Center map

Caffe bar “Hrvoje”

Caffe bar “Hrvoje”

Nova cesta je jedna od najstarijih trešnjevačkih ulica/cesta … nastala je najvjerojatnije (iako za to nema pisane potvrde) kao put kojim se najbrže stizalo do Zapadnog kolodvora, a potom je sa zapada zaokruživala dio Trešnjevke koji se urbanizirao tijekom 20-ih i 30-ih godina prošloga stoljeća. Osnovna škola Kralja Tomislava otvorena je 1928., a trešnjevački plac oko 1930. … Nedugo nakon toga, 1936., vrlo blizu škole, a na jednom od glavnih prilaza placu (od centra grada i samoborskog kolodvora) izgrađena je kuća na kućnom broju 84. Prema kazivanjima građana na toj je adresi od samog početka uvijek bio neki ugostiteljski objekt, stariji sugrađani kažu da je kolokvijalno zvan “Kod Pere”, no nismo uspjeli doznati da li je Pero bio vlasnik (vjerojatno jest), kako se službeno zvala gostionica i do kada je poslovala pod tim imenom. Koliko smo uspjeli saznati, dio vremena nakon Drugog svjetskog rata je u tom lokalu bio i prostor mjesne zajednice, dok je u susjednom lokalu, kasnije otkupljenom za proširenje kafića, tijekom 80-ih i 90-ih bila prvo pečenjarnica, a potom i mjenjačnica.

No, ono što sigurno znamo je da je još od 1992. na tome istom mjestu dugi niz godina, a završno sa proljećem 2022. radio caffe bar “Hrvoje”. Vlasnik lokala Hrvoje Dubenik i njegova obitelj uredili su i vodili tipični kvartovski kafić sa klijentelom iz okolnih ulica, zanimljivog i slikovitog interijera kakav se ne viđa često u trešnjevačkim i zagrebačkim lokalima. No, uz društvo iz najbližeg susjedstva u lokal su povremeno zalazila i mnoga poznata lica iz najrazličitijih sfera trešnjevačkog i zagrebačkog života, od politike pa do estrade: Pokojna radijska spikerica i TV-voditeljica Helga Vlahović, generali Ante Gotovina i pokojni Slobodan Praljak, članovi sastava “Crvena jabuka” i “Zlatni dukati” …

Unutrašnjost caffe bara Unutrašnjost caffe bara “Hrvoje” u veljači 2022. [SMK 2022.]

Voditelji caffe bara Voditelji caffe bara “Hrvoje” [HD]

Prema trenutačno poznatim informacijama na tome će se mjestu tijekom 2022. godine otvoriti tapas bar zasad nepoznatog imena i novoga vlasnika, a mi se nadamo da ćemo s vremenom saznati još poneku zanimljivost i priču iz života “Hrvoja”  kako bismo ih sačuvali putem ovoga teksta za generacije koje dolaze.

(Vanja)

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )