Center map

Trešnjevka na treći pogled

Trešnjevka na treći pogled

Svaki grad, selo, kvart, ulicu možete pojmiti i doživjeti na različite načine.

Kada se bavite vašim svakodnevnim poslovima, vašim mislima, brigama, željama … prolazite kroz grad tek sa djelićem vaše svijesti, uočavate i pamtite tek ono što vam je u tom trenutku važno, nesvjesni ostalih dimenzija prostora i ljudi oko vas. To je prvi pogled, ovlaš bačen, površno uočen, često krivo protumačen, brzo zaboravljen.

Tim istim gradom, selom, ulicom možemo krenuti i otvorena uma, očiju i ušiju, koncentrirane pažnje na svijet oko nas, ljude, stvari, prostor, raspoloženja, vibracije. Tad nećemo uočiti samo izlog koji je u ravnini naših očiju nego i balkon iznad njega, prizor koji se odigrava u dubini dvorišta pored tog izloga, zvukove koji dopiru iz podruma ispod izloga, prodavačice koje nas gledaju kroz izlog … na taj ćemo način stvoriti puno bogatiji kolaž svega što je oko nas, zapaziti detalje koje inače previđamo … uroniti ćemo u svijet koji gledamo i, sigurni smo, bogatije ćemo ga doživjeti. To je drugi pogled, potpuniji i koncentriraniji.

A postoji i treći pogled.

On obuhvaća mjesta za koja smatramo da su nezanimljiva, trivijalna, neugodna. Vjerujemo da tamo nećemo zateći ništa što bi nas moglo zanimati. No, dio tih naših stavova dolazi iz naših predrasuda, od naše lijenosti, vjerovanja drugima … tako da možda ipak vrijedi zaviriti i tamo gdje mislimo da ništa virenja vrijedno ne postoji. Ponekad će zaista biti tako. A ponekad i neće. Ponekad ćemo uočiti i nešto što će nam biti zanimljivo, što će dopuniti naš kvartovski kolaž, mozaik.

Trešnjevku na prvi pogled doživljavamo svakodnevno – i vi i mi, autori ovoga teksta. Ne možemo to izbjeći, bez određenog nivoa automatizma je gotovo nemoguće živjeti u današnjem društvu.

Trešnjevku na drugi pogled vam nudimo kroz naše šetnje, tekstove na našoj web stranici, redovne Facebook objave, svakodnevno pokušavamo zaviriti tamo kud nas put inače ne vodi i osvježiti naše znanje, shvaćanje, osjećanje Trešnjevke … i podijeliti to što saznamo i osjetimo sa vama.

A neke od naših budućih šetnji će vam/nam ponuditi i Trešnjevku na treći pogled.

Zvuči vrlo uzbudljivo – ali to zapravo i neće biti tako (ili možda hoće?) … jer Trešnjevka je, na kraju krajeva, ipak tek još jedan zagrebački kvart, nema tu puno (ako ih uopće još ima) tajni, podzemnih prolaza, kostura, avantura. To što je postojalo je već davno izvučeno na svjetlo dana, provučeno kroz medije, zapisano … često baš s naše strane, jer smatramo da vi svi (i mi zajedno s vama) imate pravo na detaljno poznavanje vašeg kvarta, svih njegovih dimenzija. No, prostora za “treći pogled” definitivno ima i zaronit ćemo u njega nekima od budućih šetnji. Savjetujemo vam da nam se pridružite … i pritom ne očekujete ništa. Možda zaista i ne vidite nešto novo i zanimljivo (što ne znači da će šetnja, razgovori, druženja, dojmovi biti nezanimljivi ili bekorisni) – a možda i ne bude tako. Dođite i provjerite!

Za sezonu jesen/zima najavljujemo vam slijedeće šetnje iz ovog ciklusa:

  • Trešnjevka na treći pogled: Autoput – Od pješaka do Rakete (listopad 2022.)
  • Trešnjevka na treći pogled: Željeznica – Vlak bez voznog reda (studeni 2022.)

(Vanja)

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )