Center map

Trešnjevka iz ptičje perspektive (11): Prečko, terasa zgrade u Paljetkovoj ulici

Trešnjevka iz ptičje perspektive (11): Prečko, terasa zgrade u Paljetkovoj ulici

Prečko je najzapadniji trešnjevački kvart, mjesto na kojem Trešnjevka bez posrednika dolazi u doticaj sa livadama, poljima i šumarcima gradske okolice. Na mnogim drugim pravcima je teško odrediti gdje prestaje grad, a počinje priroda, jer se na gradske prometnice i naselja nastavljaju prometnice i naselja predgrađa koja se naslanjaju na grad. No, ovdje je drugačije: Nakon dvije stambene zgrade Paljetkove i zgrade tvrtke Apis samo je tanak pojas kultiviranog zelenila, parka u kojem se nalaze dječja igrališta i betonski teren na kojem se nekad igrala košarka, a potom tek ponekad služi za dječju zabavu … i, nakon njega počinje priroda. I to priroda bez ikakva ustupka stanovnicima koji žive na svega 50 metara od nje. Tu su polja na kojima rastu krumpir i kukuruz, tu su na brzinu sklepane vrtne kućice za čuvanje alata … i, više od svega, tu su zapuštene zarasle površine kojima caruju biljke koje najbrže osvajaju takve parcele i koje tvore neprobojne visoke džungle. To je slika tog ruba Prečkog i Trešnjevke, s jedne strane se nalaze stambene zgrade i uredan dobro održavan park … i odmah nakon njega počinje džungla.

Sa terase zgrade u Paljetkovoj 2-8, ali i iz stanova na višim katovima lijep je pogled i u daljinu: Na zapadu se ocrtavaju jasne linije Samoborskog gorja, dapače, za sunčana dana se vidi odbljesak krova planinarskog doma ispod Oštrca … nešto sjevernije, kad je zrak bistar, moguće je čak uočiti konture Posavskog hribovja koje se nalazi u Sloveniji, čak i obris TV odašiljača na Kumu (1219 m) , koji se nalazi na pola puta između Zagreba i Ljubljane.

S druge strane vidici nisu tako spektakularni – mozaik velegradskih zgrada i polja nižih stambenih naselja i obiteljskih kućica se lijepo vidi sa mnogih mjesta na Trešnjevci, no kulisa Medvednice u pozadini i zelena “zakrpa” šume Grmoščice se iz Prečkog i sa terase zgrade u Paljetkovoj posebno dobro vidi.

Uživajte u pogledima sa granice grada kroz ovih desetak priloženih fotografija!

Iz knjižnice Pogled prema istoku, prema središtu Prečkog (u daljini Sky office i dimnjak Toplane) [VR 2020.]”

(Vanja)

Vezani tekstovi:

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )