Kvartovski mozaik: Kvartovskim pričama gradimo povijest grada (Iz arhive obitelji Mance)

Kvartovski mozaik: Kvartovskim pričama gradimo povijest grada

05. 10. 2021.

Kulturna baština svakog pojedinog grada i regije nastaje konstantno, taloženjem slojeva svakodnevice. Obično nam nikada nije fokus na tim naizgled beznačajnim stvarima koje plutaju po sadašnjem trenutku i nalaze se svuda oko nas, već smo okrenuti prošlosti (prekapajući po arhivima i tražeći bilo što što će nam vratiti neki značajan povijesni ili pak privatni trenutak), ili smo okrenuti budućnosti, krojeći vizije nekog boljeg života. Nismo svjesni da nam kroz sito vremena ispadaju zapisi, dokumenti, slike, koji će možda imati svoju pravu punu vrijednost za nadolazeće generacije.

Ukoliko bismo pažljivim filtriranjem pokušali procijeniti te artefakte slojeva svakodnevice, te pojedine od njih i uspjeli zadržati u formi koja je svima i dostupna, napravili bismo vrijednu stvar za zajednicu. Fotografirati, pospremiti, zapisati, snimiti, zabilježiti. Objektivno, zaigrano, raznoliko. S ljubavlju i veseljem.

Zamislite samo: svi imamo svoje privatne arhive i podsjetnike na vlastita djetinjstva. Kad ih pretražujemo, ozari nas radost, bez obzira na tada vladajuće političke sustave, ideologije, mjerila. To je naš nekadašnji život.  S druge strane, arhivi, knjižnice, institucije, svi su oni podložni filterima vremena u kojem djeluju. Nešto ostane, nešto se izgubi, ali zajedničko im je da čuvaju VAŽNU povijest. A vrlo često su nama, kao privatnim osobama, baš nevažne trunčice povijesti odredile živote. Zapitamo li se npr, zašto smo odabrali današnje nam zvanje; obično je tu neki profesor koji nam je bio uzor, koji nam je bacio klicu interesa za ovo i ono, a koji, pak, nije ostao nigdje zabilježen.  A nama puno znači. Obilježio nam je život. Efekt leptirovih krila. Bilježi li ga itko?

Zadali smo si u zadatak čuvati i pohranjivati zapise koji se u raznim filtriranjima povijesti izgube jer se možda smatraju banalnima, beznačajnima…zašto? Jer u kontaktu s ljudima sa kojima surađujemo, vidimo da takvi podaci i informacije za njih imaju izuzetnu vrijednost. Na kraju krajeva, nije li to razlog zašto volimo čitati knjige? Osim šturih činjenica, tu su i životne sitnice, životne priče, raspoloženja i događaji koji nas obilježavaju, fasciniraju  na razne načine. Sa njima suosjećamo, sa njima živimo.

Krećući od priča koje su tipične za pojedine zagrebačke kvartove (Trešnjevku, ali i njoj susjedne kvartove, od Trnja nadalje), krojeći komadiće, gradimo gradski i regionalni patchwork, mozaik života na razini pojedinaca, ulica i kvartova, naselja. Tražimo ljude koji su svoj cijeli život proveli u istoj ulici; zanima nas povijest nastanka i nestanka pojedinih gradskih obrta i lokala; kako je nastajala rock ili neka druga glazbena scena u pojedinom dijelu grada; nalazimo umjetnike koji djeluju u zajednici i sa zajednicom; lokalne ridikule, murale, stare natpise, pa čak i stabla ili nekakve egzotične pojave.

Iz arhive Zorice Alaupović (pomagalo pri projektiranju sportskih objekata)
Iz arhive Zorice Alaupović (pomagalo pri projektiranju sportskih objekata)

Do sada smo razgovarali sa mnogim građanima i institucijama od kojih smo doznali mnoštvo informacija koje se već nalaze utkane u našim tekstovima kao i u razgovorima koje vodimo sa građanima tokom naših šetnji i posjeta različitim institucijama – svima im/vam zahvaljujemo na podijeljenom znanju i sjećanjima. A ovdje ističemo osobe koje su specijalno za naš projekt otvorile svoje albume i obiteljske arhive i podijelili sa nama djeliće života, svojih i svoje obitelji.

Napomena: Gradski ured za kulturu grada Zagreba financijski je podržao projekt “Kvartovski mozaik” 2021. i 2022. godine

Iz arhive Vanje Radovanovića (10.08.1928.)
Iz arhive Vanje Radovanovića (10.08.1928.)

Iz arhive Vanje Radovanovića (10.08.1928.)
Iz arhive Vanje Radovanovića (10.08.1928.)

(Vanja)

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )

 • All
 • Arhitektura
 • Kultura
 • Priče grada
 • Prometni pravci i ulice
 • Razno
 • Slika grada
 • Sport i razonoda
 • Teme
 • Trešnjevka koja nestaje
 • Trudbenici grada
 • Ustanove
Pogled s terase Nehajska 22 prema, desno "Trešnjevačka ljepotica" i neboderi Fallerova šetališta.. [VR 2022.]

Trešnjevka iz ptičje perspektive (13): Stambene zgrade u Nehajskoj ulici

Nehajska je jedna od važnih ulica Stare Trešnjevke. Prometno, ona je dio najomiljenijeg smjera kojim…
Read More
Munjara oko 1960-ih godina [Web]

“Munjara” (Gradska električna centrala)

Gradska električna centrala (poznata po skraćenici G.E.C. odnosno po narodskom imenu “Munjara”) puštena je u…
Read More
Oznake za skloništa ucrtane za vrijeme II. svjetskog rata

Oznake za skloništa u Drugom svjetskom ratu

Na starijim zgradama na kojim fasada nije izmijenjena od Drugog svjetskog rata još su vidljive…
Read More

Radovan Delalle: Stvarnost i perspektive

(donosimo integralni tekst Radovana Delallea “Stvarnost i perspektive” dovršenog 21.02.2021. bez ilustracija koje možete vidjeti…
Read More
Prometna vreva u Tratinskoj ulici. [VR 2020.]

Jane’s Walk Zagreb: Tratinska se budi!

U subotu, 26.09.2020. održana je u Tratinskoj ulici na Trešnjevci cjelodnevna manifestacija “Jane’s Walk Zagreb:…
Read More
Atletski stadion "Mladost" u Jarunskoj ulici [GP 2013.]

Sportski sadržaji uz Savu

Uz rijeku Savu, na krajnjem jugoistočnom kutu Trešnjevke, nalazi se niz sportsko-reakreacijskih sadržaja, najveći takve…
Read More
"Teatar na Trešnjevci" - TNT [SM 2013.]

Teatar na Trešnjevci – TNT

Ime TNT nastalo je prije sedam godina u okviru Centra za kulturu Trešnjevka, unutar kojega…
Read More

Vanja Radovanović: Tratinska drijema (izložba fotografija)

Link na fotografije sa izložbe Link na odabrane citate sa lanjske ankete provedene tokom priprema…
Read More
1 2 3 49

Kategorije