Tura kultura: Osnovna škola Horvati Osnovna škola Horvati sa jugozapada. [VR 2024.]

Tura kultura: Osnovna škola Horvati

Posjet Osnovnoj školi Horvati u sklopu akcije “Tura kultura” održan je 24.11.2023. pod vodstvom ravnateljice škole Manuele Piškor Podobnik te pedagoginje Vesne Rebić. Posjetu je prisustvovalo 34 posjetitelja.

Osnovna škola Horvati je druga najstarija škola na Trešnjevci (nakon Osnovne škole Rudeš, otvorene 1895. godine), otvorena je 12.09.1897. Nastava se još uvijek održava u zgradi u kojoj je škola i otvorena, no ona je tokom vremena nadograđivana i osuvremenjivana.

Osnovna škola Horvati je otvorena na samome kraju 19. stoljeća, u doba kada se nekadašnja seoska naselja s jugozapada polako spajaju s gradom Zagrebom, ali ne smijemo zaboraviti da je također tek 49 godina prije otvaranja škole ban Josip jelačić proglasio ukidanje kmetstva – dakle, djedovi i bake nekih od prvih učenika ove škole su još bili kmetovi!

Isto tako, tek 47 godina prije otvorenja škole su se ujedinili Gradec i Kaptol i stvorili osnove današnjeg grada Zagreba. U godinama koje su prethodile otvorenju škole sve se brže razvijalo prvo zagrebačko prigradsko naselje, Predgrad Sava, koje se pružalo uzduž Savske ceste, na putu od Savskog mosta prema središtu grada. Taj je razvoj postao još brži otvorenjem zagrebačkog tramvaja 1891. (tada još u konjskoj “verziji”) čija je posljednja stanica kod Savskog mosta bila vrlo blizu lokacije na kojoj je sagrađena škola.

Prije izgradnje škole u Horvatima djeca iz tog kraja su polazila dječačku i djevojačku donjogradsku školu u Samostanskoj ulici (danas Varšavska ulica), a u preostalim dijelovima tadašnjeg grada Zagreba bilo je tek 8 osnovnih škola. Najstarija gradska pučka škola bila je sadašnja Osnovna škola Miroslava Krleže koja je otvorena 1830. godine. Ali, prigradska naselja koja u doba otvorenja Osnovne škole Horvati još nisu bila sastavni dijelovi Zagreba tada su već imala svoje škole: Čučerje (osnovna je škola otvorena 1835.), Granešina (1859.), Šestine (1863.), Vrapče (1863.), Markuševec (1865.), a među ta naselja i škole spada i Rudeš, tada još selo unutar općine Vrabče Gornje, sa otvorenjem škole 1895.

Škola u Horvatima je otvorena 12.09.1897., otvorio ju je načelnik grada Zagreba Adolf pl. Mošinski, a školu je posvetio vjeroučitelj i velečasni Mihovil Pavlić. Prvi ravnatelj je bio Franjo Dolovčak. Zgradu je sagradilo poduzeće Honigsberg i Deutsch, a imala je dvije učionice za po 60 djece, hodnik, prostrano igralište uz školu, a nešto dalje su bili zahodi i drvarnica. U školu su u cijelom razdoblju do 1930. bili raznoliki razredi, nekad dječački, nekad djevojački, nekad mješoviti, a nekad i heterogeni mješoviti, ovisno o broju upisanih učenika.

Godine 1910. prigrađene su dvije nove učionice, ravnateljska pisarnica i kuhinja za podvornika, a 1933. osnovano je “Sklonište” (ustanova za boravak predškolske djece) i igralište uz njega, a sve na prostoru dotadašnjeg vrta. Godine 1934. škola je priključena na telefonsku mrežu, a nešto kasnije iste godine i na vodovod i kanalizaciju.

Tijekom Drugog svjetskog rata škola je većinom zaposjednuta vojskom, a nastava se održavala u zgradi Samopomoći (Horvaćanska cesta 56, poslije poznatoj kao “Kino Buhara”) i u Stočarsko-zdravstvenom zavodu na Savskoj cesti 143 (danas Hrvatski veterinarski zavod).

U hodniku Osnovne škole Horvati na početku posjeta. [VR 2023.] U hodniku Osnovne škole Horvati na početku posjeta. [VR 2023.]
 

U sportskoj dvorani, jednoj od najmanjih u gradu. [VR 2023.] U sportskoj dvorani, jednoj od najmanjih u gradu. [VR 2023.]
 

19.11.1960. otvoreno je novo asfaltirano sportsko igralište, a oko škole posađeni su jablani i breze. Iste godine se sklapa ugovor s predstavnicima Bobovišća na Braču gdje je ugovoreno ljetovanje za djecu i učenike.

1960. ravnateljem škole postaje Boris Vegar koji je obilježio taj period života škole i koji će na toj funkciji ostati sve do 1984. kada je postavljen za ravnatelja novoosnovane Osnovne škole Jarun.

No, učenici škole pamte i neke druge zaposlenike škole, recimo podvornika Pavela, koji je svakoga jutra obučen u plavu kutu prije početka nastave izlazio na školsko dvorište i povikom “Ajmooo, jedna glava jedna brada!” pozivao učenike da stanu u vrstu prije ulaska u školu.

Škola pamti i godinu 1964. kada je školska zgrada bila poplavljena u velikoj poplavi.

Od 1961. pa sve do 1989. škola je sudjelovala u okupljanjima škola s imenima braće Ribara iz cijele Jugoslavije, a izdavao se i zajednički časopis.

No, vratimo se u sadašnjost, i život škole u posljednjih desetak godina. Osnovna škola Horvati je od 2000. godine opremljena za obrazovanje djece s fizičkim i mentalnim poteškoćama u razvoju, a zapošljava i medicinsku sestru koja pomaže kod medicinskih problema. Škola je dobila i suvremenu informatičku učionicu, ali i .digitalnu učionicu koja svojom drugačijom organizacijom sjedenja učenika unosi duh novih vremena među učenike. A ono što školi nedostaje je sportska dvorana prikladne veličine jer je sadašnja među najmanjima u gradu, a i knjižnica je premalena za školu tog broja učenika.

Posljednjih je godina uz školu uređen i školski vrt na kojem s učenicima i učiteljicama rade članovi udruge “Zeleni klik”.

Što se tiče broja učenika, on je posljednjih godina stabilan, na Knežiji se osim njih nalazi Osnovna škola Matije Gupca u koju polaze pretežno učenici iz sjevernog dijela kvarta, dok Osnovnu školu Hoirvati uglavnom pohađaju učenici iz južnog dijela.

Veselo društvo bivših učenika iz jedne od školskih generacija. [VR 2023.] Veselo društvo bivših učenika iz jedne od školskih generacija. [VR 2023.]
 

Zajednička fotografija učesnika posjeta. [VR 2023.] Zajednička fotografija učesnika posjeta. [VR 2023.]
 

Učenički radovi. [VR 2023.] Učenički radovi. [VR 2023.]
 

Motiv iz knjižnice. [VR 2023.] Motiv iz knjižnice. [VR 2023.]
 

U doglednoj budućnosti školu očekuju i još veće promjene: Još u 80-tim godinama prošloga stoljeća urbanistički planovi na lokaciji škole predviđaju novu prometnicu, tzv. Produženu Šarengradsku, koja bi spojila Jadranski most sa središtem grada zapadno od željezničkog nasipa sve do Ulice grada Vukovara te, preko Andrašecove ulice, još dalje, do Kranjčevićeve i Tratinske ulice. Prijedlog prometnog rješenja je predviđao da se tom novom 4-staznom prometnicom služe osobna motorna vozila dok bi Savska cesta ostala rezervirana za tramvajski promet, pješake i bicikliste. U slučaju realizacije tih planova škola bi se morala rušiti kao i još nekoliko susjednih zgrada te, također, najistočnije krilo velike zgrade u Horvaćanskoj ulici koje je sagrađeno bez građevinske dozvole.

Iako planovi za izgradnju Produžene Šarengradske nisu još niti blizu realizacije nova vremena donose i nove standarde školovanja tako da se sadašnja zgrada već neko vrijeme vodi kao neadekvatna za rad. Pronađeno je i zamjensko zemljište na kojem bi se gradila nova školska zgrada, na uglu Horvaćanske ceste i Ujevićeve, na mjestu gdje je nekad bio studio “Ocean filma”, prve ustanove tog tipa u Zagrebu, a koja je kasnije pretvorena u privatnu vilu nazvanu Vila Kiseljak po njenom vlasniku. Vila je već davno propala zbog nebrige i srušena je 2021. godine tako da je prostor za gradnju škole slobodan, a projekt je već u pripremi.

Na lokaciji nove školske zgrade. [VR 2023.] Na lokaciji nove školske zgrade. [VR 2023.]
 

Lokacija na kojoj bi se trebala graditi nova školska zgrada (nekad je tu bio prostor Lokacija na kojoj bi se trebala graditi nova školska zgrada (nekad je tu bio prostor “Ocean filma”), pogled s Horvaćanske ceste prema sjeveru. [VR 2024.]
 

Lokacija na kojoj bi se trebala graditi nova školska zgrada, pogled s Horvaćanske ceste prema sjeverozapadu i Ujevićevoj ulici. [VR 2024.] Lokacija na kojoj bi se trebala graditi nova školska zgrada, pogled s Horvaćanske ceste prema sjeverozapadu i Ujevićevoj ulici. [VR 2024.]
 

 

Sva imena škole:

  • 1897. – 1930. Niža pučka škola u Horvatima (Obospolna škola u Horvatima)
  • 1930. – 1941. Državna narodna muška osnovna škola Davorina Trstenjaka, Državna narodna ženska osnovna škola Davorina Trstenjaka
  • 1941. – 1946. Državna mješovita pučka škola u Zagrebu, Horvati
  • 1946./1947. Uz osnovnu školu u školskoj zgradi djeluje i IX. niža ženska gimnazija.
  • 1947. – 1953. Osnovna škola i preostali odjeli niže ženske gimnazije se spajaju u novu školu – VIII. sedmogodišnju školu (mješovitu)
    1950-ih godina je u školskoj zgradi u Horvatima djelovala i Zubotehnička škola.
  • 1953. – 1960. VIII osmogodišnja škola (mješovita)
  • 1960. – 1992. Osnovna škola “Braća Ribar”. Dan odluke o promjeni imena škole (11.11.1960.) postaje Dan škole.
  • 1992. – danas Osnovna škola Horvati

 

— o —

Posjet školi je započeo pozdravom i uvodnim riječima ravnateljice i pedagoginje nakon čega smo obišli učionice u prizemlju i sportsku dvoranu, vjerojatno najmanju koju smo do sada vidjeli za naših posjeta školama.

Nakon prizemlja smo posjetili prostore na katu. Tu je zbornice, u kojoj smo pogledali i “muzejski kutak” sa starom pisaćom mašinom i reljefnom kartom sjeverozapadnog dijela Hrvatske, a na zidu se nalazi stara fotografija sa tekstom o Hrvatskom učiteljskom domu (sada Hrvatskom školskom muzeju) na hrvatskom jeziku i Esperantu. Nakon toga smo posjetili i druge učionice, u jednu od njih se smjestila i vesela grupa nekadašnjih učenika koji su za fotografiju ponovo sjeli u školske klupe.

Posjetili smo i školsku knjižnicu, informatičku učionicu i digitalnu učionicu da bismo posjet završili ponovo u prizemlju, uz poneko pitanje i pozdrave. Zahvalili smo se na srdačnom dočeku i pozdravili sa ravnateljicom i pedagoginjom te smo se prošetali do lokacije nove školske zgrade koja je trenutačno prazna i čeka početak radova koji bi mogao čak uslijediti tijekom 2024. Projekt za novu zgradu je 2006. napravila tvrtka Njirić+ arhitekti d.o.o. i može se vidjeti OVDJE.

(Vanja)

 

Autor teksta zahvaljuje građanima koji su svojim porukama i komentarima putem Facebooka doprinijeli nastanku ovoga teksta: (abecednim redom) Žeža Barać Gojić, Željka Bosnar Salihagić, Inga Sternak, Tatjana Vukšić, Romana Vinder Pijaca, Vlasta Žugelj

Vezani tekstovi:

Zanimljive poveznice:

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )

Kategorije