Center map

Nikad izgrađeni Centar mladih Sedam sekretara SKOJ-a (Trešnjevački trg-Dobojska ulica)

Nikad izgrađeni Centar mladih Sedam sekretara SKOJ-a (Trešnjevački trg-Dobojska ulica)

Čini se kao da je u najužem središtu Trešnjevke, oko Trešnjevačkog trga, vrijeme stalo 1960., kada je sagrađena posljednja veća markantna zgrada, zgrada robne kuće Nama (odnosno, bolje rečeno sastavljena je, jer je riječ o montažnoj građevini prenesenoj sa jedne od izložbi Zagrebačkog velesajma) i nakon koje se, reklo bi se, ništa bitno nije promijenilo. Da, tržnica je malko izmijenila svoje lice, uređen je i imenovan Park Zvonimira MIlleca, gostionica “Dvije lipe” je potiho pretvorena u igračnicu (možda bi se mogla prozvati “Dvije kocke”?), tramvajska stanica u smjeru grada se šetala amo-tamo nekoliko puta … ali, sve su to manje izmjene koje nisu promijenile suštinu tog trga koji jedva da djeljuje trg-ovski već izgleda kao da je nekakva kaleidoskopska tvorevina bez jedinstvenog identiteta – ima sve, od tržnice pa do benzinske pumpe, ali kao da (identitetski) nema ništa.

No, moglo se desiti da njegova sudba krene i posve drugim tokom. 1967. godine održan je javni natječaj za projekt izgradnje Centra mladih Sedam sekretara SKOJ-a koji se trebao graditi na prostoru između Trešnjevačke tržnice i zgrade IX gimnazije/Ekonomske škole u Dobojskoj ulici te cijelom prostoru južno od školske zgrade, sve do autoputa. Dakle, cijelo naselje prepuno kućica svih veličina i stilova koje je danas možda najbolji primjer Trešnjevke nekad, iz doba predgrađa i radničkih naselja ne bi više postojalo već bi poklonilo svoj prostor nekoj suvremenoj velebnoj građevini. Više ne bi bilo Bobovačke, Bočačke, Čapljinske, Glamočke, Ključke, Ostrovičke, Ostrožačke, Počiteljske, Tešanjske i Višegradske ulice, kao ni ulice Dužice … nestale bi sve ulice između Dobojske i Sokolgradske ulice te Maglajska, koja se sakrila sa stražnje strane Trešnjevačkog placa.

Da, teško je to i zamisliti.

No, obzirom da se nakon natječaja i podijeljenih nagrada ništa nije desilo, natječajni radovi su spremljeni u ormare i spremišta, a taj je trešnjevačćki kvart nastavio živjeti svojim pomalo kaotičnim životom – ali životom u skladu trešnjevačke povijesti. Pogledajmo ipak kako je sve to moglo izgledati!

Nije nam poznati koliko je radova stiglo na natječaj, ali poznato nam je tko je dobio nagrade:

  • I nagrada: Marko Mušič, Lojze Drašler, Jernej Kraigher, Tomaž Jeglič i Marjan Mušič jr. (Atelje 66)
  • II nagrada: Sulejman Hasanović, Tomislav Petrović, Ivica Šegović
  • III nagrada: Mladen Vodička, Boris Magaš, Duško Rakić

Centar mladih nikad nije izgrađen, a čak je i informacija o njegovoj gradnji izgubljena tokom vremena te je posve slučajno otkrivena pomoću članka u časopisu Čovjek i prostor iz kojeg dolaze i ovi materijali.

Autor teksta zahvaljuje (abecednim redom) Ratku Milićeviću, Branku Silađinu i Saši Šimpragi na pomoći pri pisanju ovoga teksta.

(Vanja)

 

Vezani tekstovi: 

Zanimljive poveznice:

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )