Tura kultura: Končar električna vozila

Tura kultura: Končar električna vozila

Posjet poduzeću Končar električna vozila, proizvođaču tramvaja i željezničkih vozila, u sklopu akcije “Tura kultura” vodili su zaposlenici poduzeća inženjeri Nikola Radman i Čedomir Glavaš, a održan je 22.10.2021. Posjetu je prisustvovalo 52 posjetitelja.

Tramvaj je jedan od simbola čitavoga Zagreba, a posebno Trešnjevke. Prva se tramvajska remiza, ona za konjski tramvaj, nalazila na području Trešnjevke, na lokaciji današnjeg Tehničkog muzeja Nikole Tesle, a ona najpoznatija, koja je dala ime cijelom kvartu u kojem se nalazi, pored Ljubljanice, je još i dan danas aktivna. Jedna od prvih tramvajskih linija, pokrenuta još 1891., išla je rubom Trešnjevke sve do starog savskog kupališta.

Tramvaj je također jedan od simbola urbaniteta i 1935. godine, kada je tramvaj prvi puta prošao srcem Trešnjevke, Tratinskom i Ozaljskom ulicom, dotadašnje radničko predgrađe Trešnjevke je uistinu postalo ravnopravnim  dijelom grada.

A dio Trešnjevke, jedan od onih koji su ju učinili važnom i vidljivom i na karti cijeloga svijeta, je i poduzeće Končar. Nekad „Rade Končar“, čije je ime nosila i glavna trešnjevačka ulica kojom je upravo vozio taj isti tramvaj, a danas samo „Končar“, je jedna od najpoznatijih hrvatskih tvrtki na području električnih uređaja … i, upravo se u jednom od poduzeća grupe Končar, tvrtki koja se naziva „Končar električna vozila“ izrađuje najmoderniji tip tramvaja koji već godinama vozi trešnjevačkim i zagrebačkim ulicama, a nedavno je po prvi puta izvezen i u inozemstvo, u Latviju.

Šetnja po krugu tvornice Šetnja po krugu tvornice “Končar električna vozila”[SM 2021.]

Uvodnu riječ posjetu, na temu povijesti tramvaja u Zagrebu, dala je Neda Staklarević, voditeljica odjela prometa u Tehničkom muzeju Nikola Tesla, a potom su se posjetioci uz stručno vodstvo Nikole Radmana i Čedomira Glavaša, dvojice članova tima koji je sudjelovao u projektiranju, izradi i prodaji tramvaja, prošetali pogonima u kojima nastaju tramvaji i željeznička vozila. Bila je to prilika da se čuju svi detalji priče: od toga zašto svaki dio tramvaja i vlaka radi i izgleda baš tako kakav već jest pa do toga kakvi se sve problemi nalaze na putu od početka izrade idejnog projekta pa do konačne prodaje jednog tako složenog proizvoda kao što je tramvaj. Tijekom razgovora su se dotakle i teme suradnje sa Zagrebačkim električnim tramvajem (ZET), konstrukcijskih detalja, problema sa kooperantima, potrebnog širenja poduzeća i izgradnje dodatnih kolosijeka koji bi omogućili dodatne mogućnosti testiranja u eksploataciji, detalja isporuke tramvaja isporučenih u latvijski grad Liepaju, mogućnosti za daljnji razvoj i nove elemente budućih proizvoda (kao što su baterijski pogon, metode upravljanja prometom koje bi osigurale veću putnu brzinu itd) …

Fotografije posjeta prilažu Daša Filipčić, Saša Martinović Kunović i Vanja Radovanović.

(Vanja)

Vezani tekstovi:

Zanimljive poveznice:

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )

Kategorije