Potoci Trešnjevke Ušće potoka Črnomerca u potok Vrapčak na Gredicama [GP 2013.]

Potoci Trešnjevke

Područje Trešnjevke je gotovo posve ravno (“ravno k’o tepsija”, rekao bi narod) i to je idealno područje za smirivanje inače živahnih potoka Medvednice koji izviru na samoj planini ili u brežuljkastom dijelu grada i poslije hrle prema svojem ušću u rijeku Savu. Potoci na Trešnjevci više nemaju iskonsku snagu koju im daju brda već se više ili manje lijeno vuku prema jugu. Pogledajmo sad koji su to potoci i kakvu im je sudbinu namijenila Trešnjevka tokom svojih urbanih sad već gotovo stotinu godina!

 • Kraljevec – izvire na obroncima ispod Gornjeg Prekrižja te se do grada spušta uz ulicu Kraljevec te dalje podzemno teče ispod Radničkog dola i istočno od Kačićeve ulice, prolazi ispod Srednjoškolskog igrališta te zatim Pierotijevom dolazi do željezničke pruge gdje započinje njegov kratkotrajan posjet području Trešnjevke. Potok i dalje podzemno teče pored/ispod Tehničkog muzeja, pored Sportske dvorane Cibona te neposredno nakon željezničkog podvožnjaka prolazi ispod Savske te svoj tok nastavlja kroz Trnje gdje se ulijeva  u kanalizirani potok Kuniščak negdje na području Vrbika. Potok je zatvoren u podzemlje 1908. godine, tokom radova kojima je nakon rušenja baraka ciglane (koje su se nalazile uz Kačićevu ulicu) prošireno Srednjoškolsko igralište.
  (Link na opširniji tekst o potoku Kraljevcu)
 • Jelenovac – izvire u park šumi Jelenovac i kao slabašan potočić već u svojem gornjem toku, kod Kosirnikove ulice, ponire u kanalizaciju iz koje više ne izlazi do svojega (također podzemnoga) ušća u Kuniščak s kojime dalje podzemno teče gradskim kanalizacijskim sistemom u Savu kod Ivanje Reke. Na Trešnjevku on dolazi kod zapadnog kolodvora i teče ispod Trakošćanske ulice sve do Trešnjevačkog trga ispod kojeg utječe u Kuniščak. Nije poznato kada je ukopan pod zemlju na trešnjevačkom tlu, vjerojatno u 50-ima.
  (Link na opširniji tekst o potoku Jelenovcu)
 • Kuniščak – izvire u Šestinskom dolu gdje je ubrzo skrenut u kanalizaciju gdje i ostaje do svoga ušća. Na Trešnjevku dolazi kod Meršićeve ulice, prolazi ispod velike livade pored Toplane i zatim teče ispod Krapinske ulice gdje je ukopan u 50-ima. Na Trešnjevačkom trgu prima Jelenovac i dalje teče ispod Šetališta Jurija Gagarina do Cvjetnog naselja gdje ulazi u odvodni podzemni kanal koji ga vodi do Ivanje Reke.
  (Link na opširniji tekst o potoku Kuniščaku)
 • Črnomerec – izvire kao Veliki potok ispod planinarskog doma Grafičar i spušta se niz Medvednicu do Lukšića i dalje teče uz Fraterščicu i ulicu Črnomerec do Ilice, pa kroz tvornički krug Plive ulazi na Trešnjevku kod Zagorske ulice. Dalje mu slijedi dugo i uglavnom mirno Fallerovo šetalište, kratki podzemni tok kod Remize i ponovo na zraku između Srednjaka i Gajevog sve do Gredica i utoka u Vrapčak. Najljepši dijelovi su onaj između Zagorske i Remize te krajnji južni, kod Gredica

Prolazak potoka Črnomerca kroz tvornički krug "Plive" na Črnomercu [GP 2013.]
Prolazak potoka Črnomerca kroz tvornički krug “Plive” na Črnomercu [GP 2013.]

  • Kustošak – izvire iznad Gornje Kustošije i teče juzduž Kustošijanske sve do pruge i zatim kod Zagrebačke ceste ulazi u Trešnjevku dijeleći prvo Voltino, a zatim Ljubljanicu od Rudeša. Igrajući se skrivača sa građanstvom zbog nekoliko kraćih ukopa dolazi do tržnice Jarun i zatim kod crkve sv. Mati Slobode podzemno utječe u Vrapčak. Najljepši dio je nedvojbeno onaj od Zagrebačke ceste do Golikove koji pruža mogućnost spokojen šetnje uz uvid kako je Trešnjevka izgledala nekad.
  • Vrapčak – izvire iznad Gornjeg Vrapča i teče uzduž Vrapčanske ceste te pored Španskog i Oranica do Zagrebačke ceste gdje ulazi u Trešnjevku. Rudeška dionica je kratka, no zatim se vije kroz Vrbane i Jarun sve do utoka u Savu u blizini sportskih terena. Najljepši dijelovi su onaj u Vrbanima te dio kroz Jarun.
   (Link na opširniji tekst o potoku Vrapčaku)

(Vanja)

Vezani tekstovi:

Zanimljive poveznice:

 

Komentari 4

 1. zora alaupović telefon 3o9771o molim javite se 24.07.2016, 13:13

  potok jelenovac u trakošćanskoj nije pod zemljom već je nadsvođen za vrijeme -ndh- 1943- 1944 god, do trešnevaćkog placa a ostatak do savske ul kad se gradila zgrada
  industrogradne– 1949 god . prolog oblaka uzrokovao je potop trakošćanske ul .voda je
  iz šahtova šihtala do visine ulićnih svjetiljki. Rođena sam i živim 84 godina u treakošćanskoj 36.

 2. vanja 25.07.2016, 09:19

  Poštovana Zora, hvala vam na komentaru, javit ćemo vam se početkom jeseni!

 3. Oldy 04.09.2016, 06:42

  A Kraljevec? Ide od Bditanca između Medulićeve i Kačićeve. Negdje ispod današnje dječje u Klaićevoj, srednjoškolško…. Tu drži tu ravnu liniju. E sad da li on skreće na Adžijinu na podvožnjak i ulazi na Trešnjevku. Jer znam da isto utječe u Kunišćak malo jugo-istočno od Jelenovca. To bi trebalo biti na Trešnjevci. Ne znam da sam prelazi u Trnje? Kažem možda podvožnjak jer su podvožnjak na Gagarinovom i na Strojarskoj rađeni za preko Kuniščaka i Medveščaka. Gdje Kraljevec ulazi točno na Trešnjevku i gdje itječe u Kuniščak? Pitam jer ga niste naveli.

 4. vanja 05.09.2016, 13:06

  Oldy, hvala ti na komentaru!

  Imaš potpuno pravo, potok Kraljevec protječe preko Trešnjevke iako posve malim dijelom svoga toka. Naime, na starim kartama (npr. iz 1887 i 1930) vidljivo je da se njegov tok nalazi ispod Pierotijeve ulice te onda ispod pruge prelazi u “željeznički trokut”, prolazi ispod (ili možda iza) Tehničkog muzeja, ispod/pored dvorane Cibona te malo ispod željezničkog podvožnjaka prelazi ispod SAvske i tamo napušta područje Trešnjevke i prelazi na Trnje kako bi se negdje na području Vrbika podzemno ulio u kanalizirani potok Kuniščak.

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )

Bivše javno kupalište u Creskoj ulici [VR 2013.]

Javno kupalište u Creskoj ulici

Gradska općina je 1936. godine adaptirala nekoliko prostorija u svojoj zgradi u Creskoj ulici 5
Semafor rezultata uz igralište NK "Sava" [VR 2013.]

NK Sava

NK Sava je nogometni klub s Gredica osnovan 1947. godine, 2013. godine se natječe u
Šetalište uz Krapinsku ulicu [VR 2013.]

Zelena Trešnjevka

Zelenilo baš nije prva asocijacija koja se budi u ljudima na spomen Trešnjevke, prvenstveno zbog
Konfekcija Vesna prije propadanja [GP 2005.]

Konfekcija Vesna

Od 1955. godine na Novoj cesti, na kućnom broju 57, radila je tvornica ženske modne
Staglišće 1932.

Gostionica Dva potoka

Uz Jarunsku cestu, na mjestu gdje je završavala ulica Hrgovići, a počinjala ulica Jarun nalazila
Kuća s tornjićem na Novoj cesti [GP 2014.]

“Dvorci” Trešnjevke

Ulaskom novih urbanističkih pravila u građevinski prostor Trešnjevke na njenom se teritoriju mogu ponegdje naći
Osnovna škola Nikole Tesle [VR 2013.]

Osnovne škole na Trešnjevci

Na Trešnjevci se nalaze slijedeće osnovne škole (poredane abecednim redoslijedom): Osnovna škola Alojzija Stepinca (Palinovečka
Stadion NK "Zagreb" - preneseno iz knjige "Crvena Trešnjevka"

NK Zagreb

NK Zagreb je dugi niz godina drugi najjači i najpoznatiji zagrebački nogometni klub (nakon NK
1 2 3 52

Kategorije