Center map

Povijest kuće u Novoj cesti 100

Povijest kuće u Novoj cesti 100

Kuća u Novoj cesti 100 se nalazi u neposrednoj blizini središta Trešnjevke, od Trešnjevačkog ju trga dijeli tek nekoliko desetaka metara, a sa njenog se stubišta zacijelo može dobaciti kamen do Trešnjevačke NaMe odnosno onoga što je od nje danas ostalo.

Nije nam poznata povijest te kuće, ali zahvaljujući dobro prepoznatljivoj lokaciji na križanju dviju važnih ulica (Tratinska/Nova cesta) koje nisu mijenjale svoj tok u posljednjih 100 godina i činjenici da je kuća samostojeća pomoću starih karata i planova grada možemo nagađati kada je sagrađena. Na isječku plana grada iz 1926. na toj se lokaciji ne vide obrisi bilo kakvog objekta, no kuća je već vidljiva na karti iz 1932. godine te na svima koje su slijedile. Obzirom da je proces izrade karata dugotrajan posve je moguće da je kuća sagrađena još krajem 20-ih godina prošloga stoljeća ili, najkasnije, oko 1930.

Također nemamo podatke niti o stanovnicima te kuće, da li je ona nasljeđivana unutar jedne obitelji ili je kupnjom/prodajom mijenjala vlasnike. Iz medijskih je nasipa poznato da je posljednja vlasnica kuće bila producentica HRT-a Vesna Mort koja je iznenada preminula krajem siječnja 2022. u svojoj 79. godini.

Veselit će nas ako će netko od vas, čitalaca ovoga teksta, imati više informacija o toj kući odnosno o ljudima koji su živjeli u njoj – javite nam se, molim vas, ako znate nešto više!

Stari kućni broj. [VR 2022.] Stari kućni broj. [VR 2022.]

Isječak plana grada iz 1947. sa vidljivim obrisom kuće i označenim kućnim brojem 100. [1947.] Stari kućni broj. [VR 2022.]

(Vanja)
Vezani tekstovi:

Zanimljive poveznice:

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )