Trešnjevka iz ptičje perspektive (9): Poslovna zgrada “Cibone” Pogled sa Ciboninog tornja 2012. – pogled prema zapadu, niz Tratinsku ulicu [DZ 2012.]

Trešnjevka iz ptičje perspektive (9): Poslovna zgrada “Cibone”

Poslovna zgrada u sportsko-poslovnom kompleksu “Cibone” jedna je od najviših i najprepoznatljivijih građevina ne samo Trešnjevke nego i čitavog Zagreba. Sagrađena je povodom Univerzijade koja je održana 1987. godine u Zagrebu sa ciljem da košarkaškom klubu “Cibona”, koji je u to doba bio jedan od najjačih košarkaških klubova Evrope, osigura vlastitu dvoranu (do tada su oni nastupali u dvoranama Doma Sportova) te dodatni izvor prihoda iznajmljivanjem poslovnih prostora koji su, naknadno, pripali gradu Zagrebu.

Prije izgradnje poslovnog tornja i dvorane na toj je lokaciji bilo sportsko igralište kojim se služio rukometni klub “Borac” te učenici osnovne škole iz Koturaške ceste, a ljeti je, od 1979. ili 1980.. do početka gradnje građevina, 1985., tamo bio smješten disco club na otvorenom “Štrukla” (kasnije nazvan “Trešnja”) koji je bio otvoren prvenstveno za posjet srednjoškolaca i na kojem su se održava prva natjecanja u plesu, po uzoru na ona iz filma “Groznica subotnje večeri” koji je snimljen 1977.

Poslovni toranj je visok 92 m (sa antenom na vrhu 105 m) i obuhvaća 26 nadzemnih etaža.

Zgrada je dugo vremena pripadala koncernu “Agrokor” obitelji Todorić, sve do njegove poslovne propasti 2019. godine od kada veći dio poslovnih prostora zjapi prazan.

Nažalost, poslovni toranj nije imao predviđeno razgledište s kojeg bi bilo moguće razgledati okolicu, a isto tako nije postojala ni mogućnost posjeta građanstva tornju tako da je teško pronaći fotografije sa njegovih najviših katova. (tim povodom zahvaljujemo Deanu Ganzi koji je snimio ove fotografije za jednog od poslovnih posjeta tornju).

 

Pogled sa Ciboninog tornja u veljači 2012. - pogled prema jugu, niz željezničku prugu [DZ 2012.]
Pogled sa Ciboninog tornja u veljači 2012. – pogled prema jugu, niz željezničku prugu [DZ 2012.]

Pogled na utakmicu na stadionu NK Zagreb. [DZ 2012.]
Pogled na utakmicu na stadionu NK Zagreb. [DZ 2012.]

 

Vezani tekstovi:

Zanimljive poveznice:

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )

Kategorije