Pizzerije Trešnjevke Pizzeria “DiG” u Žajinoj ulici [VR 2013.]

Pizzerije Trešnjevke

Trešnjevka je rijetko promatrana kao gastronomski centar grada – ta je privilegija najčešće bila vezana uz centar grada i podsljemska naselja (Gračani, Šestine). Ipak, na Trešnjevci se uvijek moglo naći nešto za jelo, u pravilu u jednostavnim gostionicama kakvih se još uvijek može ponegdje naći, snack barovima ili pak pečenjarnicama kakvima obiluje Trešnjevački plac, ali i poneki rubni dijelovi Trešnjevke (osobito Prečko). Osim takvih zalogajnica sa više ili manje “domaćom” hranom od međunarodne kuhinje su se na Trešnjevci udomaćile tek pizzerije i poneki kineski restoran.

Krajem 60-ih i početkom 70-ih godina je počelo doba pizzerija u Zagrebu. Prve pizze bile su ispečene u pizzerijama “Zadar” na Cvjetnom trgu i “Četvrti lovac” u Dežmanovu prolazu, a nedugo zatim je slijedila i pizzerija “Medulić” na uglu Ilice i Medulićeve. To nisu bile pizze kakve znamo iz današnjih lokala, velike, pretežno tankoga tijesta i bogatih dodataka, već malene, veličine običnoga tanjura, debeloga tijesta i ruba, nalik kakvome šeširu, uz tek dva okusa – šunka i miješana. U “Četvrtome lovcu” se pizza prvo plaćala na blagajni gdje se dobivao broj, pa se zatim osluškivalo izvikivanje brojeva kuharice, a jednom dobivena pizza se jela na stojećki, glancajući stol laktovima.

Prva prava pizzerija u čitavome gradu Zagrebu u kojoj se mogla pojesti bogata pizza u ugodnome ambijentu je bila pizzerija “Purger” u Ozaljskoj 68. Nju je otvorila obitelj Kramarić u travnju 1980. i vrlo brzo postigla veliki uspjeh Izbor pizza je bila prava revolucija za Zagrepčane koji su svoju pizzu znali čekati u dugim redovima. Pizzerija je imala 28 sjedećih mjesta, a dnevno se prodavalo i do 1000 pizza (u to doba nije bilo dostave!). Peći i interijer su uređeni opremom uvezenom iz Švedske i do danas su ostali gotovo nepromijenjeni, tako da ukoliko zavirite u današnji “Purger” još uvijek u njemu možete doživjeti simpatični duh Zagreba prije tridesetak godina.

Kako kažu vlasnici, posebna pažnja je posvećena izboru začina i sastojaka za pizze što je pored izuzetne popularnosti nametnulo visoke standarde na kvalitetu pizze u cijeloj Hrvatskoj. Svoje ugostiteljsko znanje stekli su u Švedskoj, a znali su i dobro marketirati lokal (reklame su se vrtile na radio postajama, a u kinima su prije projekcija išli duhoviti foršpani). Svoj ugostiteljski uspjeh su nesebično dijelili i s trešnjevačkim sportašima – bili su sponzori nekolicine klubova: rukometaša Trešnjevke (koje je u to doba vodio Ante Kostelić), košarkašica Montmontaže, vaterpolista Mladosti, a slavni Dražen Petrović je znao i dvaput dnevno doći na pizzu… Uz taj lokal su vezane i mnoge anegdote, od kojih izdvajamo samo ovu: tapison u lokalu je bio poput crvenog čupavog tepiha, tako da su gosti znali pitati trebaju li se izuti 🙂

Prva prava pizzerija u Zagrebu – “Purger”

Nešto kasnije su se pojavile i druge pizzerije diljem grada – sredinom 80-tih su uz “Purger” najpoznatije bile čuvena “Dvojku” u Novoj Vesi, “Kamenita vrata” na početku Kamenite ulice, “Antonio” i “Hari”u Ilici, “Astoria” na Trgu Burze, “Mamma mia” (prva je imala pizzu sa vrhnjem!) i “Šestine” u Vlaškoj, “Astro” u Voćarskoj ali i trešnjevačka “D&G” u Žajinoj, kod Doma Sportova (ovdje su stolice nosila zapise slavnih imena osoba koje su sjedile na njima!) koja je među prvima u gradu lansirala lasagne (prva je, prema predaji, ispečena u “Meduliću” ranih 70-ih).

Danas gotovo svaki kvart ima neku svoju posebnu pizzeriju, dok taj dio tržišta djelomice pokrivaju i dostavljači pizza iz manje znanih lokala za dostavu:

 • Stara Trešnjevka: Već spomenute Purger u Ozaljskoj i D&G u Žajinoj, ali i vrlo popularna Karijola u Kranjčevićevoj ulici (među mnogima slovi za jednu od najboljih pizzerija u gradu zbog finog vrlo tankog tijesta). U posljednje vrijeme uspješno se probija i Pizzeraj na Dužicama s dostavom.

Putokaz za "Raj za pizze i kolače" - "Pizzeraj" na Dužicama [GP 2014.]
Putokaz za “Raj za pizze i kolače” – “Pizzeraj” na Dužicama [GP 2014.]

 • Knežija (Horvati): Od 1987. godine je pizzerija “Stara Sava” jedno od najomiljenijih mjesta za pizzu među studentima iz doma na Savi, ali i ostalim putnicima-namjernicima. Baschiera-2 od 1999. također otvara vrata svojim gostima u blizini studentskog doma “Stjepan Radić”, to je mlađa “sestra” pizzerije Baschiera u Sopotu, a otprije nekoliko godina još jedna podružnica radi i u Šubićevoj ulici (koja je međutim u 2014. godini zatvorena na neodređeno vrijeme)

Pizzeria "Stara Sava" kod Jadranskog mosta [VR 2013.]
Pizzeria “Stara Sava” kod Jadranskog mosta [VR 2013.]

 • Gajevo: Pizzerija “Edo” je favorit već više desetljeća iako je imala duži period stagnacije i zatvorenih vrata (zbog požara)
 • Prečko: “El Mundo” je popularno mjesto u blizini tržnice, dok “Gigi” u Petrovaradinskoj spravlja sve vrste jela pa tako i pizze

(Vanja)

Vezani tekstovi:

 

Savska cesta

Selska cesta

Komentari 4

 1. Penzić 26.12.2013, 10:27

  Prva pizzerija u čitavome gradu Zagrebu je bila pizzerija “Purger” u Ozaljskoj (nedaleko Okićke), koja i dan danas posluje na istome mjestu i pod istim imenom. Nekoliko godina kasnije su se pojavile i druge pizzerije diljem grada
  Ovaj tekst nije nikako u redu. Prva pizza za prodaju u Zagrebu ispečena je u bifeu s desne strane ulaza u nekadašnje kino Zagreb, negdje u ljeto između 1966 tj 1967 godine, i to je nedvojbeno prva pizza u Zagrebu, što mogu tvrditi jer sam tih godina stanovao odmah iza ugla u Nikoličevoj ulici. Sljedeća je otvorena u kavani Korzo sa šankom u otvorenom izlogu uz Ilicu prema prodavaonici košulja DTR. Treće po redu otvorena je u Dežmanovom prolazu odmah desno kod početka prolaza, sa stolovima na cesti. Tek tada se otvorila pizzerija vjerojatno je točno datirano 1969 g, u Končarevoj, naime i to znam točno jer sam svaki dan dolazio i odlazio tramvajem na posao i sa pola, sa stanice na uglu Okičke ulice.

 2. vanja 03.01.2014, 11:05

  Penzić, hvala ti na komentaru!
  Tekst je upravo nadopunjen novim podacima – prve pizze u gradu su zaista ispečene u “Zadru” i “Četvrtom lovcu”, no prva prava pizzerija u klasičnom smislu riječi, sa velikim pizzama, bogatim izborom okusa i sastojaka, i ugodnim ambijentom u kojem se moglo sjediti, je ipak bila pizzerija “Purger” u Ozaljskoj.

 3. Urba 06.03.2016, 14:51

  Zaboravili ste na pizzeriju “Fantazija”,utemeljenu 1979,na uglu Puljske i Moscenicke ulice, preko puta kultne “Sparkase”sve ove godine u vlasnistvu gospodina Vladimira Pirsa.

 4. vanja 06.03.2016, 14:52

  Urba, zahvaljujemo na komentaru, zaista, zaboravili smo ju!

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )

Kategorije