Tamo gdje je vrijeme stalo [Trnje] Dvorište u Koturaškoj 73 [VR 2015.]

Tamo gdje je vrijeme stalo [Trnje]

Nekoliko mjesta u gradu doimaju se kao da žive izvan našeg svemira, kao da je u njima na neki način vrijeme stalo. Neka od njih zaista još uvijek žive (iako se čini kao da su zamrznuta u vremenu), dok su neka od njih doista “ograđena” od svijeta na ovaj ili onaj način.

Napuštena kućica u dvorištu u Koturaškoj 73 [VR 2015.]
Napuštena kućica u dvorištu u Koturaškoj 73 [VR 2015.]

Jedno od takvih mjesta je i vrlo dugačka parcela (adresa: Koturaška cesta 73, dvorište) koja se uvukla između Osnovne škole Tina Ujevića (sagrađene 1935. na nekadašnjem raskršću Savske, Koturaške i danas na tom mjestu nepostojeće Cvjetne ceste) i nekadašnje Tvornice baterija i svjetiljaka Croatia koju je još 1907. osnovao Ivan Paspa, na godinu kada je Zagreb dobio svoj prvi javni izvor električne struje.

Dvorište u Koturaškoj 73 sa zgradom bivše tvornice "Croatia" u pozadini [VR 2015.]
Dvorište u Koturaškoj 73 sa zgradom bivše tvornice “Croatia” u pozadini [VR 2015.]

Između ta dva objekta koji i danas postoje (škola i dalje s istom namjenom, tvornica baterija kao uredski prostor) nalazi se dugoljasto dvorište koje završava s ograđenom ledinom na čijem ulazu se nalaze zaključana vrata sa zahrđalim natpisom građevnog poduzeća “Tehnika”.

No, iako je i ta ledina začudna, kako uopće može postojati tako veliki komad zemljišta bez ikakve svrhe usred napučenog Trnja, intrigantnije su kućice koje su se poredale uzduž tog dvorišta. U tom zaboravljenom zakutku grada nalazi se barem dvadesetak stanova/kućica u kojima se, sudeći po vanjskom izgledu, dosta teško živi. Da, u dvorištu, začudo prilično urednom, može se naći i poneki noviji auto, ali cijelim tim prostorom vlada atmosfera života predgrađa iz nekih davnih vremena…
Ako možete, svratite i pogledajte ga sami, jer ga je teško opisati, kako riječima, tako i fotografijama.

(Vanja)
 

Komentari 1

  1. Branimir 03.03.2017, 12:00

    Bok, radi se o zemljištu “Tehnike” koja je već ishodovala dozvolu za gradnju višenamjenskog objekta; uglavnom se nagodila sa stanarima, ali iz nekog razloga sve stoji.
    Na sreću, jer “staro” Trnje ubrzano nestaje kao i “stara” Trešnjevka.
    Pozdrav!

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )

Kategorije