Povijest kuće u Novoj cesti 100

Povijest kuće u Novoj cesti 100

Kuća u Novoj cesti 100 se nalazi u neposrednoj blizini središta Trešnjevke, od Trešnjevačkog ju trga dijeli tek nekoliko desetaka metara, a sa njenog se stubišta zacijelo može dobaciti kamen do Trešnjevačke NaMe odnosno onoga što je od nje danas ostalo.

Nije nam detaljno poznata povijest te kuće, ali zahvaljujući dobro prepoznatljivoj lokaciji na križanju dviju važnih ulica (Tratinska/Nova cesta) koje nisu mijenjale svoj tok u posljednjih 100 godina i činjenici da je kuća samostojeća pomoću starih karata i planova grada možemo nagađati kada je sagrađena. Na isječku plana grada iz 1926. na toj se lokaciji ne vide obrisi bilo kakvog objekta, no kuća je već vidljiva na karti iz 1932. godine te na svima koje su slijedile. Obzirom da je proces izrade karata dugotrajan posve je moguće da je kuća sagrađena još krajem 20-ih godina prošloga stoljeća ili, najkasnije, oko 1930.

Također nemamo podatke niti o stanovnicima te kuće, da li je ona nasljeđivana unutar jedne obitelji ili je kupnjom/prodajom mijenjala vlasnike. Iz medijskih je natpisa poznato da je posljednja vlasnica većinskog dijela kuće bila producentica HRT-a Vesna Mort (nasljednica Josipe i Uršule Mort koje su bile vlasnice kuće u prethodnim desetljećima) koja je iznenada preminula krajem siječnja 2022. u svojoj 79. godini dok je manjinski suvlasnik bio Ivan Kadoić.

Veselit će nas ako će netko od vas, čitalaca ovoga teksta, imati više informacija o toj kući odnosno o ljudima koji su živjeli u njoj – javite nam se, molim vas, ako znate nešto više!

 

Stari kućni broj. [VR 2022.] Stari kućni broj. [VR 2022.]

Isječak plana grada iz 1947. sa vidljivim obrisom kuće i označenim kućnim brojem 100. [1947.] Isječak plana grada iz 1947. sa vidljivim obrisom kuće i označenim kućnim brojem 100. [1947.]


 

— o —

Nakon naše molbe kojom pozivamo sve čitaoce da sa nama podijele priče vezane uz tu kuću stigla nam je i poruka od Siniše Šameca, čija je obitelj poznavala gospođu Uršulu Mort koja je u toj kući u poslijeratnim godinama držala neformalni dječji vrtić. Prenosimo njegove riječi:

U ovoj kući – u Novoj cesti 100, moja mama Branka Šamec, rođ. Vlašić (1952. god.) je kao mala djevojčica išla kod tete Mort u vrtić. To nije bio cjelodnevni vrtić, već nešto kao igraonica od nekoliko sati, gdje su djeca učila korisne stvari, igrali se i uvježbavali dječje predstave. To je bilo negdje 1956/57., znači prije 67 godina. Moja obitelj je živjela u tadašnjoj Končarevoj ulici, današnja Ozaljska, prva kuća do Trešnjevačkog parka, i mojoj baki je to bio najbliži dječji vrtić/igraonica u koji je vodila moju mamu  na igranje i druženje. Teta Mort je angažirala roditelje te djece da sudjeluju u tim predstavama, tako da je moja baka šivala kostime i haljinice za djecu koja su glumila. Mama mi je pričala da je istinski voljela tamo ići, bilo joj je ugodno i zabavno. 

Prilažemo izbor fotografija iz obiteljskih albuma obitelji Šamec koje su snimljene u kući na Novoj cesti 100 za vrijeme dječjih igraonica!


Prizor sa igraonice u kući u Novoj cesti 100. U sredini sjedi gospođa Mort. [SŠ 2023.] Prizor sa igraonice u kući u Novoj cesti 100. U sredini sjedi gospođa Mort. [SŠ 2023.]


Djevojčice plesačice i dječaci tamburaši. [SŠ 2023.] Djevojčice plesačice i dječaci tamburaši. [SŠ 2023.]

(Vanja)

Vezani tekstovi:

Zanimljive poveznice:

Komentari 2

  1. Siniša Šamec 30.08.2023, 14:04

    U ovoj kući – u Novoj cesti 100, moja mama Branka Šamec, rođ. Vlašić (1952. god.) je kao mala djevojčica išla kod tete Mort u vrtić. To nije bio cjelodnevni vrtić, već nešto kao igraonica od nekoliko sati, gdje su djeca učila korisne stvari, igrali se i uvježbavali dječje predstave. To je bilo negdje 1956/57., znači prije 67 godina. Moja obitelj je živjela u tadašnjoj Končarevoj ulici, današnja Ozaljska, prva kuća do Trešnjevačkog parka i mojoj baki je to bio najbliži dječji vrtić/igraonica u koji je vodila moju mamu na igranje i druženje. Teta Mort je angažirala roditelje te djece da sudjeluju u tim predstavama, tako da je moja baka šivala kostime i haljinice za djecu koja su glumila. Mama mi je pričala da je istinski voljela tamo ići, bilo joj je ugodno i zabavno. Ukoliko želite mogu vam poskenirati i poslati stare fotografije predivnih dječjih predstava u kojima je sudjelovala moja mama u prostorima ove stare kuće, a navodno je fotografirala teta Mort – osobno. To su stare fotke iz maminog djetinjstva koje čuvam kod sebe.

  2. vanja 31.08.2023, 08:48

    Hvala vam, Siniša, na javljanju i dijeljenju sjećanja iz vaše obitelji, nadopunit ćemo naš tekst sa tim podacima. Jako bismo rado vidjeli te fotke, donesite nam ih, molim vas, na skeniranje u Centar za kulturu Trešnjevka!

    Puno pozdrava, Vanja Radovanović, član Uredništva projekta Mapiranje Trešnjevke pri Centru za kulturu Trešnjevka

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )

Pogled na Ciglenicu. [VR 2022.]

Trešnjevka iz ptičje perspektive (12): Zgrada poslovnog centra “Sigma” (ex “Pastor”), Selska cesta

Selska cesta je, zajedno sa Magazinskom, Novom cestom i Tratinskom, najstarija trešnjevačka ulica .. ali
Robna kuća "Nama" na Trešnjevačkom trgu - preneseno iz knjige "Crvena Trešnjevka"

Robna kuća “Nama” na Trešnjevačkom placu

Robna kuća NaMa na Trešnjevačkom trgu (tada Trgu Oktobarske revolucije) je otvorena 14.09.1960. Sagrađena je
Oznake za skloništa ucrtane za vrijeme II. svjetskog rata

Oznake za skloništa u Drugom svjetskom ratu

Na starijim zgradama na kojim fasada nije izmijenjena od Drugog svjetskog rata još su vidljive
Groblje u Gornjem Vrapču sa župnom crkvom Sv. Barbare u pozadini [VR 2015.]

Trešnjevačka groblja

Na Trešnjevci ne postoji niti je ikada postojalo javno groblje. Ova izjava je prema našim
Pogled na jugozapadni dio Prečkog (lijevo su zgrade u Paljetkovoj ulici) sa juga. [RG, iz perioda 1981. - 1985.]

Prečko početkom 80-ih u fotografijama Ruže Gusković

Prečko je sve do 1964. godine bilo prigradsko naselje gotovo seoskog karaktera koje je sa
Najkraća ulica Trešnjevke i Zagreba - Novodvorska ulica [VR 2014.]

Najkraća ulica Trešnjevke i Zagreba: Novodvorska ulica

Novodvorska ulica je najkraća ulica Trešnjevke i Zagreba. Dugačka je cca 20 metara i širine
Ušće potoka Črnomerca u potok Vrapčak na Gredicama [GP 2013.]

Potoci Trešnjevke

Područje Trešnjevke je gotovo posve ravno (“ravno k’o tepsija”, rekao bi narod) i to je
Popločana staza na Srednjacima [VR 2013.]

Zvuci starih popločanih puteva

Tokom desetljeća su diljem Trešnjevke nastajali razni putevi… prvo su to bile poljske staze, zatim
1 2 3 52

Kategorije