Izložba: ARHITEKTURA ZAGREBAČKIH ČETVRTI / TRNJE

Izložba: ARHITEKTURA ZAGREBAČKIH ČETVRTI / TRNJE

Od 12. 5. do 12. 6. 2020. u galeriji Modulor Centra za kulturu Trešnjevka održava se izložba dvojca Bešlić i Šimunić iz ciklusa ARHITEKTURA ZAGREBAČKIH ČETVRTI.

Nakon što su zadnjih nekoliko godina obradili i druge zagrebačke četvrti (prva njihova izložba u Moduloru bila je posvećena naravno Trešnjevci, a nakon nje uslijedile su i izložbe posvećene Susedgradu, Maksimiru, Črnomercu, Donjem gradu, Podsljemenskoj zoni. U Centru za kulturu Novi Zagreb realizirana je izložba posvećena baš toj četvrti, a u Sesvetama, ona posvećena baš tom dijelu grada. Prošlu smo godinu posvetili Peščenici/Žitnjaku) ove godine predstavlja se Trnje.

Zgrada na Miramarskoj cesti (preneseno iz kataloga Izložbe) [2020.]
Zgrada na Miramarskoj cesti (preneseno iz kataloga Izložbe) [2020.]

Puni naziv ovogodišnje izložbe je: Trnje/Od dogmatskoga funkcionalizma do simulacije urbaniteta. Od 12. 5. ove godine izložba je puštena u virtualnoj formi, a od 19. 5. postavljena je i u galeriji Modulor putem isprintanih fotografija.

“Iako leži u srcu Zagreba, gradska četvrt Trnje nedovršena je i fragmentarna, a grad još uvijek nije u potpunosti načistu što bi s tim prostorom.

Odluka donesena neposredno nakon Drugoga svjetskog rata da se prostor omeđen željezničkom prugom na sjeveru i zapadu, rijekom Savom na jugu i širokim prometnim koridorima na istoku – preskoči, a njegovo uređenje ostavi za kasnija, u financijskom smislu povoljnija vremena, usmjerava još uvijek izgled i razvoj Trnja.

U prvim poslijeratnim danima gradi se u skladu sa strogim dogmatskim funkcionalističkim postulatima današnja Vukovarska ulica, s velikim, gotovo divovskim stambenim zgradama u zelenilu. I danas, nakon sedamdeset godina, prevladava dojam nepovezanosti i razmrvljenosti dijelova.

Novoprihvaćene urbanističke koncepcije negiraju blokovsku gradnju i daju prednost samostojećim zgradama u zelenilu koje stvaraju vlastiti kontekst.

U Trnju se zrcali i nedostatan gospodarski razvoj i socijalističkoga i sadašnjega sustava. Šezdesete i sedamdesete godine graditeljstvo pretvaraju u industriju, osamdesete pokazuju senzibilitet za povijesni grad, a nakon društvenog prevrata i pretvorbe u devedesetima, građenju se pristupa po načelu točkastog urbanizma. Kad se pojavi investitor, pravila se prilagođuju njegovim željama a građevne se čestice maksimalno iskorištavaju, pa kuće unatoč međusobnoj blizini u koncepcijskom smislu ostaju nepovezane a u estetskome banalne, dok se pojedinim sadržajima u prizemlju zgrada, gotovo isključivo ugostiteljske naravi – kao na Radničkoj cesti – pokušava stvoriti iluzija, simulacija urbaniteta. Privid živosti vanjskoga prostora moguće je osjetiti jedino u vrijeme pauze za ručak kada izmile zaposlenici okolnih ureda.

Radnička je cesta, osim toga, i ogledni primjer nedostatka vizije gradogradnje, ali i linije manjeg otpora. Jeftine građevne čestice na kojima su bili industrijski pogoni i blizina gradskoga središta privlače ulagače. Grad nije ponudio, nije želio ili mogao, alternativu. Fontana na kružnom toku dodatno podcrtava sveprisutnu provincijsku, gotovo kulisnu atmosferu Radničke ceste.

Zgrada na Radničkoj cesti (preneseno iz kataloga Izložbe) [2020.]
Zgrada na Radničkoj cesti (preneseno iz kataloga Izložbe) [2020.]

Za razvoj Trnja, ali i cijeloga Zagreba, od velike je važnosti kako grad otvoriti rijeci Savi i kako Savu uvući u grad. Jer, Zagreb još uvijek nije došao do rijeke. On ju je i preskočio i premostio, ali savske su obale i dalje nedefinirani prostori. Prvenstveno bi trebalo odrediti gospodarski potencijal toga prostora kao temelj egzistencije koji će usmjeriti i njegov prostorni razvoj.”

Iz teksta kataloga izložbe, Toni Bešlić

Fotografije s izložbe možete vidjeti ovdje

(Vanja)

Vezani tekstovi:

Zanimljive poveznice:

Komentari 4

 1. Agent 007 04.07.2020, 14:53

  Pozdrav! Imate li možda stare fotografije kvarta Savica iz 80-ih ili 90-ih godina prošlog stoljeća?

 2. vanja 05.07.2020, 10:31

  Patrik, na žalost, nemamo takvih fotografija … ako vi imate neke, rado bismo da ih podijelite sa nama – hvala unaprijed!

  Puno pozdrava, Vanja Radovanović, član Uredništva Mapiranja Trešnjevke

 3. Agent 007 05.07.2020, 00:12

  Pozdrav! Ne znam jeste li dobili moj prijašnji komentar, ali zanima me, imate li stare fotografije kvarta Savica?

 4. vanja 05.07.2020, 10:28

  Na žalost, nemamo ih …

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )

Osnovna škola Nikole Tesle [VR 2013.]

Osnovne škole na Trešnjevci

Na Trešnjevci se nalaze slijedeće osnovne škole (poredane abecednim redoslijedom): Osnovna škola Alojzija Stepinca (Palinovečka
Grafit potpore (i osporavanja) klubu "Elektra-Šparta" [GP 2016.]

NK Šparta-Elektra (NK Šparta)

NK Šparta-Elektra je najstariji zagrebački nogometni klub s kontinuiranim djelovanjem. Klub je osnovan 1913. godine
Park Stara Trešnjevka 1982. godine dok je još nosio ime Veljka Vlahovića - preneseno iz knjige "Crvena Trešnjevka"

Park Stara Trešnjevka (Park Veljka Vlahovića)

Park Stara Trešnjevka je jedan od rijetkih parkova Stare Trešnjevke, smješten otprilike u sredini između
Izgled i stanje centralnog objekta Gradskog kupališta u 80-ima [VT 1987.]

Kupalište na Savi – kak su se kupali naši stari…

Listajući znanstveni članak Ariane Štulhofer “Prilog istraživanju povijesti izgradnje športsko-reakreacionih objekata u Zagrebu” koji je
Najkraća ulica Trešnjevke i Zagreba - Novodvorska ulica [VR 2014.]

Najkraća ulica Trešnjevke i Zagreba: Novodvorska ulica

Novodvorska ulica je najkraća ulica Trešnjevke i Zagreba. Dugačka je cca 20 metara i širine
Drvored kestenova kao ostatak od ukinute vojarne na Selskoj cesti [GP 2013.]

Kasarne Trešnjevke

Na području današnje Trešnjevke su se tokom njezine povijesti nalazile dvije kasarne, svaka sa svojom
Karta područja na kojem se odvijala igra i popis pitanja. [DF 2023.]

Pitanja za igru “Igrajte se s nama na Ciglenici i Pongračevu!” (03.06.2023.)

Ovo je lista pitanja i zadataka koje je trebalo riješiti unutar sat i pol od
Gostovanje na Amadeus festu u Bjelovaru, Zagrebački orkestar ZET-a ispred glazbenog paviljona u središnjem gradskom parku u kojem je održan koncert, 18.10.2020. [LG 2020.]

Zagrebački orkestar ZET-a

„Ako je tramvaj – taj starinski, ali nikad zastarjeli simbol jednoga grada, njegovo srce i
1 2 3 53

Kategorije