Gostionica Dvije lipe Gostionica “Dvije lipe” – preneseno…

Gostionica Dvije lipe

Gostionica Dvije lipe se nalazi na središnjoj lokaciji Trešnjevačkog trga, između Trakošćanske i Krapinske ulice. Svoje ime duguje dvama stablima lipe koja su rasla na maloj terasi ispred gostionice s koje se pružao odlična pogled na zbivanja na uvijek prometnom trgu gdje se stalno susreću auti, tramvaji i pješaci na putu između tržnice, robne kuće, crkve, tramvajske stanice i svih ostalih mogućih odredišta.

Nije poznato kada je gostionica otvorena, no prema kazivanjima nekih stanovnika Trešnjevke u 50-im je godinama još nije bilo. Tokom 80-ih godina je gostionica bila jedno od mjesta na kojima se moglo prizalogajiti za vrijeme rada tržnice, no nije bila na osobito dobrom glasu, smatrana je prvenstveno mjestom na kojem se okupljao polusvijet s placa.

Negdje oko 2005. godine je gostionica zatvorena i malo kasnije pretvorena u igračnicu što je ostala i sve do danas.

Bivša gostionica "Dvije lipe" [GP 2013.]
Bivša gostionica “Dvije lipe”, sada igračnica [GP 2013.]

U međuvremenu je lokal malo-pomalo dobio kultni status, vjerojatno zbog sjećanja ljudi na stara dobra vremena i zbog svoje odlične lokacije na glavnom Trešnjevačkom trgu. Između ostaloga su se pojavile i ideje da se objekt otkupi i pretvori u kvartovski muzej.

Vezani tekstovi:

 

Komentari 4

 1. Zdenka 27.11.2013, 16:18

  Sirote lipe su srušene i danas umjesto ispijanja pivice u hladu gledamo ovu nakazu od automat kluba. Šteta…

 2. Robert 15.10.2014, 10:24

  Apsolutni horor.

 3. Hrvoje 24.06.2015, 14:46

  Katastrofa,uništili su srce kvarta!!!

 4. Klemm Mirosav 10.09.2016, 17:55

  Ko dečec sam odlazil k”Pelinu”, kak smo po starom vlasniku mi oko Placa zvali gostionu Dve lipe, po cušpajz kad mama ni stigla skuhat doma ručak, jer je delala dvokratno v frizeraju Kunštek v Gradičkoj 4. Ta je kuča građena između dva svetska rata. Nekad je terasa imala betonsku ogradu sa stupičima i još bočne štenge uz kuču z kojima se pristupalo ulazu. Još pedesetih godina si tam mogel popit “Musolini” i špricer, a za gemišt se onda ni znalo. Dve lipe je lepo opeval Arsen Dedič u krasnoj pesmi z rečima: Na kraju grada, bliže rijeci, u kavani kod Dvije lipe. Sjedim uz prozor, pijem vino…

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )

Kategorije