Voltino

Voltino

Voltino je kvart omeđen na zapadu potokom Kustošakom i Zagrebačkom ulicom, na sjeveru željezničkom prugom, na istoku potokom Črnomercem te na jugu Baštijanovom ulicom. Na tome mjestu nije bilo povijesnog naselja već su tu bile livade, polja i voćnjaci na nekim starijim kartama označeni imenom Blažićko.

Gradnja u Voltinom počinje 30-ih godina izgradnjom preteče elektroindustrije Končar uz potok Črnomerec gdje je još i danas vidljivo nekoliko kuća iz tog vremena. Tokom 50-ih godina počinje izgradnja manjih zgrada i obiteljskih kuća uz današnju Golikovu ulicu (tada prvo Teslinu, potom Kroflinovu, zatim Drvinje) te Pupinovog naselja na samom sjeveru kvarta. U 70-im godinama se gradi kompleks zgrada kod ugla Baštijanove i Golikove poznat kao “papagajke” (zbog boje koja je danas jedva vidljiva). S vremenom je Končar gutao susjedne parcele tako da su neke susjedne ulice potpuno nestale i moguće ih je zaslijediti tek na starim kartama.

Postojeće numeracije na kućama u Golikovoj ulici [2008.]
Postojeće numeracije na kućama u Golikovoj ulici [GP 2008.]

Osnovna škola Voltino je osnovana 09.07.1964. i djelovala je od 1972. do 1990. godine pod imenom Rade Končara. U naselju je i dječji vrtić Zvončić (otvoren XXX godine) te Strojarska tehnička škola Frana Bošnjakovića (otvorena 1946., djelovala pod imenima Nikole Tesle te Rade Končara). U istoj zgradi je 1998. osnovano i Tehničko veleučilište u Zagrebu (TVZ) koje je preuzelo dio stručnih tehničkih studija Sveučilišta u Zagrebu.

Predavaonice "Tehničkog veleučilišta" u Konavoskoj ulici na Voltinom [GP 2015.]
Predavaonice “Tehničkog veleučilišta” u Konavoskoj ulici na Voltinom [GP 2015.]

Na području naselja se nalaze i neke površine trenutno izvan upotrebe kao što je nekadašnje skladište Ferimporta (koje se, izgleda priprema za gradnju) te skladište poduzeća Šuma koje još uvijek radi iako u vrlo ograničenom obimu.Na sjevernome dijelu, uz prugu, je dio infrastrukturnog dijela HŽ-a, a na tome dijelu se od glavne pruge odvaja i teretni željeznički kolosijek koji je nekad vodio prema kasarni Prečko, a od koje je sada ostao tek povremeno slobodan koridor i nekoliko ostataka tračnica.

U naselju djeluje i knjižnica Voltino, otvorena u 70-ima.

(Vanja)

Vezani tekstovi:

 

Kvartovi