Trešnjevka iz ptičje perspektive (1) Najljepši zavoj Horvaćanske ceste [MA 2013.]

Trešnjevka iz ptičje perspektive (1)

Trešnjevka je ravna. Gotovo potpuno ravna.

A to znači i da je lako pregledna – kad se motrilac smjesti na dobro odabranu poziciju može ju imati čitavu na oku. Nema tu sakrivenih uskih dolina, nepreglednih nizova brežuljaka, valovitog terena koji sakriva svakojaka iznenađenja – Trešnjevka je ravna “k’o tepsija”.

No, problem je što Trešnjevka nema, vjerovali ili ne, niti jedan pravi vidikovac. Zapravo, ima ih više – između ostaloga, na Trešnjevci se nalazi jedna od dvije najviše zagrebačke građevine, dimnjak Toplane, tu su i vrlo visoki neboderi u Ulici braće Domany, pa Sky Office, hotel Panorama…, ali sva su ta mjesta izvan dohvata javnosti.

Možda će izgledati čudno, ali čini se da je najviše posve javno mjesto na Trešnjevci terasa Doma sportova, na visini tek prvoga kata!

Stvar spašavaju mjesta izvan Trešnjevke koja nude bolji ili lošiji pregled nad Trešnjevkom: Grmoščica, nešto udaljeniji medvednički obronci (Mikulići, Medvedgrad, Podsusedski breg) ili pak građevine koje se nalaze blizu Trešnjevke (npr. kafić Vertigo (vrtoglavica) na najvišem katu hotela Antunović koji se nalazi tek nekoliko desetina metara od trešnjevačke granice.

Stoga, za dobar pogled na Trešnjevku iz ptičje perspektive treba uzeti krila i poletjeti… danas je i to moguće – avionom, kvadrikopterom (dronom), “motornim” zmajem, jedrilicom… pa i 17 metara dugačkim stativom.

Dio grafita u Adžijinoj ulici koji prikazuje Trešnjevku (lijevo od Ciboninog tornja) [GP 2014.]
Dio grafita u Adžijinoj ulici koji prikazuje Trešnjevku (lijevo od Ciboninog tornja) [GP 2014.]

U nizu tekstova i fotografija na poveznicama koje slijede mi “letimo” za vas, posjećujemo trešnjevačke vidikovce kako bi uživali u Trešnjevci pogledom orla.

Znate li vi za neki dobar vidikovac? Ako znate, javite nam!

(Vanja)

Vezani tekstovi:

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )

Kategorije