [GP 2016.]
Razgledavanje praktičnih radionica Elektrostrojarske obrtničke škole na Selskoj cesti [GP 2016.]

Znate li da škola ima kabinet najsuvremenije opremljen za nastavu o obnovljivim izvorima energije?

Možda niste znali da izdaju i školski časopis “Šegrt” vrlo modernog izgleda?

 

   • 03.03.2016.

POSJET GRADSKOM KAZALIŠTU “TREŠNJA”

Posjetili smo Gradsko kazalište Trešnja i 17 posjetilaca je uživalo u izuzetno zanimljivoj gotovo dvosatnoj šetnji kazalištem tokom koje smo posjetili sve zakutke zgrade i saznali mnoge tajne kazališnog zanata. Zahvaljujemo našim domaćinima, ravnateljici Višnji Babić, Kristijani iz Marketinga kazališta, voditelju tehnike g. Hrgoviću i svim ostalim djelatnicima kazališta koji su nam s puno žara ispričali njihove kazališne priče!

Kazališna inspicijentica objašnjava posjetiteljima tajne svog zanata [VR 2016.]
Kazališna inspicijentica objašnjava posjetiteljima tajne svog zanata [VR 2016.]

Pogledajte ovdje tekst na blogu “Nepoznati Zagreb” s detaljnim opisom šetnje!

   • 26.02.2016.

POSJET RADIONICAMA HRVATSKOGA NARODNOG KAZALIŠTA (Adžijina ulica)

"Slikarna" kazališnih kulisa i dekora u radionicama HNK (SM 2016.) “Slikarna” kazališnih kulisa i dekora u radionicama HNK (SM 2016.)

Razumijevanjem Odjela scenske proizvodnje Hrvatskoga narodnog kazališta u posjet je pod organizacijom CKT-a primljena grupa od nas desetak zainteresiranih. Imali smo prilike u sat i pol vođenog obilaska upoznati raznolike djelatnosti scenskog studija, kiparne, slikarne, stolarije i bravarije koje su usko vezane uz organizaciju predstava HNK-a.
Djelatnici pojedinih odjela upoznali su nas sa specifičnostima svojih zahtjevnih poslova koji su svojevrstan spoj zanatstva i umjetnosti, a voditeljica scenske proizvodnje, gđa Lidija Krolo, opisala je i način organiziranja ukupnosti “tehničke” podrške scenskim predstavama Kazališta.

   • 23.12.2015.

ŠETNJA: TREĆA PREDBOŽIĆNA TREŠNJEVAČKA DIJAGONALA (“Kroz buku i tišinu velegrada”)

Sudionici šetnje na "ničijoj zemlji" između voznih traka nadvožnjaka Zagrebačke avenije preko Selske ceste [GP 2015.]
Sudionici šetnje na “ničijoj zemlji” između voznih traka nadvožnjaka Zagrebačke avenije preko Selske ceste [GP 2015.]

Polazak šetnje je bio u 18 sati od “vure” na Trgu Dražena Petrovića, kod dvorane “Cibone”, a potom nas je put vodio uz željezničku prugu (gdje smo svratili do skretničarske kućice na južnom vrhu željezničkog trokuta ispod “Cibone”) do Gagarinovog šetališta, potom kroz dvorište Studentskog doma Dr Ante Starčević (nekad “Šara”), kroz uličice južno od Trešnjevačkog placa (uz “kuću čajnika”) sve do Zagrebačke avenije. Tamo smo, kod pješačkog prijelaza kod Ujevićeve ulice, skrenuli na zelenu površinu između dva kolnika i prošetali se preko nadvožnjaka iznad Selske ceste. Na pješačkom prijelazu kod Srednjaka smo napustili buku prometa i kroz uličice Srednjaka posjetili smo “prvu trešnjevačku žirafu”.

Trešnjevačka (napuhana) žirafa nad auto-servisom na Srednjacima, viđena okom sudionikâ šetnje [GP 2015.]
Trešnjevačka (napuhana) žirafa nad auto-servisom na Srednjacima, viđena okom sudionikâ šetnje [GP 2015.]

Uslijedio je odmor u parku uz Macanovićevu ulicu, a nakon njega smo se prošetali kroz park sa žalosnim vrbama i brezama prema crkvi Sv. Mati Slobode na Jarunu. Put nas je nakon nje vodio uz potok Vrapčak, prvo uz Horvaćansku cestu, zatim kroz Vrbane i naposlijetku kroz Rudeš, sve do Zagrebačke ceste gdje je bio završetak šetnje, tik uz Betlehemsko selo na rubu naselja Oranice-Špansko.

Šetnju je vodio Vanja Radovanović, a prisustvovalo joj je 44 šetača/šetačice.

Pogledajte ovdje tekst na blogu “Nepoznati Zagreb” s detaljnim opisom šetnje!

   • 13.11.2015.

ŠETNJA STAROM TREŠNJEVKOM

Skupna fotka sudionika "Šetnja po Staroj Trešnjevci" (na petak, 13.!) [MS 2015.]
Skupna fotka sudionika “Šetnja po Staroj Trešnjevci” (na petak, 13.!) [MS 2015.]

Prošetali smo se od Parka Zvonimira Milčeca do bivšeg kina Trešnjevka (“Buhare”), tajnim prolazom izašli kroz kristalna vrata na Novu cestu, zagledali šahtove s natpisom “Brzoglas”, raspitivali se o staroj pekari, drugim prolazom smo došli u Ogrizovićevu, tamo smo na staroj kući primijetili oznake ispisane nakon poplave 1964., u Lukavečkoj ulici smo sreli Makedonku koja u toj ulici živi već 41 godinu, a saznali smo da ta ulica u službenim papirima niti ne postoji …

Sudionici "Šetnje po Staroj Trešnjevci" (na petak, 13.!) uz vodiča [NI 2015.]
Sudionici “Šetnje po Staroj Trešnjevci” (na petak, 13.!) uz vodiča [NI 2015.]]

… prošli smo kroz dvorište hotela Laguna, u Badalićevoj ulici smo u dvorištu novogradnje našli tri tajanstvena detalja, Tratinskom smo došli do Brozove u kojoj smo pogledali dvorišne kućice sakrivene iza novijih zgrada, kod Adžijine ulice smo prošli podnožjem Trešnjevačkih Alpa s najvišim vrhom Mrzlom pivom i, na kraju, povodom petka, 13., šetnju smo završili posjetom napuštenoj Bubari!

Šetnji je prisustvovalo 38 šetač(ic)a.

Šetnju je vodio Vanja Radovanović.

Pogledajte ovdje tekst na blogu “Nepoznati Zagreb” s detaljnim opisom šetnje!

   • 13.10.2015.

ŠETNJA: PONGRAČEVO I OKOLICA REMIZE (VUROVČICA) 

Iza nas je prva ovojesenska šetnja „Mapiranja Trešnjevke“ koju sam poveo područjem između Selske ceste i potoka Črnomerca, kroz tzv. Pongračevo (po obitelji Pongratz koja je posjedovala to zemljište do 30-ih godina 20. stoljeća kada je zemljište otkupio grad radi stambene izgradnje) i okolicu Remize.

Skupna fotka šetača po Pongračevom na istočnoj tribini terena NK Trešnjevka [BM 2015.]
Skupna fotka šetača po Pongračevom na istočnoj tribini terena NK Trešnjevka [BM 2015.]

Nije to velik kvart i ovoga puta nismo napravili veliku „kilometražu“, ali je, rekao bih, šetnja svejedno uspjela. Između ostaloga, odnosno možda čak ponajviše, zbog zainteresiranih šetača koji su s nama ostalima dijelili svoje kvartovske priče i sjećanja. Ponajviše zahvaljujem vjernom Penziću koji je napokon dočekao da se prošećemo kroz kvart njegova djetinjstva tako da nas je počastio s nizom zanimljivih pričica i crtica iz bliže i dalje povijesti kvarta.

Sastanak sudionika šetnje po Pongračevom "u pet pod vurom" na Remizi [BM 2015.]
Sastanak sudionika šetnje po Pongračevom “u pet pod vurom” na Remizi [BM 2015.]

Šetnji je prisustvovalo 47 šetač(ic)a.

Šetnju je vodio Vanja Radovanović.

Pogledajte ovdje tekst na blogu “Nepoznati Zagreb” s detaljnim opisom šetnje!

   • 12.06.2015.

ŠETNJA: PREČKO, POVODOM KVARTOVSKE SVEČANOSTI “DAN PREČKOG” 

Nakon uvodnog upoznavanja s poviješću kvarta, uz Rudeš najstarijeg toponima na Trešnjevci, koji je prvi put spomenut još u Zlatnoj buli 1242. godine krenuli smo u šetnju koja je sudionike prvo povela pothodnikom ispod Matetićeve ulice prema Tržnici Prečko. Tu smo se prisjetili kako je kvart izgledao prije nailaska urbanizacije, a spomenuli smo i tužnu epizodu iz povijesti, kasarne u kojoj su do kraja Drugog svjetskog rata boravili njemački vojnici, a nakon njega zatvoreni domobrani koji su tu prispjeli nakon “Križnog puta” i mnogi od njih su tu i nastradali. Poslije tržnice prošetali smo se do najvišeg vrha Prečkog, posjetili vrtove istočno i južno od naselja, prisjetili se nekadašnjih vojnih objekata uz Savu gdje je poslije bilo skladište guma. Uslijedio je posjet zajedničkom vrtu Eko Ekipe Prečko, a zatim, već u sumrak, prolaz kroz vrtove koji okružuju objekt tvrtke Apis (nekadašnji CAOP). Šetnju smo završili prolaskom kroz Bezdansku ulicu, Tadijanovićevu ulicu i park u središtu Prečkog.

Sudionici šetnje po Prečkom [SĐ 2015.]
Sudionici šetnje po Prečkom [SĐ 2015.]

Šetnji je prisustvovalo 35 šetača.

Šetnju je vodio Vanja Radovanović.

Pogledajte ovdje tekst na blogu “Nepoznati Zagreb” s detaljnim opisom šetnje!

   • 29.05.2015.

ŠETNJA: ZAPADNI DIO STARE TREŠNJEVKE UZ POSJET OSNOVNOJ ŠKOLI AUGUSTA ŠENOE

Prošetali smo se uličicama između Centra za kulturu Trešnjevka i Osnovne škole Augusta Šenoe (Lipovečka, Okićka, Ribnička, Novigradska …) i zagledavali zanimljive detalje i slušali priče iz dalje i bliže povijesti tog kvarta. A nakon šetnje nas je dočekala profesorica Sanja Kovačević sa svojim kolegicama iz OŠ Augusta Šenoe i provela nas školom (uključivši i dvije krovne terase s prekrasnim pogledom na okolicu!). Usputno smo imali prilike čuti priče iz povijesti škole (s nama je bio i gospodin koji je tu školu upisao 1935. godine, a puno priča nam je ispričao i naš stari poznanik iz kvarta, gospon Mario!), a nakon šetnje smo prelistavali izvatke iz arhive škole i stare školske udžbenike. Večer je završila čitanjem nekoliko priča iz lektire za druge razrede osnovne škole iz 1971. godine. Šetnji je prisustvovalo 53 šetača/šetačica!

Sudionici šetnje koji su posjetili Osnovnu školu Augusta Šenoe [DŠ 2015.]
Sudionici šetnje koji su posjetili Osnovnu školu Augusta Šenoe [DŠ 2015.]

Šetnju je vodio Vanja Radovanović.

Pogledajte ovdje tekst na blogu “Nepoznati Zagreb” s detaljnim opisom šetnje kao i kratak pregled snimljenih fotografija!

   • 08.05.2015.

ŠETNJA: KNEŽIJA I SREDNJACI, OD SELA PREKO PREDGRAĐA DO GRADA

Ova je šetnja održana u sklopu obilježavanja Dana Jane Jacobs, kada se početkom svibnja u cijelome svijetu održavaju šetnje u skladu s principima navedenim na početku ove najave. U sklopu te akcije koja potiče upoznavanje s gradovima iz pješačke perspektive i uočavanje njihovih manje poznatih detalja prošetali smo se Knežijom i Srednjacima i upoznali njihov kolaž obiteljskih kuća i novogradnji. Šetnji je prisustvovalo 67 šetač(ic)a!

Sudionici Jane's Walk šetnje po Srednjacima [SM 2015.]
Sudionici Jane’s Walk šetnje po Srednjacima [SM 2015.]

Šetnju je vodio Vanja Radovanović.

Pogledajte ovdje tekst na blogu “Nepoznati Zagreb” s detaljnim opisom šetnje!

(Napominjemo da se uz ovu šetnju na Trešnjevci povodom Dana Jane Jacobs održale šetnje i u Maksimiru, okolici Britanskog trga te Podsusedu o čemu možete pročitati ovdje.)

   • 17.04.2015.

ŠETNJA: NASELJE PRVE HRVATSKE ŠTEDIONICE UZ POSJET ERICSSONU NIKOLI TESLI

Sastanak je bio ispred Centra za kulturu Trešnjevka u 18h i skupio se dosad rekordni broj šetač(ic)a, čak 65!

Sudionici šetnje po Naselju Prve hrvatske štedionice na mjestu sastanka [GP 2015.]
Sudionici šetnje po Naselju Prve hrvatske štedionice na mjestu sastanka [GP 2015.]

Nakon uvodne riječi o povijesti tog dijela Trešnjevke, o autoru projekta naselja poznatome arhitektu Zdenku Strižiću te nastajanju naselja i njegovom životu sve do današnjih dana krenuli smo u šetnju. U Slavetićkoj ulici smo pogledali niz malih i trošnih obiteljskih kućica koje i dan danas prkose vremenu i u velikom su kontrastu prema vrlo dobro organiziranom naselju PHŠ.

Izvorna zidna slikarija u Naselju Prve hrvatske štedionice u Gredičkoj ulici [MS 2015.]
Izvorna zidna slikarija u Naselju Prve hrvatske štedionice u Gredičkoj ulici [MS 2015.]

U naselju smo u Gredičkoj ulici iznad vrata jedne od kuća pogledali zidnu sliku žeteoca/žetelice još iz doba gradnje naselja, a zatim smo šetajući dalje obratili pažnju na zeleni pojas vrtova između kuća te popričali o revolucionarnom pristupu projektanta Strižića kojim je on smjestio dnevnu sobu i kuhinju na vrtnu stranu kuća te je time oživio vrtove koji su postali sastavni dio stambenog prostora, a ne više samo odlagalište nepotrebnih stvari ili povrtnjak.

Nadalje smo stigli do tvrtke Ericsson Nikola Tesla koja se na rubu tog naselja nalazi gotovo od osnutka gdje su nam zaposlenici iz kompanijskih komunikacija predstavili tvrtku koja objedinjuje ideje i postignuća znanstvenika Nikole Tesle i poduzetnika Larsa Magnusa Ericssona. Tokom šetnje kroz prostore poslušali smo i kratke prezentacije tekućih projekata na kojima se sada radi, od e-zdravstva pa do najnovijih telekomunikacijskih rješenja.

Nakon posjeta kompaniji prošetali smo se i do centralne točke naselja PHŠ, parka s dječjim igralištem u Zorkovačkoj ulici, drugog najstarijeg parka tog tipa u Zagrebu. I na samome kraju šetnje, prošetali se kroz najkraću zagrebačku i trešnjevačku ulicu, Novodvorsku ulicu… koja ipak nije tako “slijepa” kao što se čini.

Sudionici šetnje po Naselju Prve hrvatske štedionice [GP 2015.]
Sudionici šetnje po Naselju Prve hrvatske štedionice [GP 2015.]

Šetnju je vodio Vanja Radovanović.

Pogledajte tekst na blogu “Nepoznati Zagreb” s opširnijim prikazom šetnje: link na tekst

   • 09.04.2015.

POSJET: SKY OFFICE I NJEGOVA PANORAMA

Sezonu šetnji i posjeta u proljeće 2015. započeli smo pomalo neuobičajenom akcijom – posjetili smo terasu poslovne zgrade Sky Office koja se nalazi u Rudešu i s koje se pruža jedinstven pogled na čitav zapadni dio grada, a Trešnjevka leži kao na dlanu.

Sudionici razgledavanja na recepciji zgrade Sky Office-a [MS 2015.]
Sudionici razgledavanja na recepciji zgrade Sky Office-a [MS 2015.]

Na žalost, posjet je bio dozvoljen samo ograničenom broju ljudi (30) tako da su tom događanju prisustvovali samo članovi i suradnici projekta te 13 sretnika koji su se najbrže javili na poziv preko Facebook profila,

Spisak sudionika obilaska u rukama voditelja [GP 2015.]
Spisak sudionika obilaska u rukama voditelja [GP 2015.]

Nadamo da ćete svi vi ostali, prijatelji projekta, uživati u fotografijama koje su tim povodom snimljene iz prostora i s terase restorana koji se nalazi na 21. katu istočnog tornja Sky Office-a koje su prikazane u posebnom članku o trešnjevačkim “perspektivama” (klik!).

 

   • 21.12.2014.

ŠETNJA: PREDBOŽIĆNA TREŠNJEVAČKA DIJAGONALA

Mjesto sastanka bilo je ispred trgovine “Konzum” kod raskršća Zagrebačke ceste i Ulice kralja Tomislava (u blizini željezničke pruge i željezničke stanice Kustošija)

Pređena trasa (~ 5,5 km) predbožićne šetnje "trešnjevačkom dijagonalom" [MS 2014.]
Pređena trasa (~ 5,5 km) predbožićne šetnje “trešnjevačkom dijagonalom” [MS 2014.]

Ovoga smo se puta dijagonalno prebacili s trešnjevačkog sjeverozapada do jugoistoka, prošetali smo se kroz Postojnsku ulicu (i pozdravili stablo negundovca na lijepom malom kružnom toku!), prošli kroz krug nekadašnje tvornice dječjih kolica i metalnog namještaja Jadran (gdje smo se neplanirano penjali preko taj dan zaključanih vrata …), detaljno razgledali Pupinovo naselje i vrtove oko njega, stigli smo do šetališta uz potok Kustošak, jednog od najljepših na Trešnjevci, i njime se prošetali sve do Zagrebačke avenije. Nakon toga smo skrenuli u Gajevo i kroz Sigetečku i Koprivničku stigli do lijepog amfiteatralnog parka s jablanovima uz Macanovićevu ulicu gdje smo se odmorili uz kolače i kuhano vino. U nastavku smo skrenuli prema poroku Črnomerec i uz njega smo stigli do Vrapčaka i dalje slijedili savski nasip sve do Savskoga mosta gdje je bio završetak šetnje (opširnije o zanimljivostima pročitajte u tekstu na blogu “Nepoznati Zagreb”).

Skupna fotka sudionika šetnje na mostu preko potoka Kustošaka kod Voltinog naselja [MS 2014.]
Skupna fotka sudionika šetnje na mostu preko potoka Kustošaka kod Voltinog naselja [MS 2014.]

Šetnju je vodio Vanja Radovanović.

Pogledajte tekst na blogu “Nepoznati Zagreb” s opširnijim prikazom šetnje: link na tekst


Za one koji žele doznati i jednostavan recept za “Mak kocke” koje su iskušane na šetnji:
   • 2 jaja – posebno istući snijeg od bjelanjaka
   • 2 dcl ulja
   • 2 dcl mlijeka
   • 2 dcl glatkog brašna
   • 2 dcl šećera
   • 2 dcl mljevenog maka
   • 1 prašak za pecivo
   • 1 vanilin šećer
   • 2-3 žlice ruma
   • nastrugana korica limuna

Sve osim snijega od bjelanjaka izmiješa se mikserom, a zatim se “snijeg” lagano umiješa u smjesu žlicom.
Smjesa se ulije u odgovarajući kalup i peče 35-40 minuta na 180°C.
Još topli kolač tanko se premaže pekmezom od marelice.
Na pekmez se doda čokoladni preljev koji se dobije zagrijavanjem 10 dkg čokolade, 10 dkg maslaca i jedne žlice ulja.
Kad se kolač ohladi reže ga se na kocke željene veličine.


(GP)

 

   • 01.12.2014.

Završena je akcija pod nazivom “Dolje s rubnjacima!”. Cilj te akcije bilo je sakupljanje informacija o do sada nespuštenim ili nekvalitetno spuštenim uličnim rubnjacima na području Trešnjevke, a prikupljene podatke ćemo ovih dana poslati Vijeću gradske četvrti s nadom da će ih uvrstiti u programe malih komunalnih akcija.

Sveukupno je zabilježeno 70 previsokih rubnjaka, a raspored po kvartovima je ovakav:

1. Prečko 19
2. Stara Trešnjevka 17
3. Vrbani 6
4.-5. Gajevo, Jarun 5
6. Knežija (Horvati) 4
7.-9. Ciglenica, Ljubljanica, Srednjaci 3
10. Voltino 2
11.-13. Pongračevo, Remiza, Staglišće 1

(Vanja)

   • 07.11.2014.

ŠETNJA: DAN/VEČER IZNENAĐENJA NA CIGLENICI

Mjesto sastanka bilo je u Parku pravednika među narodima (park kod raskršća Selske ceste i Zagorske ulice). Našim šetnjama smo već prošli kroz većinu trešnjevačkih kvartova, ali Ciglenicu još nismo ni taknuli – stoga, sad je bio red na nju! Naravno, i ovdje je bilo iznenađenja!

Sudionici šetnje po Ciglenici na terasi najviše stambene zgrade kvarta [BT 2014.]
Sudionici šetnje po Ciglenici na terasi najviše stambene zgrade kvarta [BT 2014.]

Šetnju smo započeli polukrugom po južnom dijelu kvarta koji je obuhvatio dio trase već davno ugaslog “Samoborčeka”, tragove toplovoda koji od Toplane vodi u zapadni dio grada, dobro sakriven prostor Doma zdravlja iz 60-ih godina, starog “železnog Franceka” na ćošku Stubičke i Klanječke, nekadašnju postolarsku radionicu kod Kumrovečke i stazicu uzduž potoka Črnomerca uz Miljansku ulicu.

"Odrađena" trasa šetnje po Ciglenici - 07.11.2014. [MS 2014.]
“Odrađena” trasa šetnje po Ciglenici – 07.11.2014. [MS 2014.]

Nakon toga smo se prebacili na sjeverni dio i pogledali fasadu koju je oslikao street art umjetnik Lunar u Desinićkoj ulici, prošetali smo se Ivanečkom ulicom, stali kod napuštene gumare “Marijan Čavić”, skrenuli u Selsku cestu i Zlatarsku ulicu, prošli kroz labirint novoizgrađenih zgrada te ulice, ali i kroz dvorišta preostalih malih kućica, vratili se nazad do Selske ceste i prošli kroz naselje “gradskih kuća” u Meršićevoj ulici, naluknuli se kroz prozorčić kovačke radionice uz željezničke kolosijeke da bismo na kraju došli do vrhunca večeri, nebodera u Selskoj cesti, na čiju smo se terasu popeli (zahvaljujem Damiru Kovačiću, predsjedniku Mjesnog odbora Ciglenica na posredovanju kao i predstavnici stanara nebodera koja nam je omogućila vrhunski doživljaj pogleda na grad u bistroj jesenskoj noći!).

Sudionici šetnje po Ciglenici na posjeti najvišoj stambenoj zgradi kvarta [GP 2014.]
Sudionici šetnje po Ciglenici u posjeti najvišoj stambenoj zgradi kvarta [GP 2014.]

Nakon uživanja u širokim pogledima na sve strane svijeta koji otkrivaju da je Zagreb gledan s te visine zaista pravi velegrad, spustili smo se ponovo na ulični nivo i svratili do prostora mjesnog odbora gdje nas je Damir počastio grickalicama i sokovima i ispričao nam ponešto o životu gradske četvrti, organizaciji gradske vlasti, problemima kvarta i idejama za njegov budući razvoj.

Šetnju je vodio Vanja Radovanović.

Pogledajte tekst na blogu “Nepoznati Zagreb” s opširnijim prikazom šetnje: link na tekst.

   • 17.10.2014.

ŠETNJA: DAN IZNENAĐENJA NA KNEŽIJI

Mjesto sastanka bilo je ispred Osnovne škole Horvati u Horvaćanskoj ulici. Kako nas je posljednja proljetna šetnja provela Savskom cestom i južnim dijelom Knežije, ovoga puta su nas u nastavku te šetnje u uličicama Knežije čekali novi izazovi, pri tome nam nudeći i dva zanimljiva iznenađenja! Uz nekima već poznate prostore nekadašnjeg filmskog studija “Ocean filma” (sada posve devastiranog), posjetili smo i stan/galeriju “Trenutak 39” te atelier kipara Marina Marinića, dva zanimljiva umjetnička kutka tog kvarta koji se inače doživljava kao isključivo stambena oaza.

Sudionici šetnje po Knežiji u Ulici Stjepana Škreblina [BT 2014.]
Sudionici šetnje po Knežiji u Ulici Stjepana Škreblina [BT 2014.]

Šetnju je vodio Vanja Radovanović.

Pogledajte tekst na blogu “Nepoznati Zagreb” s opširnijim prikazom šetnje: link na tekst.

   • 09.05.2014.

ŠETNJA: SAVSKA CESTA I KNEŽIJA, NEKAD I SAD

Iako se srce Trešnjevke kakvu danas poznajemo nalazi u okolici Trešnjevačkog trga, njen najstariji urbani dio je zapravo vezan uz Savsku cestu koja je vezivala Zagreb s glavnim prijelazom preko rijeke Save i bila dom mnogim obrtnicima, trgovcima i prvim trešnjevačkim tvornicama. S druge strane željezničkog nasipa se pak nalazilo selo Horvati na čijim su ostacima nastala dva susjedna naselja, Knežija i Srednjaci. Ova šetnja je tokom dva sata trajanja provela sudionike manje poznatim zakutcima Horvata i Predgrada Save (kako se Savska cesta s okolicom nekad zvala) i pokazala mnogobrojne tragove sučeljavanja seosko-prigradskih ostataka s urbanom slikom grada.

Sudionici šetnje na Gagarinovom šetalištu [GP 2014.]
Sudionici šetnje na Gagarinovom šetalištu [GP 2014.]

Šetnju je vodio Vanja Radovanović.

   • 06.05.2014.

TV-EMISIJA: PROJEKT MAPIRANJE TREŠNJEVKE

Ideja projekta Mapiranje Trešnjevke uspješno je i zanimljivo prezentirana u prilogu Z1-televizije u okviru njihove stalne emisije Kvartura.

Poveznica na TV-emisiju o projektu Mapiranje Trešnjevke.

Scena iz TV-emisije “Kvartura” o “Mapiranju Trešnjevke” [GP 2014.]
Scena iz TV-emisije “Kvartura” o “Mapiranju Trešnjevke” [GP 2014.]

   • 11.04.2014.

ŠETNJA: ZELENI KUT TREŠNJEVKE

Ova šetnja prošla je u znaku krilatice “Od stakla i betona do vrbe i gloga u sat i pol šetnje”! Od ultramoderne zgrade Sky Office-a krenuli smo kroz Vrbane i Prečko u smjeru “zelenog kuta” Trešnjevke, oaze vrtova, polja i zapuštenih livada koja krasi zeleni pojas uz rijeku Savu. Za danjeg svjetla smo upoznali zanimljiva mjesta urbanog dijela tih naselja, a s nailaskom sumraka smo krenuli poljskim stazama kako bismo za mraka dospjeli do Savskog nasipa s kojeg se pruža lijep pogled na gradska svjetla i urbanu živost u daljini.

Sudionici šetnje pred Domom kulture u Prečkom [BT 2014.]
Sudionici šetnje pred Domom kulture u Prečkom [BT 2014.]

Ulazak u vrt Eko-ekipe Prečko [BT 2014.]
Ulazak u vrt Eko-ekipe Prečko [BT 2014.]

Sudionici šetnje na Savskom nasipu [BT 2014.]
Sudionici šetnje na Savskom nasipu [BT 2014.]

Zajednička fotka sudionika na kraju šetnje u Vrbanima [BT 2014.]
Zajednička fotka sudionika na kraju šetnje u Vrbanima [BT 2014.]

Šetnju je vodio Vanja Radovanović.

Pogledajte tekst na blogu Nepoznati Zagreb s prikazom šetnje: link na tekst

   • 22.12.2013.

ŠETNJA: PREDBOŽIĆNA TREŠNJEVAČKA DIJAGONALA

Okupljanje sudionika "Predbožićne trešnjevačke dijagonale" 22.12.2013. kod starog Samoborskog kolodvora [GP 2013.]
Okupljanje sudionika “Predbožićne trešnjevačke dijagonale” 22.12.2013. kod starog Samoborskog kolodvora [GP 2013.]

Prošetali smo se blage adventske noći s kraja na kraj Trešnjevke, od starog Samoborskog kolodvora do Prečkog i upoznali Trešnjevku u predbožićnom izdanju!

Šetnju je vodio Vanja Radovanović.

Pogledajte tekst na blogu Nepoznati Zagreb s prikazom šetnje: link na tekst

   • 21.11.2013.

OTVORENA JE WEB STRANICA MAPIRANJA TREŠNJEVKE!!!

Web-stranica "Mapiranje Trešnjevke" puštena u javnost 21.11.2013.
Web-stranica “Mapiranje Trešnjevke” puštena u javnost 21.11.2013.

S veseljem očekujemo reakcije posjetilaca! Pišite nam i javite nam vaše utiske, mišljenja, komentare, ideje!!!

   • 24.10.2013.

DRUGA TREŠNJEVAČKA IGRA: TRŽNICA JARUN

Tržnice su uvijek zanimljiva mjesta, mjesta susreta, mjesta kretanja, mjesta potrage… i za znatiželjnog posjetitelja pružaju nebrojene zanimljivosti. Tako je bilo i ovoga puta, igrači su uronili u večernji svijet tržnice u njenom jesenskom pojavnom obliku.

Igru je osmislio i vodio Vanja Radovanović.

   • 11.10.2013.

ŠETNJA: SJEVEROZAPADNI DIO TREŠNJEVKE

Prošetali smo se sjeverozapadnim dijelom Trešnjevke, njenom urbanim jezgrom, najstarijim dijelom omeđenim Trešnjevačkim trgom, Novom cestom, Magazinskom cestom, željezničkom prugom, Tratinskom cestom. Usprkos dosadnoj kiši grupica šetača je hrabro odšetala cijelom predviđenom trasom!

Šetnju je vodio Vanja Radovanović.

   • 06.06.2013,

ŠETNJA: JUŽNA TREŠNJEVKA-VRBANI I OKOLICA

Održana je još jedna pješačka tura po Trešnjevci, njenim znanim i neznanim dijelovima. Ovog puta obilazila se južna Trešnjevka, kvartovi koji su još prije 50 godina bili kukuruzišta s tek pokojim manjim seoskim naseljem, a sada su moderni kvartovi sa svim značajkama suvremenog doba i načinom života potpuno oprečnim onom nekada. Između ostalog šetači su posjetili najstariji zagrebački filmski studio, posjetili najelitniji zagrebački skvot, pozdravili jednog od zagrebačkih oslikanih “Željeznih franceka”, saznali gdje su nekad bili gostiona s kuglanom “Dva potočića”, najstariji dućan južno od Remize i prva slastičarnica na tom području, saznali otkud naselju Vrbani njegovo ime i pronašli skrivene skupture “Majka Zemlja” i “Otac Zemlja”.

Šetnju je vodio Vanja Radovanović.

Pogledajte tekst o ovoj šetnji na blogu Nepoznati Zagreb: link

   • 17.05.2013.

PRVA TREŠNJEVAČKA IGRA: POIGRAJMO SE NA REMIZI!

Startala je mala istraživačka igra za sve zainteresirane znatiželjnike oštra oka!
Pravilo je bilo slijedeće: polaznici su dobili papirić s 20 pitanja, a sve odgovore su mogli naći pažljivim promatranjem u krugu od svega 100 metara! Najbolji i najznatiželjniji oštrookci (a bilo ih je desetak) su bili nagrađeni!

Igru je osmislio i vodio Vanja Radovanović.

Pogledajte tekstove na blogu Nepoznati Zagreb o ovoj igri: link na pitanja i link na odgovore!

   • 03.05.2013

ŠETNJA: RUDEŠ I OKOLICA

Sudionici "Šetnje oko Rudeša" 03.05.2013. kod "toplovodnog mosta" preko potoka Črnomerca [GP 2013.]
Sudionici “Šetnje oko Rudeša” 03.05.2013. kod “toplovodnog mosta” preko potoka Črnomerca [GP 2013.]

Prvom šetnjom obilazili smo naselje Rudeš i okolicu, predjele koji su se još prije 50-ak godina nalazili izvan gradskih granica. Šetnja je bila namijenjena svim zainteresiranim pojedincima, a okupilo se 30-ak ljudi, raznih dobnih skupina. Šetnja je trajala dva i pol sata, krenula je s Ljubljanice prema naselju Voltino te naposljetku kroz Rudeš već u večernjim satima.

Sudionici "Šetnje oko Rudeša" 03.05.2013. kod pruge u Tomislavovoj ulici [SM 2013.]
Sudionici “Šetnje oko Rudeša” 03.05.2013. kod pruge u Tomislavovoj ulici [SM 2013.]

Šetnju je vodio Vanja Radovanović.

Pogledajte tekst na blogu Nepoznati Zagreb s prikazom šetnje: link na tekst

 

Kvartovi