Tramvaj na Trnju [Trnje]

Tramvaj na Trnju [Trnje]

18. 03. 2020.

Zagreb je dobio svoj prvi tramvaj, tada još konjski, 05.09.1891., povodom Jubilarne gospodarsko-šumarske izložbe (u povodu 50. obljetnice Hrvatsko-slavonskoga gospodarskog društva – preteče Zagrebačkog zbora, današnjega Zagrebačkog velesajma). Prve pruge su vodile od Mitnice u Vlaškoj ulici (današnji Kvaternikov trg) kroz Vlašku, Draškovićevu i Jurišićevu ulicu preko Jelačićeva trga te Ilicom do tzv. Južnog (danas Zapadnog) kolodvora, s odvojkom Frankopanskom i Savskom cestom do Savskog mosta. Tramvajsko spremište i konjušnica su bili na mjestu današnjeg Tehničkog muzeja, Slijedeći korak u razvoju tramvaja je bio prijelaz na struju – električni tramvaj je prvi puta provozio Zagrebom 18.08.1910.

Iz knjige "Tramvaj u Zagrebu" - Skica mreže Zagrebačkog tramvaja (još bez Trnja) ~ 1945. [Trnje]
Iz knjige “Tramvaj u Zagrebu” – Skica mreže Zagrebačkog tramvaja (još bez Trnja) ~ 1945. [Trnje]

Trešnjevka se, treba naglasiti, smatra kolijevkom zagrebačkog tramvaja već i zato što se prvo tramvajsko spremište (remiza) nalazila na području današnjeg Tehničkog muzeja dok je druga, i dugo vremena jedina, na današnjoj “Remizi” tj. Ljubljanici, Za razliku od Trešnjevke, područje Trnja je tramvaj dugo vremena zaobilazio. Istina, jedna od prvih tramvajskih linija, ona po Savskoj cesti kroz Predgrad Savu sve do Savskog mosta, vodi krajnjom zapadnom granicom Trnja, no tramvaj nije dublje “zagrizao” u Trnje sve do 1949. kada je sagrađena pruga Beogradskom ulicom (kasnije Ulicom proleterskih brigada odnosno današnjom Ulicom grada Vukovara) od Savske ceste pa do Heinzelove ulice. A godinu dana kasnije pruga je produžena sve do Žitnjaka, dok je današnje konačno odredište na tome dijelu grada, Savišće, dosegla tek 1990. No, velik dio stanovnika Trnja i dalje je ostao vezan uz tramvajske stanice na Glavnom kolodvoru i Branimirovoj (od 1928.), gdje je bilo tramvajsko okretište sve do izgradnje željezničkog nadvožnjaka kod Autobusnog kolodvora i polaganja pruge kroz Držićevu ulicu (1962.)

Iz knjige "Tramvaj u Zagrebu" - Gradnja pruge ispod novosagrađenog nadvožnjaka u Držićevoj ulici ~ 1961. [Trnje]
Iz knjige “Tramvaj u Zagrebu” – Gradnja pruge ispod novosagrađenog nadvožnjaka u Držićevoj ulici ~ 1961. [Trnje]

Tramvaj je Držićevom ulicom vozio sve do križanja sa “Autoputom” (sada Slavonskom avenijom) do 1970. godine kada je započeta gradnja Petlje i dio između Ulice grada Vukovara i Petlje je napušten. No, tim je dijelom, i sve dalje do Mosta mladosti i Novog Zagreba, provozio 1979. Od te godine više nije bilo promjena na tramvajskoj mreži Trnja, a ni sve do sada nije bilo ozbiljnijih razmišljanja o nekom novom tramvajskom pravcu koji bi prošao nekom drugom trnjanskom ulicom osim projekta kojim bi se istočnom granicom Trnja, Heinzelovom ulicom, Kvaternikov trg spojio s Petruševcem i sve dalje do Aerodroma i Velike Gorice.

Tramvajske linije koje su vozile Trnjem su bile slijedeće:

  • do 1945. su se tramvajske linije označavale po posljednjoj stanici jer u tadašnjoj tramvajskoj mreži nije bilo niti jednog odredišta do kojeg bi se moglo doći po dva smjera (to se moglo desiti tek dovršenjem tramvajska pruge po Mihanovićevoj ulici koja je omogućila vezu istoka i juga po dvije trase, preko jelačić placa Savskom odnosno preko Glavnog kolodvora Mihanovićevom) tako da su sva tramvajska kola koja su išla na jedno odredište imala isti broj. Za Savski most je to bio broj 3.
  • 1949. je Savski most imao vezu linijom 14 (Trg Republike-Mihaljevac), a linija 5 je kretala od Učiteljske škole na Savskoj preko Trga Republike za Mirogoj. Linija 4 je od Kvaternikovog trga preko Savske ceste vozila Beogradskom ulicom do Heinzelove, a potom, od 1950., i Žitnjaka, a linija 7 je vozila istom trasom, ali samo do okretišta kod Heinzelove (tada se to okretište nekad nazivalo i “Sajmište”).
  • 1958. je Savski most imao jedinu vezu tramvajem broj 14 do Mihaljevca, dok su tramvaji 4 i 7 vozili kao i prije.
  • 1961. su trase bile izmijenjene. Sa Savskog mosta je kao i uvijek 14-ica vozila za Mihaljevac, dok je 12-ica išla od Savskog mosta preko Glavnog kolodvora i Šubićeve za Dubravu. Tramvaji 4 i 7 su i dalje vozili istim trasama.
  • 1962,. otvaranjem prometa po Držićevoj, u kružni su promet puštene linije 4 i 5 koje su vozila od Kvaternikovog trga, Savskom, Ulicom proleterskih brigada, Držićevom i Šubićevom (linija broj 4) te obrnuto (linija broj 5). Kroz Držićevu su vozila i linija broj 2 (Črnomerec – Trg Republike – Glavni kolodvor – Žitnjak), linija broj 3 (Dubrava – Kvaternikov trg – Šubićeva – Držićeva – Žitnjak) koja je vozila samo radnim danom u špicama te linija 15 koja je vozila od Črnomerca, preko Zapadnog i Glavnog kolodvora, Držićevom i dalje do Žitnjaka. Na Savski most je uz liniju 14 vozila i linija 10, od Borongaja preko Glavnog kolodvora.

Iz knjige "Tramvaj u Zagrebu" - Bivše okretište tramvaja u Držićevoj ulici ~ 1962. [Trnje]
Iz knjige “Tramvaj u Zagrebu” – Bivše okretište tramvaja u Držićevoj ulici ~ 1962. [Trnje]

  • 1979. je provedena velika reorganizacija linija i tarifnog sistema ZET-a 1979. Uz tramvaj broj 14 uvedena je i veza Savskog mosta i Dubrave tramvajem broj 4 te Preko Kvaternikovog trga i Ulice grada Vukovara linijom broj 5, dok je linija broj 10 ukinuta. U smjeru Žitnjaka vozio je tramvaj broj 2 (i nadalje od Črnomerca, ali preko Glavnog kolodvora), a u smjeru Sopota tramvaji broj 6 (prvo od Zapadnog kolodvora, kasnije od Črnomerca, preko Trga Republike i Glavnog kolodvora te Držićeve), broj 7 (Dubrava – Kvaternikov trg – Šubićeva – Držićeva – Sopot) i broj 8 (Mihaljevac – Draškovićeva – Držićeva – Zapruđe). No, glavna linija koja je povezivala Trnje bila je linija 13 koja je od Kvaternikovog trga preko Glavnog kolodvora i Trga Republike i Savske ceste vozila prvo do Heinzelove ulice, a potom do Žitnjaka.
  • 1982. je uvedena linija broj 3 sa Ljubljanice do Žitnjaka, u to je doba ona vodila preko Glavnog kolodvora da bi kasnije bila prebačena na Ulicu grada Vukovara.
  • 1985. je zatvoren novozagrebački tramvajski prsten pa je linija 14 produžena do Zapruđa, a linija 7 do Savskog mosta.

Iz knjige "Tramvaj u Zagrebu" - Prolazak pruge ispod "Petlje" u Držićevoj ulici ~ 2000. [Trnje]
Iz knjige “Tramvaj u Zagrebu” – Prolazak pruge ispod “Petlje” u Držićevoj ulici ~ 2000. [Trnje]

  • 1987. je linija 5 produžena do Jaruna, zatim 2004. do Prečkog, oko 2009. do Maksimira, a potom 2017. i do Dubrave.

Današnji tramvajski promet na Trnju je, čini se, ponajviše u znaku mnoštva studenata koji za vrijeme predavanja pohrle na tramvaje, kada malene trojke i trinaestice teško izdržavaju toliku opterećenost pa ih onda spašavaju petice koje povremeno voze sa novim velikim tramvajima.

(Vanja)

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )

Kategorije