Prečko – roštiljska prijestolnica Zagreba? Pečenjara-grill “Marinero” [VR 2013.]

Prečko – roštiljska prijestolnica Zagreba?

Znate li da bi Prečko vjerojatno bilo najozbiljniji kandidat kad bi se birala roštiljska prijestolnica Zagreba?

U jednom ne odviše velikom i definitivno ne osobito turistički privlačnom kvartu kao što je Prečko moguće je pojesti prilično dobre ćevape i srodnu klopu na čak osam mjesta – pazite ovaj izbor (abecednim redoslijedom)!

  • Dux – uvijek pri ruci na tržnici Prečko, nisam čuo da se ikad itko žalio … ;o)
  • Gigi – lokal sakriven iza ugla Petrovaradinske i Horvaćanske sa solidnim ćevapima
  • Grana – lokalni favorit koji vjerojatno nije poznat ljudima izvan kvarta i okolice, no oni koji tu zalaze ne priznaju niti jedan drugi lokal za bolji. Nekada je to bio tek mali lokal sa nekoliko klupa no posljednjih godina je znatno porastao i sad to više nije lokalna pečenjara (što je također imalo svoje draži!) već poveliki „fancy“ lokal. Iz jednog novinskog intervjua je poznato da u njega zalazi i Danijela Trbović.
  • Kod Dede – velike porcije i reputacija koja se širi gradom na sve strane

Bistro-Grill "Kod Dede" na Prečkom [GP 2013.]
Bistro-Grill “Kod Dede” na Prečkom [GP 2013.]

  • Marinero – lokal sa dugom tradicijom koji je nedavno promijenio vlasnika, ali i nadalje nudi dobru klopu
  • Stari kotač – gostionica sa dugom reputacijom u koju zalaze gosti iz cijeloga grada, a parkiralište zna biti puno blistavih skupih auta. Jednom su ugostili i nekom američkog rappera željnog lokalnih specijaliteta koji je bio na gostovanju u Zagrebu.

Pečenjara-grill "Grana" [VR 2013.]
Pečenjara-grill “Grana” [VR 2013.]

… a ne treba ni zaboraviti da se ne tako daleko nalaze i „Urban grill“ (jug Španskog, s odličnim sarajevskim ćevapima), „Rubelj grill“ (također jug Španskog, klasik koji drži do tradicije)…

Otkako su mi djeca krenula u školu svaki završetak školske godine obilježavamo odlaskom na ćevape negdje u kvartu… kao što se može vidjeti, Prečko i najbliža okolica nude dovoljno „materijala“ za cijelu osmoljetku!

A zašto je tome tako, zašto je baš Prečko takvo kakvo je prijestolnica ćevapa?

Pojma nemam! Možda baš zato što je tako daleko, na periferiji grada, a zna se da periferija uvijek živi nekim svojim „alternativnim“ životom bez puno pompe, a takvoj atmosferi upravo odgovaraju pečenjarnice kao neformalna mjesta gdje se smije somun držati masnim rukama, napikavati ćevape čačkalicama, smrdjeti po luku, podrignuti nakon pive…

(autor: Vanja)

Vezani tekstovi:

 

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )

Kategorije