Trešnjevka iz ptičje perspektive (13): Stambene zgrade u Nehajskoj ulici

Trešnjevka iz ptičje perspektive (13): Stambene zgrade u Nehajskoj ulici

Nehajska je jedna od važnih ulica Stare Trešnjevke. Prometno, ona je dio najomiljenijeg smjera kojim se trešnjevački vozači uključuju na Zagrebačku aveniju u smjeru zapada, jer se time izbjegava prometno raskršće Ozaljske sa Selskom cestom. S druge strane, oni s istoka njome na najlakši način stižu u samo srce Stare Trešnjevke. No, još je veće njeno značenje u tome što se uz nju nalazi velik broj trešnjevačkih institucija – od tzv. “Općinske zgrade”, u kojoj je sjedište lokalne samouprave (gradskih četvrti Trešnjevka sjever i Trešnjevka jug) i ureda Porezne uprave, pa do  Centra za kulturu, nekoliko liječničkih ordinacija, policijske stanice. Ono što često promiče pri prvom pogledu na ulicu je činjenica da je u urbanom tkivu Stare Trešnjevke u kojem prevladavaju niže zgrade među kojima se nalazi desetak visokih stambenih nebodera, Nehajska ulica iznimka sa nizom stambenih zgrada srednje starosti (građenih između 1964. i 1990.) koje su zauzele većinu zapadne strane ulice. Te su zgrade dom ne samo većem broju stanovnika već i nizu lokala (obrtničkih, ugostiteljskih i drugih) koji koriste važnost te ulice i na brojnim njenim posjetiocima temelje svoj život.

Stambene zgrade u Nehajskoj ulici su građene u raznim vremenskim razdobljima, ona u kojoj se nalaze kućni brojevi 6-10 sagrađena je 1964. godine, neposredno nakon potresa u Skopju tako da su tokom njene izgradnje primijenjeni novi propisi. Nakon nje je sagrađena zgrada sa ulazima Nehajska 12-16, 1971. godine. U slijedećoj etapi izgradnje je sagrađena najviša zgrada u ulici, sa ulazima Nehajska 20 i 22, 1980. godine. Najnovija od zgrada sa zapadne strane ulice je ona koja se  pruža između Crikveničke ulice i Zagrebačke avenije. To je sedmokatnica građena 1989. godine, kao jedna od posljednjih zgrada u Zagrebu sa stanovima namijenjenim borcima NOB-a i njihovim obiteljima.

Zahvaljujemo se gospođama Davorki Budimir, Mariji Kivač i Nataši Krstičević na pomoći pri pisanju ovog teksta i snimanju fotografija.

Pogledi s terase Nehajske 12

Pogled Pogled s terase Nehajske 12 prema Parku Stara Trešnjevka. [DF 2022.]

Pogled Pogled s terase Nehajske 22 prema Remizi. [SM 2022.]

Pogledi s terase Nehajske 22

Pogled Pogled s terase Nehajska 22 prema jugu, u smjeru Save i zgrada Novog Zagreba. [VR 2022.]

Pogled Pogled s terase Nehajske 22 u smjeru istoka. [VR 2022.]

Pogledi s terase Nehajske 42

Pogled Pogled sa terase Nehajska 42 u smjeru zapada. [VR 2022.]

Pogled Pogled s terase Nehajske 42 prema sjeveru. [VR 2022.]

(Vanja)

Vezani tekstovi:

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )

Kategorije