Trešnjevka na treći pogled

Trešnjevka na treći pogled

Svaki grad, selo, kvart, ulicu možete pojmiti i doživjeti na različite načine.

Kada se bavite vašim svakodnevnim poslovima, vašim mislima, brigama, željama … prolazite kroz grad tek sa djelićem vaše svijesti, uočavate i pamtite tek ono što vam je u tom trenutku važno, nesvjesni ostalih dimenzija prostora i ljudi oko vas. To je prvi pogled, ovlaš bačen, površno uočen, često krivo protumačen, brzo zaboravljen.

Tim istim gradom, selom, ulicom možemo krenuti i otvorena uma, očiju i ušiju, koncentrirane pažnje na svijet oko nas, ljude, stvari, prostor, raspoloženja, vibracije. Tad nećemo uočiti samo izlog koji je u ravnini naših očiju nego i balkon iznad njega, prizor koji se odigrava u dubini dvorišta pored tog izloga, zvukove koji dopiru iz podruma ispod izloga, prodavačice koje nas gledaju kroz izlog … na taj ćemo način stvoriti puno bogatiji kolaž svega što je oko nas, zapaziti detalje koje inače previđamo … uroniti ćemo u svijet koji gledamo i, sigurni smo, bogatije ćemo ga doživjeti. To je drugi pogled, potpuniji i koncentriraniji.

A postoji i treći pogled.

On obuhvaća mjesta za koja smatramo da su nezanimljiva, trivijalna, neugodna. Vjerujemo da tamo nećemo zateći ništa što bi nas moglo zanimati. No, dio tih naših stavova dolazi iz naših predrasuda, od naše lijenosti, vjerovanja drugima … tako da možda ipak vrijedi zaviriti i tamo gdje mislimo da ništa virenja vrijedno ne postoji. Ponekad će zaista biti tako. A ponekad i neće. Ponekad ćemo uočiti i nešto što će nam biti zanimljivo, što će dopuniti naš kvartovski kolaž, mozaik.

Trešnjevku na prvi pogled doživljavamo svakodnevno – i vi i mi, autori ovoga teksta. Ne možemo to izbjeći, bez određenog nivoa automatizma je gotovo nemoguće živjeti u današnjem društvu.

Trešnjevku na drugi pogled vam nudimo kroz naše šetnje, tekstove na našoj web stranici, redovne Facebook objave, svakodnevno pokušavamo zaviriti tamo kud nas put inače ne vodi i osvježiti naše znanje, shvaćanje, osjećanje Trešnjevke … i podijeliti to što saznamo i osjetimo sa vama.

A neke od naših budućih šetnji će vam/nam ponuditi i Trešnjevku na treći pogled.

Zvuči vrlo uzbudljivo – ali to zapravo i neće biti tako (ili možda hoće?) … jer Trešnjevka je, na kraju krajeva, ipak tek još jedan zagrebački kvart, nema tu puno (ako ih uopće još ima) tajni, podzemnih prolaza, kostura, avantura. To što je postojalo je već davno izvučeno na svjetlo dana, provučeno kroz medije, zapisano … često baš s naše strane, jer smatramo da vi svi (i mi zajedno s vama) imate pravo na detaljno poznavanje vašeg kvarta, svih njegovih dimenzija. No, prostora za “treći pogled” definitivno ima i zaronit ćemo u njega nekima od budućih šetnji. Savjetujemo vam da nam se pridružite … i pritom ne očekujete ništa. Možda zaista i ne vidite nešto novo i zanimljivo (što ne znači da će šetnja, razgovori, druženja, dojmovi biti nezanimljivi ili bekorisni) – a možda i ne bude tako. Dođite i provjerite!

Do sada su iz ovog ciklusa održane slijedeće šetnje (popraćene pratećim tekstovima) posvećene neuobičajenim pogledima na tri linije koje su obilježile Trešnjevku: Sava (plava linija), željeznica (crna linija) i Autoput (crvena linija):


Tri linije koje su obilježile Trešnjevku: Plava (Sava), crna (željeznica) i crvena (Autoput) [VR 2024.] Tri linije koje su obilježile Trešnjevku: Plava (Sava), crna (željeznica) i crvena (Autoput) [VR 2024.]

(Vanja)

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )

Hotel "Vienna" na Zagrebačkoj cesti [VR 2013.]

Hoteli i hosteli na Trešnjevci

Iako Trešnjevku niti jedan turistički vodič ne ubraja u turistički zanimljive kvartove, u njoj se
Magazinska cesta [GP 2013.]

Magazinska cesta

Magazinska cesta (danas Magazinska ulica) je nedvojbeno najstarija imenovana cesta Trešnjevke, nastala je odmah nakon
Pošta 10111 u Ozaljskoj 32 [VR 2013]

“Sused, pismo za vas!” – Pošte Trešnjevke

Nije poznato kada je otvorena prva pošta na području današnje Trešnjevke, no to je najvjerojatnije
Fotografija Đure Janekovića iz 1930. snimljena uz Trešnjevačku tržnicu, u pozadini je korito potoka Kuniščaka i početak Ozaljske ulice. [DF 2023.]

Iščezli trešnjevački potoci

Uz rijeku Savu, koja je marginalno prisutna u životu Trešnjevke, i tri vidljiva trešnjevačka potoka
Park Stara Trešnjevka 1982. godine dok je još nosio ime Veljka Vlahovića - preneseno iz knjige "Crvena Trešnjevka"

Park Stara Trešnjevka (Park Veljka Vlahovića)

Park Stara Trešnjevka je jedan od rijetkih parkova Stare Trešnjevke, smješten otprilike u sredini između

Planinarske udruge Trešnjevke

Iako se Trešnjevka nalazi u posve ravnom dijelu Zagreba ona je na mnogo načina obilježena
Ulična tabla iz 30-ih, vremena podjele grada na rajone [VR 2013.]

Administrativni pogled na Trešnjevku nekad

Od ujedinjenja Zagreba 1850. godine pa do kraja Drugog svjetskog rata 1945. današnje područje Trešnjevke
Šarenilo lišća kod raskršća s Ulicom Hrvatskog Sokola [VR 2013.]

Šetnja najraznovrsnijim drvoredom u Zagrebu: Horvaćanska cesta

Jesen je i šarenilo lišća privlači više no inače poglede prolaznika na drvorede i parkove
1 2 3 53

Kategorije