Golikova ulica (Jadranska, Teslina, Kroflinova, Drvinje)

Golikova ulica (Jadranska, Teslina, Kroflinova, Drvinje)

Golikova ulica je najvažnija i najprometnija ulica koja Voltino naselje povezuje s ostalim dijelovima Trešnjevke. Nastala je, kako to obično biva, iz nekog od seoskih puteljaka koji su premrežavali nekadašnji ruralni krajolik tog dijela posavske nizine. Do 1937. taj je prostor, između potoka Črnomerca i Kustošaka, na starim kartama najčešće označavan kao Terdice pripadao općini Vrabče Gornje, zatim općini Kustošija, a tek je 1945. pripojen Zagrebu.

Dio plana općine Kustošija iz 1944. koji sadrži današnje Voltino naselje - Golikova ulica se tada zvala Jadranska [VR 2020.]
Dio plana općine Kustošija iz 1944. koji sadrži današnje Voltino naselje – Golikova ulica se tada zvala Jadranska [VR 2020.]

Njegova urbanizacija počinje dolaskom tvrtke Jugoslovensko Siemens d.d. (preteče današnjeg Končara) koja je sa zapadne strane potoka Črnomerca otvorila svoje prve pogone, njihova tadašnja adresa je bila Donja Kustošija bb. A glavna ulica novonastajućeg kvarta, današnja Golikova, nazvana je Jadranska (vidljivo prema planu općine Kustošija iz 1944.).

Pogled na Končar s Golikove ulice [VR 2020.]
Pogled na Končar s Golikove ulice [VR 2020.]

Vrlo brzo je stigao Drugi svjetski rat, a nakon njega je tvornica dobila i novo ime: Rade Končar. Kako je ta tvornica postala predvodnica vala industrijalizacije i vrlo brzo rasla tako su uz nju rasla i naselja, pretežno orijentirana na smještaj radnika iz nje. Cijeli kvart je nazvan Voltinim naseljem (prema talijanskom fizičaru Alessandru Volti), obližnje manje naselje je nazvano Pupinovim naseljem (prema srpskom fizičaru Mihajlu Pupinu), poprečna ulica je nazvana Hanamanovom (prema hrvatskom fizičaru Franji Hanamanu), a glavna kvartovska ulica je nazvana Teslinom, prema Nikoli Tesli, našem najpoznatijem znanstveniku na polju fizike i elektrotehnike.

Postojeće numeracije na kućama u Golikovoj ulici [GP 2008.]
Postojeće numeracije na kućama u Golikovoj ulici [GP 2008.]

No, kako je uočeno da osoba takvoga kova zaslužuje neku važniju ulicu onda je Tesla tokom 50-ih godina prošloga stoljeća dobio svoju ulicu u centru grada, bivšu Nikolićevu, a ova, “periferijska” je dobila ime po Rudolfu Kroflinu, narodnom heroju iz Drugog svjetskog rata koji je uhvaćen 14.09.1941. nakon napada na ustaše u Vrbanićevoj ulici i ubijen nakon mučenja u ustaškome zatvoru 30.09.1941.

Ulica je nosila to ime sve do osamostaljenja Hrvatske kada su ulicama nazvanima po revolucionarima i narodnim herojima na brzinu mijenjana imena i najčešće vraćana na imena kakva su ulice imale između dva svjetska rata. No, kako je Zagreb već imao Jadransku ulicu (iznad Britanskog trga) tada je toj ulici dano ime Drvinje za koje, koliko je nama poznato, nema nikakvog povijesnog opravdanja jer niti jedna ulica u tome dijelu grada nije nosila to ime niti je to bio neki od lokalnih toponima.

To je ime ulica nosila sve do 2006. godine, kada su građani peticijom potaknuli preimenovanje ulice u Ulicu Dragutina Golika, prema hrvatskom branitelju koji je 07.10.2005. pokušao savladati pljačkaša Zagrebačke banke u ulici Drvinje i pritom je ranjen, a od posljedica ranjavanje je i umro 26.01.2006.

(Vanja)

Vezani tekstovi:

Zanimljive poveznice:

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )

 • All
 • Arhitektura
 • Kultura
 • Priče grada
 • Prometni pravci i ulice
 • Razno
 • Slika grada
 • Sport i razonoda
 • Teme
 • Trešnjevka koja nestaje
 • Trudbenici grada
 • Ustanove
Raspelo u Selskoj cesti [VR 2013.]

Raspela Trešnjevke

Raspela su nekad bila sastavni dio svakog sela, dočekivala su i ispraćala putnike na svome…
Read More
Središte Trešnjevke [TJ]

Trešnjevka se budi!

“Trešnjevka se budi!” je najvažnija akcija projekta “Mapiranje  Trešnjevke” (koji djeluje u okviru Centra za…
Read More
Upravna zgrada kompanije Ericsson Nikola Tesla [VR 2015.]

Ericsson Nikola Tesla

Tvrtka Ericsson Nikola Tesla je najveći i najsupješniji hrvatski isporučitelj suvremenih informacijsko-komunikacijskih proizvoda, rješenja, softvera…
Read More
Igralište s čavlima kao igračima oko kojeg je obavijena špaga kao ograda [PZ 2014.]

Nogomet za našim stolom (Kako smo nekad pratili Svjetsko nogometno prvenstvo …)

Evo, još nekoliko dana i počinje nogometna ludnica, 12.06.2014. utakmicom Hrvatska – Brazil u Sao…
Read More
Emajlirane tablice Osiguravajućeg društva Croatia - rad tvrtke A.Westen d.d - Celje [VR 2013.]

Tablice osiguravajućih zavoda

Na Trešnjevačkim ulicama može se vidjeti zanimljiva kolekcija tablica osiguravajućih društava koja osiguravaju pojedine zgrade.…
Read More
Ostaci jarunskog broda lopatara "Fulir" [GP 2014.]

Fulir – jedini trešnjevački brod

Uz ogradu veslačkog kluba na zapadnoj strani sportsko-rekreacijskog centra Jarun “na suhom” stoji brod koji…
Read More
Popločana staza na Srednjacima [VR 2013.]

Zvuci starih popločanih puteva

Tokom desetljeća su diljem Trešnjevke nastajali razni putevi… prvo su to bile poljske staze, zatim…
Read More
Zgrade na prostoru nekadašnje tvornice cipela "Šimecki" [VR 2913.]

Tvornica obuće Šimecki

Tvornica obuće Šimecki je osnovana 1943. godine, a njeni pogoni su se još do cca…
Read More
1 2 3 49

Kategorije