Tura kultura: Trešnjevačka ljepotica

Tura kultura: Trešnjevačka ljepotica

Posjet stambenoj zgradi “Trešnjevačka ljepotica” (Ozaljska 93) u sklopu akcije “Tura kultura” vodila je povjesničarka umjetnosti Lidija Butković Mićin, a održan je 12.06.2021. u okviru manifestacije “Trešnjevka se budi!”. Posjetu je prisustvovao 31 posjetilac.

Stambeni i poslovni tornjevi Slavka Jelineka, poput ikoničke  „Zagrepčanke“ ili nagrađivanih nebodera u Veslačkoj ulici, u Trnskom ili Zapruđu, među najznačajnijim su arhitektonskim reperima modernoga Zagreba. Jelinekove visoke zgrade osobito su koncentrirane na širem području Trešnjevke: projektirao je hotel „Sport“ (današnja „Panorama“), susjedne 17-katne stambene vertikale na Novoj cesti, kao i nezaobilazni stambeno-poslovni toranj u Ozaljskoj ulici na čijem su se posljednjem, 22. katu nalazile uredske prostorije arhitektonskog ateljea AGI-46, poduzeća u kojem je Jelinek proveo većinu svojeg radnog vijeka kao glavni projektant i direktor. Impozantnog volumena, skladnih proporcija i vibrantnog oplošja, ova „Trešnjevačka ljepotica“, kako ju je nazvala novinarka „Večernjeg lista“ Elena Cvetkova po njenom dovršetku 1969. godine, a kompliment spremno prihvatili žitelji kvarta, predstavljala je značajnu inovaciju u zagrebačkoj praksi stanogradnje. Bliskom suradnjom Jelinekovog tima i građevinskog poduzeća „Industrogradnja“, izvedena je tehnologijom klizne oplate, dotada kod nas korištene gotovo isključivo za industrijske objekte, koja je omogućila bržu i povoljniju realizaciju visokih stambenih objekata i time započela novu etapu masovne stambene produkcije u razdoblju socijalizma. Spretnom primjenom novih tehnoloških dostignuća usklađenih sa projektantskim principima suvremenog stanovanja, „Trešnjevačka ljepotica“, kao i ostali antologijski stambeni tornjevi Slavka Jelineka, postigla je visoku katnost uz maksimalno poštivanje protupotresnih i drugih propisa, ekonomičnost i racionalnost tlocrtne koncepcije bez žrtvovanja komocije stanara te, naposljetku, postavila i nove estetske standarde u stambenoj tipologiji.

Posjet
Posjet “Trešnjevačkoj ljepotici” uz voditeljicu Lidiju Butković Mićin [VR 2021.]

Tokom posjeta zgradi voditeljica posjeta, Lidija Butković Mićin, održala je uvodnu riječ ispred ulaza u zgradu, a nakon toga su posjetioci imali priliku proći zgradom, popesti se na posljednju etažu zgrade i naposlijetku i na samu krovnu terasu sa koje se pruža širok pogled prema centru grada Medvednici te krajevima južno i zapadno od Zagreba. Osobito je zanimljiv pogled prema Remizi ZET-a te igralištu NK Trešnjevka i sportskoj dvorani “Kutija šibica” koji se nalaze neposredno pored zgrade.

Fotografije posjeta prilažu Ana Dana Beroš i Mauro Sirotnjak.

(Lidija Butković Mićin)

Vezani tekstovi:

Zanimljive poveznice:

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )

Sudionici šetnje na Jane's Walk seminaru 2018. [SMK 2018.]

Jane’s Walk seminar #2: “Zaigraj se sad, otkrij grad!” (najava)

  For English version, please click here. Za englesku verziju, molimo vas, kliknite ovdje. Jane’s
Pogled s vrha Vjesnikova nebodera na Trešnjevku; iz izvanrednog broja “Zagrebačke panorame”, 1964.

Poplava 1964.

Poplava u jesen 1964. godine, kada su se vode Save od 25. do 27.10.1964. na
Niz skulptura u dvorištu Tehničkog muzeja (sdesna: Ivan Krstitelj Rabljanin, Faust Vrančić i Ruđer Bošković) [GP 2013.]

Trešnjevačke skulpture, fontane i spomen obilježja

Trešnjevka nije kvart koji bi bio poznat po umjetničkim djelima na njegovim prostorima, no možda
Naslovnica kataloga izložbe o Franji M. Fuisu, autor Mladen Hanzlovsky

Fra Ma Fu: Franjo M. Fuis, novinar i publicist

Franjo M. Fuis (1908.-1943.), poznatiji pod pseudonimom Fra Ma Fu, bio je jedan od vodećih
Prizor iz Voltinog naselja [GP 2015.]

Galerija promašenih komentara

S vremena na vrijeme, čak i ne tako rijetko, uz naše tekstove slete i promašeni
Najstariji dućan u Staglišću - Hrgovići [VR 2013.]

Najstarija trgovina u Staglišću i Jarunu

U ulici Hrgovići u blizini stajališta za taksiste uz jarunsku tržnicu stoji kuća s fasadom
Gostovanje na Amadeus festu u Bjelovaru, Zagrebački orkestar ZET-a ispred glazbenog paviljona u središnjem gradskom parku u kojem je održan koncert, 18.10.2020. [LG 2020.]

Zagrebački orkestar ZET-a

„Ako je tramvaj – taj starinski, ali nikad zastarjeli simbol jednoga grada, njegovo srce i
Stambena zgrada u Zorkovačkoj ulici [VR 2013.]

Stambena zgrada u Zorkovačkoj

U novim društveno-ekonomskim uvjetima nakon Drugog svjetskog rata Trešnjevka postaje područje za nove urbanističke izazove,
1 2 3 53

Kategorije