Krivi put Pivnica “Krivi put” na Savskoj cesti [GP 2013.]

Krivi put

“Krivi put je jedini pravi put”, glasi jedna od mnogobrojnih igri riječima s imenom jednog od najpoznatijih gradskih lokala. Krivi put mu je ime, a dobio ga je po rodnom mjestu njegovih vlasnika, braće Barbić, selu u Senjskom zaleđu koje je poznato po buri i ledenim zimama.

Braća (medijski je eskponiraniji Nenad Neno Barbić) već su dugi niz godina poznati po uspješnom radu na zagrebačkoj sceni popularnih lokala. Počeli su s malim caffe-barom Dolac na glavnoj gradskoj tržnici, slijedio je caffe-bar Oliva na Jarunskoj tržnici, zatim Melin, poznato okupljalište u Tkalčićevoj… u tom je trenutku pozornost mladih već bila uhvaćena. Uslijedio je Krivi put, u svojoj prvoj inkarnaciji bio je smješten na uglu Runjaninove i Crnatkove ulice, uz željezničku prugu, Botanički vrt, Dom zdravlja Centar i Ministarstvo kulture RH – pomalo neobična lokacija za popularno mjesto za večernji izlazak, zar ne?

Krivi put je na toj lokaciji proživio nekoliko dobro posjećenih godina, no 2011. im je bio otkazan najam – oproštaj Krivog puta sa tim mjestom je bio spektakularan, ogromno mnoštvo se skupilo na posljednjoj zabavi, ulice su bile prepune ljudi pa je čak i policija morala uredovati kako bi ulice održala prohodnima.

Nekoliko mjeseci kasnije otvoren je novi Krivi put, na adresi Savska cesta 14, na vrlo prometnoj lokaciji preko puta Studentskog centra, u samom sjeveroistočnom kutu Trešnjevke. Lokal je i na ovome mjestu iznimno popularan iako zapravo nitko ne zna tajnu njegova uspjeha… ona se vjerojatno krije u neformalnom uređenju i atmosferi lokala koja privlači pomalo alternativnu i ne-šminkersku publiku, a i u niskim cijenama. A kad mnoštvo jednom prihvati lokal, teško ga ostavlja tako da su podosta mali zatvoreni dio i veliko otvoreno dvorište gotovo uvijek puni (jedne ljetne večeri izbrojao sam ispred njega 48 parkiranih bicikala!).

Bašča pivnice "Krivi put" na Savskoj cesti (za vrijeme kiše) [GP 2013.]
Bašča pivnice “Krivi put” na Savskoj cesti (za vrijeme kiše) [GP 2013.]

(Vanja)

Vezani tekstovi:

Zanimljive poveznice:

 

Komentari 2

  1. STIB 29.10.2021, 13:35

    Mislim da nije dovoljno poznato da je zgrada današnjeg “Krivog puta” sagrađena za potrebe željeznice.
    To je bila zgrada za čuvara putnog prijelaza (“vahtarnica”) jer je tu sve do 1930ih godina bila rampa preko Savske ceste. Na rampi su naravno morali čekati i tramvaji, što je bilo vrlo nezgodno, posebno zato jer je malo južnije bila i tadašnja Remiza.
    Tek izgradnjom nadvožnjaka, rampa je ukinuta i tramvaji (i ostali) su dobili slobodan prolaz.

  2. vanja 06.11.2021, 11:32

    Hvala, STIB, na ovom podsjećanju, još je nekoliko sličnih objekata posijano po Trešnjevci – jedan od najzanimljivijih, ali danas slabije vidljiv je objekat na pruzi prema jugu, malko sjevernije od Šetališta Jurija Gagarina, sa istočne strane pruge.

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )

Kategorije