Trešnjevka iz ptičje perspektive (2): Remiza i okolica Pogled na Trešnjevku s nebodera kod Remize [smjer SI] [VR 2014.]

Trešnjevka iz ptičje perspektive (2): Remiza i okolica

Remiza se nalazi gotovo u središtu Trešnjevke i dva nebodera (koji se nalaze na adresama Ozaljska 148 i Ozaljska 150) koji se nalaze nasuprot tramvajskog okretišta i ZET-ovih prostora pružaju jedinstvenu priliku da se iz zraka pogledaju mnoga mjesta poznata do tada samo iz uobičajene perspektive prolaznika.

Prije nego što pogledate trešnjevački svijet s visina evo i nekoliko osnovnih podataka o tom kvartu i zgradama sa kojih su fotografije snimljene. Područje Remize pripada Mjesnom odboru Pongračevo, a to je ime kvart dobio jer je izrastao iz zemljišta kojeg je Gradska općina Zagreba 1926. otkupila od nasljednika poznatog industrijalca Guida Pongratza sa namjerom izgradnje stanova i kuća za radnike i siromašne kojih je u to doba bilo vrlo puno. Osobito su bili pogođeni doseljenici iz Istre koji su se iselili nakon što je Kraljevina Jugoslavija Rapalskim ugovorima predala Istru Italiji i kojih je u tom dijelu Trešnjevke bilo osobito puno nakon što im je tu ponuđen smještaj poslije neljudskih uvjeta u kojima su mnogi od njih živjeli u teretnim vagonima oko Zapadnog kolodvora. S time u vezi je i većina ulica u Pongračevu prozvana po poznatim osobama i lokalitetima iz Istre.

Dolazak tramvaja do Pongračeva 1935. godine i dovršetak gradnje Remize 1936. priključili su taj predio Trešnjevke gradu i time je bila završena faza početne izgradnje kvarta.

Pongračevo poprima urbani karakter izgradnjom nekoliko nebodera, onih u Fallerovom šetalištu, pored potoka Črnomerca, zatim već spomenutih nebodera u Ozaljskoj ulici (izgrađeni 1968.) te “Trešnjevačke ljepotice” na kućnom broju 93 koja je sagrađena 1969.

Posljednji važan dodatak toj ključnoj lokaciji zapadnog dijela središta Trešnjevke bilo je otvaranje robne kuće “Nama” koja je otvorena 02.10.1972. i bila je prototip suvremenog trgovačkog središta onog doba.

A sad pogledajte slijedeće fotografije i uočite novu dimenziju Trešnjevke i susjednih kvartova!

 

Zahvaljujemo Maji Krapec i Nevenu Tandariću na pomoći pri realizaciji ovog teksta i snimanju fotografija.

(Vanja)

Vezani tekstovi:

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )

Kategorije