Tura kultura: Dom sportova

Tura kultura: Dom sportova

Posjet Domu sportova u sklopu akcije “Tura kultura” vodili su Vanja Radovanović te zaposlenik dvorane Dubravko Suđ, a održan je 22.10.2021. Posjetu je prisustvovalo 38 posjetitelja.

Trešnjevka je oduvijek bila središta sportskih aktivnosti Zagreba. I kada je tokom 60-ih tadašnja glavna gradska sportska dvorana, “Kutija šibica” (smještena u blizini Remize) postala premala tada je novi sportski dvoranski centar, Dom sportova (sagrađen i otvoren 1972. također na Trešnjevci) došao pod svjetla pozornice.

Lokacija Doma sportova nije slučajno odabrana. Već se odavna na livadama pored Gradske munjare igrao nogomet. Toplana od 1958. grije vodu Zimskom plivalištu u bivšoj Daničićevoj, prvom takvom u gradu. A Dom sportova je samo nastavio niz sportskih objekata na rubu industrijske zone i stambenih naselja Trešnjevke.

Niti projektanti Doma sportova nisu odabrani slučajno. Glavni arhitekt, Vladimir Turina, je najpoznatiji upravo po svojim projektima sportskih građevina, među kojima se ističe stadion Dinama (dovršen 1962.), dok je njegov suradnik, Boris Magaš, autor stadiona Dinamova najljućeg suparnika, “Hajduka” na Poljudu (sagrađen 1979.). S druge strane, drugi suradnik, Mladen Vodička, je najpoznatiji po svojim realizacijama bolnica i drugih zdravstvenih ustanova.

Tokom svojih do sada proživljenih 49 godina Dom sportova je svjedočio mnogočemu: Od velikih košarkaških uspjeha Cibone i rukometaša Zagreba, preko hokejaških utakmica i Zlatnih pirueta pa do gostovanja muzičkih zvijezda u rasponu od The Rolling Stones i Talking Heads pa do valjda svakog značajnijeg rock banda bivše i sadašnje države.

Dom sportova više nema najveću dvoranu u gradu (taj primat sada pripada sportskoj dvorani Arena u Laništu), a nije ni najnovija velika trešnjevačka dvorana (to je od Univerzijade Sportska dvorana Dražena Petrovića), no još uvijek je važan prostor za sportska nadmetanja i show programe svih vrsta. I to ne bilo gdje, već u srcu Trešnjevke.

Šetnja po krugu tvornice
Razgovor sa Zoranom Čuturom (lijevo) kojeg je vodio voditelj posjeta Vanja Radovanović [RK 2021.]

Nakon uvodnog dijela o povijesti sportskih objekata na Trešnjevci te povijesti lokacije Doma sportova o kojiam je govorio Vanja Radovanović posjetioci su krenuli u razgledavanje kompleksa dvorana Doma sportova sa vodičem, zaposlenikom iz samoga Doma, Dubravkom Suđem. Tom prilikom su posjetioci obišli većinu sportskih prostora Doma sportova, od mačevalačke dvorane i dvorane za borilačke sportove pa do dvorana 1 (“Ledena dvorana”), 2 (dvorana za redovno održavanje sportskih susreta i priredbi) i 3 (dvorana bez gledališta, namijenjena teninzima). Nakon toga je vodič odveo grupu do prostora sa postrojenjem za održavanje leda, koje je bilo jedna od atrakcija toga posjeta, sa svojim spletom kotlova, cijevi i raznorazne aparature.

U drugom dijelu posjeta je Luka Lucin, kustos iz Muzejsko memorijelnog centra Dražen Petrović, svojim kratkim predavanjem i projekcijom najzanimljivijih detalja iz važnih utakmica podsjetio na zvjezdane trenutke Dražena Petrovića u dresu Cibone upravo u ovim dvoranama.

U trećem i posljednjem dijelu posjetioci su imali prilike porazgovarati sa gostom iznenađenja, Zoranom Čuturom, bivšim košarkašem Industromontaže, Cibone, Split Croatia osiguranja te jugoslavenske reprezentacije, još jednim velikanom hrvatske košarke (a k tome i stanovnikom Trešnjevke), koji je bio izrazito ugodan, zanimljiv i zabavan sugovornik s kojim smo se dotakli mnogih tema vezanih uz košarku, ali i život sportaša općenito.

Fotografije posjeta prilažu Daša Filipčić, Radojka Kuhar, Zoran Pirjak i Vanja Radovanović.

(Vanja)

Vezani tekstovi:

Zanimljive poveznice:

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )

 • All
 • Arhitektura
 • Kultura
 • Priče grada
 • Prometni pravci i ulice
 • Razno
 • Slika grada
 • Sport i razonoda
 • Teme
 • Trešnjevka koja nestaje
 • Trudbenici grada
 • Ustanove
Područje današnje Zagrebačke avenije (granica Stare Trešnjevke i Knežije/Srednjaka) prije izgradnje suvremene prometnice [VR 2015.]

Prekinute ulice

Za razliku od gradskih kvartova koji su većim dijelom nastali kao plod planske izgradnje, Trešnjevka,…
Read More
Dom zdravlja na Knežiji [VR 2013.]

Zdravlje Trešnjevke

Nekad je Dom zdravlja bio pojam zdravstvene zaštite – tamo se išlo “doktoru opće prakse”,…
Read More
Kazalište Trešnja [GP 2013.]

Kazalište Trešnja

Kazalište Trešnja dio je odrastanja zagrebačke djece još od polovine prošlog stoljeća. Prva predstava koja…
Read More
Osnovna škola Augusta Šenoe arhitekta Ivana Zemljaka iz 1931. - dvorište

Osnovne škole između dva rata

Školama su arhitekti međuratnog razdoblja posvećivali posebnu pozornost, jer su upravo škole svojim sadržajem i…
Read More
Pogled na grad sa posljednje etaže "Trešnjevačke ljepotice" [AD 2021.]

Tura kultura: Trešnjevačka ljepotica

Posjet stambenoj zgradi “Trešnjevačka ljepotica” (Ozaljska 93) u sklopu akcije “Tura kultura” vodila je povjesničarka…
Read More
Sastanak organizatora manifestacije "Trešnjevka se budi!" u lipnju 2021. [VR 2021.]

Povijest stranica (2018. – …)

Ovdje možete naći informacije o promjenama na web stranici Mapiranja Trešnjevke izvršene nakon 01.01.2018. Za…
Read More
Tabla i klasična kućna numeracija Svibanjske ulice u Gajevom [VR 2014.]

“Mjesečne” ulice

Postoje razni principi kod imenovanja ulica… u stara vremena su ulice najčešće dobivale imena po…
Read More
Konfekcija Vesna prije propadanja [GP 2005.]

Konfekcija Vesna

Od 1955. godine na Novoj cesti, na kućnom broju 57, radila je tvornica ženske modne…
Read More
1 2 3 49

Kategorije