Caffe bar “Amfora” Caffe bar “Amfora” [VR 2024.]

Caffe bar “Amfora”

Caffe bar “Amfora” nalazi se u obiteljskoj kući na adresi Munjarski put 12, neposredno uz Krapinsku ilicu. Otvoren je 1994. godine i od otvaranja je u vlasništvu obitelji Dedić (trenutno vlasnik je Elvis Dedić) koja potječe iz središnje Bosne, iz gradića Ključ. Ta se činjenica ogleda i u svakodnevnim nazivima lokala kojeg zaposlenici Ericssona Nikole Tesle zovu “Kod Bosanca”, ljudi iz kvarta “Mehana” dok je za zaposlenike RTL-a on jednostavno “tamo preko”, jer se nalazi točno preko puta njihovih ureda u Krapinskoj ulici.

Mjesto na kojem je kafić smješten se nalazi vrlo blizu trase nekadašnjeg “Samoborčeka” koji je prolazio tik iza dvorišta te obiteljske kuće. Krapinska ulica je dugo vremena bila slijepa, upravo zbog pruge. Nastala je u 30-im godinama prošloga stoljeća, usporedno sa planiranjem i početkom gradnje Naselja Prve hrvatske štedionice, a njenu je trasu obilježio potok Kuniščak koji i dan danas teče tim smjerom – ali podzemno. Gradnjom tog naselja do, za vrijeme i u prvim godinama nakon završetka Drugog svjetskog rata, gradnjom zgrada između Krapinske i Čakovečke ulice u kasnim 50-im i početkom 60-ih godina te brzim razvojem tvornice telekomunikacijske opreme Nikola Tesla Krapinska je ulica s vremenom postala važna prilazna ulica naselja i tvornice, međutim i nadalje je završavala na mjestu gdje se sada nalazi porta RTL-a. Njen je završetak bio neuredna neasfaltirana zaravan koja je služila kao parkiralište radnicima “Tesle”, a za vrijeme sindikalnih nabavki na tome su mjestu stajali kamioni koji su dovozili svinjske polovice zaposlenicima.

Treba napomenuti da se 20-ak godina, od ranih 70-ih pa do ranih 90-ih, Krapinska ulica zvala Moskovska ulica.

Situacija se naglo promijenila u kasnim 90-ima kada je ulica produžena sve do Selske ceste, a uz nju je uređena zelena površina te parking. To je također doba kada je otvorena “Amfora” na radost zaposlenika okolnih firmi.

“Amforu” je posjetila 16. Kvartovska piva koja je održana 21.03.2024. i kojoj je prisustvovalo 10 sudionika.

 


16. kvartovska piva u caffe baru 16. kvartovska piva u caffe baru “Amfora”, Munjarski put 12 [VR 2024.]
 

(Vanja)

Vezani tekstovi:

 

 

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )

Kategorije