Neboder 123 Fotomontaža smještaja “Nebodera 123” u prostor [SC]

Neboder 123

Krajem 2010. godine stručnim krugovima i javnošću proširila se vijest da se na raskršću Zagrebačke avenije i Selske ceste, u njegovom jugozapadnom kutu na kojem je do prije nekoliko godina bio rasadnik, planira gradnja najviše zgrade u Zagrebu, Hrvatskoj i regiji, Nebodera 123 (ili “Tower 123” kako je ponegdje naslovljen).

Zgrada je, sukladno imenu, trebala biti visine 123 metra, zauzimala bi tlocrtnu površinu od 984 m2 i imala bruto korisnu površinu od  146 400 m2. Projekt je izradio studio 3LHD (Projektni tim: Saša Begović, Marko Dabrović, Tanja Grozdanić Begović, Silvije Novak, Noves Krsnik Rister, Margareta Spajić i Krunoslav Szoersen, suradnici: Irena Mažer, Ljerka Vučić).

Materijali koji su se mogli pronaći na webu kazivaju slijedeće: Poslovni toranj 123 je natječajni projekt za novi poslovni toranj i najvišu zgradu u Zagrebu i Hrvatskoj. Koncept projekta temeljen je na percepciji nedostatka kvalitetnog urbanog javnog prostora na užoj i široj lokaciji. Analiza je pokazala koegzistenciju dviju matrica – modernističke urbane i relikta ruralne koju je apsorbirao gradski prostor – pokazavši da oba modela nemaju dovoljno kvalitetnog javnog prostora. Urbanim koncipiranjem čitave ulazne avenije u Zagreb kao glavne zone poslovnih vertikala dobiva se posve nova percepcija ulazne slike grada.

Novi Poslovni toranj 123 je glavni akcent tog prostora i s visinom od 123 metra i naprednom DIAGRID konstrukcijom bit će najsuvremenija građevina u gradu. Riječ je o dijagonalnom konstruktivnom konceptu kojeg odlikuju čvrstoća, sigurnost i ekonomičnost. Trapezoidni tlocrtni oblik je potpuno oslobođen stupova i omogućuje različite tlocrtne rasporede. Sadržaji unutar tornja podijeljeni su na poslovne i javne. U prizemlju je visoki, više-etažni lobby pristupačan iz više smjerova i s više razina, a takvi javni sadržaji se javljaju i na pola visine Tornja (cafe i restaurant) te na posljednjoj etaži na kojoj je predviđen vidikovac s pogledom od 360° i Muzej urbanističkog razvoja Zagreba. Prostor krova rezerviran je za helidrom. Poslovni toranj 123 bit će najviša zgrada u Hrvatskoj i regiji.

No, tvrtka Alleghny Financial (u suvlasništvu Ninoslava Pavića iz Europapress holdinga), čini se, nije pronašla interes i/ili financije za gradnju tog nebodera i, kako je početkom 2014. izvješćeno u medijima, odustala je od gradnje.

Odustajanje nije naišlo na veći medijski odjek, što je pomalo i čudno, jer gradnja ovakvih zgrada čiji utjecaj prelazi okvire uobičajenog obično prati velika medijska pompa, ali i reakcije okolnih stanovnika. Ostaje da se vidi što će jednog dana “narasti” na za sada praznoj parceli, a stanari okolnih zgrada još neko vrijeme mogu uživati u dosadašnjem miru.

(Vanja)

Zanimljive poveznice:

 

Komentari 2

  1. branka 02.01.2017, 15:03

    da li je netko zainteresiran za selsku 47 i još 2 zgrade,tj za rušenje i gradnju novih?grad

    je odobrio rušenje i gradnju od 8 katova,hvala.

  2. vanja 02.01.2017, 15:43

    Branka, hvala vam na informaciji, nismo znali da je tamo odobrena gradnja!

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )

Kategorije