Center map

Trešnjevačke (pivovare i…) pivnice

Trešnjevačke (pivovare i…) pivnice

U doba Corona izolacije koja će trajati još tko zna koliko jedna od onih stvari koja vam sigurno nedostaje je druženje sa prijateljima, znancima, kolegama uz bocu, čašu, kriglu pive!

Sigurno vam nedostaju i naše Kvartovske pive!

Pa kad već ne možemo zajedno popiti koje pivo, aj’mo barem malo popričati o trešnjevačkim mjestima posebno vezanima uz pivo!

Iako u našim krajevima ne postoji tako duga i bogata tradicija druženja uz pivo kao što su one vezane uz češke i njemačke pivnice ili engleske i irske pubove, i u Zagrebu su, pa i na Trešnjevci, pivnice bile i ostale popularna mjesta za susrete s prijateljima uz pokoje pivo. A ono što je posebno zanimljivo vezano uz Trešnjevku je da su na trešnjevačkim prostorima svoj rad počele čak tri male pivovare koje pripremaju svoje vlastito pivo.

Ambijent pivnice (i pivovare) na Savskoj cesti (dok je još bila pod firmom "Medvedgrad") [fotografija ustupljena]
Ambijent pivnice (i pivovare) na Savskoj cesti (dok je još bila pod firmom “Medvedgrad”) [fotografija ustupljena]

Jedna od njih je Medvedgrad, prva mala privatna pivovara u Hrvatskoj, koja je započela svoj rad 22.12.1994. i sve do 2005. poslovala u prostoru na uglu Savske ceste i Ulice grada Vukovara. Medvedgrad je potom nakratko preselio proizvodnju piva u Mokrice, a potom ju je vratio u Zagreb, na adresu Samoborska 217, otkuda se proizvodnja 2019. preselila u Gajnice. Za to se vrijeme, također 2005., pivnica preselila u prostor starog Samoborskog kolodvora gdje je poslovala sve do 29.12.2015. kada je, bar zasad, posve napustila Trešnjevku…, ali su zato već dugo na usluzi njihove “vantrešnjevačke” pivnice na Samoborskoj cesti, Tkalčićevoj ulici i Ilici.

Zaštitni znak Zmajske pivovare [fotografija ustupljena]
Zaštitni znak Zmajske pivovare [fotografija ustupljena]

Druga u nizu trešnjevačkih pivovara je Zmajska pivovara koja je osnovana 2013., a sa radom je započela 15.02.2014. godine u prostoru na istočnom kraju Baštijanove ulice, na kućnom broju 1a, da bi se u prosincu 2016. preselila u Jankomir gdje od tada proizvodi svoja piva u svojem novom prostoru.

Na području Trešnjevke danas posluje i pivovara i pivnica Zlatni medo koja je sa proizvodnjom i posluživanjem piva započela u istom prostoru u kojem se rodila i pivnica Medvedgrad, na Savskoj cesti, i tamo se nalazi od odlaska Medvedgrada 2005. godine.

Pivnica u Adžijinoj ulici (dok je još bila pod firmom "Medvedgrad") [VR]
Pivnica u Adžijinoj ulici (dok je još bila pod firmom “Medvedgrad”) [VR 2015.]

U još jednom bivšem prostoru pivnice Medvedgrad, na starom Samoborskom kolodvoru, od njihovog odlaska posluje pivnica koja je više puta mijenjala imena i vlasnike, a postala je i poznata po čestim požarima dimnjaka i krova tog starog objekta. Taj prostor trenutačno posluje pod nazivom Pivnica Budweiser koja uz taj lokal u Adžijinoj ima još jednu pivnicu u Heinzelovoj ulici pored Kvatrića. Za razliku od ostalih gore navedenih pivnica, ova ne proizvodi svoje pivo već poslužuje uobičajenu ponudu domaćih i stranih piva.

Uz te lokale tek se još jedan jedini ugostiteljski prostor na Trešnjevci deklarira kao pivnica, a to je pivnica “Sidro” na adresi Puštekova 10 u naselju Staglišće. No, zato postoji lokal koji u stvarnosti nije pivnica, ali je poznat po svojem “pivskom” imenu – “Mrzla piva” u Adžijinoj ulici.

Pivnica "Mrzla piva" [VR 2013.]
Pivnica “Mrzla piva” [VR 2013.]

(Vanja)

Vezani tekstovi:

Zanimljive poveznice:

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )