Potoci Trešnjevke Ušće potoka Črnomerca u potok Vrapčak na Gredicama [GP 2013.]

Potoci Trešnjevke

Područje Trešnjevke je gotovo posve ravno (“ravno k’o tepsija”, rekao bi narod) i to je idealno područje za smirivanje inače živahnih potoka Medvednice koji izviru na samoj planini ili u brežuljkastom dijelu grada i poslije hrle prema svojem ušću u rijeku Savu. Potoci na Trešnjevci više nemaju iskonsku snagu koju im daju brda već se više ili manje lijeno vuku prema jugu. Pogledajmo sad koji su to potoci i kakvu im je sudbinu namijenila Trešnjevka tokom svojih urbanih sad već gotovo stotinu godina!

 • Kraljevec – izvire na obroncima ispod Gornjeg Prekrižja te se do grada spušta uz ulicu Kraljevec te dalje podzemno teče ispod Radničkog dola i istočno od Kačićeve ulice, prolazi ispod Srednjoškolskog igrališta te zatim Pierotijevom dolazi do željezničke pruge gdje započinje njegov kratkotrajan posjet području Trešnjevke. Potok i dalje podzemno teče pored/ispod Tehničkog muzeja, pored Sportske dvorane Cibona te neposredno nakon željezničkog podvožnjaka prolazi ispod Savske te svoj tok nastavlja kroz Trnje gdje se ulijeva  u kanalizirani potok Kuniščak negdje na području Vrbika. Potok je zatvoren u podzemlje 1908. godine, tokom radova kojima je nakon rušenja baraka ciglane (koje su se nalazile uz Kačićevu ulicu) prošireno Srednjoškolsko igralište.
  (Link na opširniji tekst o potoku Kraljevcu)
 • Jelenovac – izvire u park šumi Jelenovac i kao slabašan potočić već u svojem gornjem toku, kod Kosirnikove ulice, ponire u kanalizaciju iz koje više ne izlazi do svojega (također podzemnoga) ušća u Kuniščak s kojime dalje podzemno teče gradskim kanalizacijskim sistemom u Savu kod Ivanje Reke. Na Trešnjevku on dolazi kod zapadnog kolodvora i teče ispod Trakošćanske ulice sve do Trešnjevačkog trga ispod kojeg utječe u Kuniščak. Nije poznato kada je ukopan pod zemlju na trešnjevačkom tlu, vjerojatno u 50-ima.
  (Link na opširniji tekst o potoku Jelenovcu)
 • Kuniščak – izvire u Šestinskom dolu gdje je ubrzo skrenut u kanalizaciju gdje i ostaje do svoga ušća. Na Trešnjevku dolazi kod Meršićeve ulice, prolazi ispod velike livade pored Toplane i zatim teče ispod Krapinske ulice gdje je ukopan u 50-ima. Na Trešnjevačkom trgu prima Jelenovac i dalje teče ispod Šetališta Jurija Gagarina do Cvjetnog naselja gdje ulazi u odvodni podzemni kanal koji ga vodi do Ivanje Reke.
  (Link na opširniji tekst o potoku Kuniščaku)
 • Črnomerec – izvire kao Veliki potok ispod planinarskog doma Grafičar i spušta se niz Medvednicu do Lukšića i dalje teče uz Fraterščicu i ulicu Črnomerec do Ilice, pa kroz tvornički krug Plive ulazi na Trešnjevku kod Zagorske ulice. Dalje mu slijedi dugo i uglavnom mirno Fallerovo šetalište, kratki podzemni tok kod Remize i ponovo na zraku između Srednjaka i Gajevog sve do Gredica i utoka u Vrapčak. Najljepši dijelovi su onaj između Zagorske i Remize te krajnji južni, kod Gredica

Prolazak potoka Črnomerca kroz tvornički krug "Plive" na Črnomercu [GP 2013.]
Prolazak potoka Črnomerca kroz tvornički krug “Plive” na Črnomercu [GP 2013.]

  • Kustošak – izvire iznad Gornje Kustošije i teče juzduž Kustošijanske sve do pruge i zatim kod Zagrebačke ceste ulazi u Trešnjevku dijeleći prvo Voltino, a zatim Ljubljanicu od Rudeša. Igrajući se skrivača sa građanstvom zbog nekoliko kraćih ukopa dolazi do tržnice Jarun i zatim kod crkve sv. Mati Slobode podzemno utječe u Vrapčak. Najljepši dio je nedvojbeno onaj od Zagrebačke ceste do Golikove koji pruža mogućnost spokojen šetnje uz uvid kako je Trešnjevka izgledala nekad.
  • Vrapčak – izvire iznad Gornjeg Vrapča i teče uzduž Vrapčanske ceste te pored Španskog i Oranica do Zagrebačke ceste gdje ulazi u Trešnjevku. Rudeška dionica je kratka, no zatim se vije kroz Vrbane i Jarun sve do utoka u Savu u blizini sportskih terena. Najljepši dijelovi su onaj u Vrbanima te dio kroz Jarun.
   (Link na opširniji tekst o potoku Vrapčaku)

(Vanja)

Vezani tekstovi:

Zanimljive poveznice:

 

Komentari 4

 1. zora alaupović telefon 3o9771o molim javite se 24.07.2016, 13:13

  potok jelenovac u trakošćanskoj nije pod zemljom već je nadsvođen za vrijeme -ndh- 1943- 1944 god, do trešnevaćkog placa a ostatak do savske ul kad se gradila zgrada
  industrogradne– 1949 god . prolog oblaka uzrokovao je potop trakošćanske ul .voda je
  iz šahtova šihtala do visine ulićnih svjetiljki. Rođena sam i živim 84 godina u treakošćanskoj 36.

 2. vanja 25.07.2016, 09:19

  Poštovana Zora, hvala vam na komentaru, javit ćemo vam se početkom jeseni!

 3. Oldy 04.09.2016, 06:42

  A Kraljevec? Ide od Bditanca između Medulićeve i Kačićeve. Negdje ispod današnje dječje u Klaićevoj, srednjoškolško…. Tu drži tu ravnu liniju. E sad da li on skreće na Adžijinu na podvožnjak i ulazi na Trešnjevku. Jer znam da isto utječe u Kunišćak malo jugo-istočno od Jelenovca. To bi trebalo biti na Trešnjevci. Ne znam da sam prelazi u Trnje? Kažem možda podvožnjak jer su podvožnjak na Gagarinovom i na Strojarskoj rađeni za preko Kuniščaka i Medveščaka. Gdje Kraljevec ulazi točno na Trešnjevku i gdje itječe u Kuniščak? Pitam jer ga niste naveli.

 4. vanja 05.09.2016, 13:06

  Oldy, hvala ti na komentaru!

  Imaš potpuno pravo, potok Kraljevec protječe preko Trešnjevke iako posve malim dijelom svoga toka. Naime, na starim kartama (npr. iz 1887 i 1930) vidljivo je da se njegov tok nalazi ispod Pierotijeve ulice te onda ispod pruge prelazi u “željeznički trokut”, prolazi ispod (ili možda iza) Tehničkog muzeja, ispod/pored dvorane Cibona te malo ispod željezničkog podvožnjaka prelazi ispod SAvske i tamo napušta područje Trešnjevke i prelazi na Trnje kako bi se negdje na području Vrbika podzemno ulio u kanalizirani potok Kuniščak.

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )

Kategorije