Trešnjevka iz ptičje perspektive (14): Zgrada Vjesnika Zajednička fotografija dijela posjetilaca zgrade Vjesnika. [VR 2017.]

Trešnjevka iz ptičje perspektive (14): Zgrada Vjesnika

31. 07. 2022.

Vjesnikov je neboder jedna od najimpozantnijih građevina uzduž Savske ceste, iako je njen značaj, nekadašnjeg gradskog i republičkog centra dnevnih novina i časopisa, već dugo nestao zgrada je i nadalje, i zbog svoje pozicije na prometnom raskršću, ali i karakterističnog izgleda, sačuvala svoje mjesto važnog i prepoznatljivog objekt.

Zgrada je sagrađena 1972. godine, projektirao ju je arhitekt Antun Ulrich, a za konstrukcijski dio je bio zadužen Mirko Fijember. Visoka je 67 metara i obuhvaća prizemnu etažu, visoko prizemlje i 16 katova. Tlocrt nebodera je pravokutan, sa stranicama 14 i 39 metara. Fasada je prekrivena smeđim reflektirajućim staklom, u skladu sa modom toga vremena. S vremenom su neke od staklenih ploha popucale pa su zamjenjivane novima koje su nešto drugačijih nijansi smeđe ii narančaste boje što je rezultiralo zanimljivim mozaikom boja na fasadi. Prozori se, za razliku od mnogih suvremenih nebodera, mogu otvarati.

U zgradi su se od njenog otvaranja nalazile redakcije dnevnih listova, časopisa i revija NIŠRO (Novinsko Izdavačke Štamparske Radne Organizacije) Vjesnik koje su se na tu lokaciju premjestile iz prijašnjih prostora na Cvjetnom trgu. U prizemlju se nalazila tiskara, tada najveća u gradu i tom dijelu Jugoslavije (prijašnja najveća tiskara je bila ona dnevnog lista “Borba” u Preradovićevoj ulici), dok su uredi bili raspoređeni po raznim katovima nebodera. Najtiražniji listovi su bili “Večernji list” i “Vjesnik”, no tokom vremena je bilo izdavano i više desetaka drugih izdanja (više podataka vidi u Vjesnikovom leksikonu” odnosno izvatcima objavljenim na blogu “Nepoznati Zagreb”)

Pred Univerzijadu dograđen je još jedan dio sa istočne strane u koji se smjestila redakcija “Večernjeg lista”.
PogledPogled prema Knežiji. [SM 2017.]

Sa osamostaljenjem Hrvatske i privatizacijom stanje u izdavačkoj kući se vrlo brzo mijenjalo – i to nagore. “Večernji list” se kao najtiražnija tiskovina brzo osamostalio, pod kapom austrijskih vlasnika, tiskara i niz maloprodajnih novinskih kioska su se pod imenom “Tisak” našle u okrilju koncerna “Agrokor” obitelji Todorić, dok su sva ostala izdanja vrlo brzo propala, a najdulje je, zahvaljujući državnim subvencijama preživio dnevni list “Vjesnik” koji je bio na glasu kao ozbiljan list kojem se vjerovalo. No, u svijetu isključivo tržišnih zakonitosti i malverzacija ispod stola to nije bilo dovoljno za opstanak, list se ugasio 2012.

Projekt “Mapiranje Trešnjevke” posjetio je zgradu “Vjesnika” 18.11.2017. u okviru šetnje Cvjetnim naseljem, a kroz zgradu su nas provele Anita Končar, nekadašnja novinarka “Vjesnika”, Dubravka Vranić, samostalna arhitektica koja je tad imala svoj ured u samoj zgradi, te uredništvo Plavog radija (danas “Laganini FM”) uz čiju smo pomoć došli na samu terasu zgrade.

Iako se radilo o tmurnom jesenskom danu pogled sa terase je bio impozantan, šireći se u smjeru Trešnjevke, Trnja, Novog Zagreba, osobito ističući duge linije Slavonske i Zagrebačke avenije te željezničke pruge i ovalni luk rijeke Save.
PogledPogled na Zagrepčanku i smjer Savske ceste prema središtu grada. [MS 2017.]
Pogled na Savu i željeznički most. [NB 2017.]Pogled na Savu i željeznički most. [NB 2017.]
PogledPogled prema istoku, na Slavonsku aveniju, “Rakete” i zgradu HRT-a [VR 2017.]

(Vanja)

Autor teksta zahvaljuje Dubravki Vranić i Aniti Končar na pomoći pri realizaciji posjeta zgradi “Vjesnika” i pisanju ovog teksta.

Zanimljive poveznice:

Vezani tekstovi:-

 

Komentari 1

  1. Miroslav Klemm 13.09.2022, 11:30

    Kaj se tiče Trešnjevke iz ptičje perspektive.
    To je bilo još v socijalizmu. Štel sam videt Trešnjevku odozgor, pa sam ušel v lift onog nebodera koji je davno več izgrađen tam pokraj nekadašnjeg Jugomontažinog košarkaškog igrališta. I pritisnul sam za zadnji kat. A nutra je več bil jedan stanar v šlafroku i z kantom smeča v rukama. A kad je lift krenul, otišel je gor. A čovek je z onom kantom štel v podrum. I tak se i on otpelal na vidikovac, a to uopče ni nameraval. Nekaj ni štimalo z onim gumbima. Valda sam ga pretekel i pritisnul za terasu. Prije nego on za podrum.

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )

  • All
  • Arhitektura
  • Kultura
  • Priče grada
  • Prometni pravci i ulice
  • Razno
  • Slika grada
  • Sport i razonoda
  • Teme
  • Trešnjevka koja nestaje
  • Trudbenici grada
  • Ustanove
Posljednji preostali natpis na dvorišnim vratima koji podsjeća na Mogorićku ulicu [VR 2014.]

Kada velike ulice jedu male

Jeste li čuli za Mogorić i Malu Goricu? Mogorić je selo u Ličko-senjskoj županiji, a…
Read More

Trešnjevka se budi 3 (2022. godina)

Nakon prva dva izdanja “razbuđivanja” Trešnjevke, akcije “Tratinska se budi!” izvedene u rujnu 2020. te…
Read More
Dio sudionika Prve kvartovske pive u caffe baru No. 1 u Kostelskoj ulici, 06.11.2019. [SM 2019.]

Kvartovska piva

Kvartovska piva je naziv akcije koju je Uredništvo projekta “Mapiranje Trešnjevke” pokrenulo u jesen 2019.…
Read More
Fedor Kritovac (Zagreb 1938. - Zagreb, 2011.)

Fedor Kritovac

Fedor Kritovac je bio arhitekt, urbani sociolog, aktivist, životom i djelovanjem vezan za grad Zagreb…
Read More
Prečko 1932.

O nekadašnjem potoku u Prečkom

Kao što većina vas zna, u Prečkom trenutno nema tragova niti jednog jedinog potoka i…
Read More

Zabavne svakodnevne uzrečice

Svakodnevni govor (ovisno o govorniku, naravno!) može biti pun zabavnih i slikovitih izraza koji obogaćuju…
Read More
Adventsko kićenje stupova u IX. gimnaziji

Kićenje stupova: Adventski običaj IX. gimnazije

Duž prostranih hodnika naše škole nalaze se stupovi, puno stupova. Jurimo kraj njih i tako…
Read More
Pogled prema zapadu, sa Savskom Opatovinom u prvom planu i Samoborskim gorjem u pozadini. [VR 2020.]

Trešnjevka iz ptičje perspektive (11): Prečko, terasa zgrade u Paljetkovoj ulici

Prečko je najzapadniji trešnjevački kvart, mjesto na kojem Trešnjevka bez posrednika dolazi u doticaj sa…
Read More
1 2 3 48

Kategorije