Pupinovo naselje Pupinovo naselje [2008.]

Pupinovo naselje

Koliko god Voltino naselje kao oveći kvart ima svoj gradski “centar” (“Papagajku” i okolicu) urbane atmosfere i “predgrađe” (starije zgrade uz Kustošak i obiteljske kuće u sredini kvarta), toliko obližnje Pupinovo naselje (sada preimenovano u Prilaz Pavla Vuk-Pavlovića) ima atmosferu malog mirnog gradića, gotovo sela, sa svojim povrtnjacima smještenim između njihovih kuća i podugačke zgrade u Hanamanovoj.

Ako mene pitate, kada bih birao najmirniji kutak našeg grada, Pupinovo naselje bi posve sigurno ušlo u najuži izbor!

Pupinovo naselje - Prilaz Pavla Vuk-Pavlovića
Pupinovo naselje – Prilaz Pavla Vuk-Pavlovića

O samome naselju ne znam puno – projektirao ga je Kazimir Ostrogović, arhitekt poznatiji po svojim drugim djelima kao što su Zagrebačka gradska vijećnica, zgrada Zagrebačke banke u Paromlinskoj, Vila “Zagorje” ili zgrada Instituta “Ruđer Bošković”. Iako su mi sami stanari zgrada Pupinova naselja rekli da su zgrade građene 30-tih godina, u popisu zaštićenih dobara Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode pronašao sam podatak da su izgrađene 1947. godine, dakle, odmah nakon Drugog svjetskog rata, taman malkice prekasno da uđu u poznatu knjigu “Socijalno stanovanje međuratnog Zagreba” Darje Radović Mahečić.

Evo što o naselju kaže popis zaštićenih dobara:

Ova cjelina na izgrađena je 1947. godine i predstavlja karakteristični primjer stambene arhitekture iz prvih godina nakon II svjetskog rata u gradu Zagrebu. Arhitekt Kazimir Ostrogović svojim projektima i realizacijama daje svoj doprinos. Variranjem pojedinih tlocrtnih rješenja i arhitektonskih elemenata oblikovanja nastaju višestambene zgrade; u Plaškom 1946., i tipizirani nizovi u Zagrebu 1947. (Pupinovo) i Osijeku 1948. godine. Pupinovo naselje čini šest stambenih objekata između kojih su zasađena pojedinačna stabla i grupacije stabala, a dokumentira jedno značajno razdoblje u razvoju grada i pristup rješavanju izgradnje kompleksa javne namjene.

Ono što je vrlo specifično za zgrade su vrlo lijepi drveni balkoni (zapravo loggie) na sjevernim i južnim stranama zgrada po kojima su one vrlo prepoznatljive. Sjeverno od zgrada je i niz garaža kojima je zajedničko to što je svaka drugačija od ostalih i predstavljaju dugačak niz nadogradnji, pregradnji i popravaka osnovnih garaža koje su vjerojatno među najstarijima u gradu. Izoliranost naselja u kojega vodi samo jedan ulični prilaz je uzrok da se u njemu, za razliku od ostatka grada, automobili jedva primjećuju, praktično su “utopljeni” u zelenilu kojim su zgrade okružene. Najljepši je pogled na naselje sa juga, od Hanamanove, sa trase nekadašnjeg teretnog kolosijeka Črnomerec-Prečko, gdje se sad prostiru lijepi vrtovi. Treba spomenuti i blizinu potoka Kustošaka koji također doprinosi atraktivnosti kvarta – potok iz njega nije direktno dostupan, no nalazi se vrlo blizu.

Što se same budućnosti naselja tiče, ona nije baš sasvim izvjesna – naime, naselje će sigurno ostati takvo kakvo jest, no u njegovoj neposrednoj blizini, na sjeveru, se nalazi napušteni kompleks “Ferimportova” skladišta koje će kad-tad biti zamijenjeno nečim novim … i ako to “nešto” bude neka metalno-staklena grdosija nestat će i tog provincijskog mira koje već tako dugo vlada Pupinovim naseljem.

Za kraj – zanimljivo mi je da se niz naselja posvećenih poznatim znanstvenicima koji su svoj rad posvetili elektricitetu nije nastavio tako da smo dobili samo naselja posvećena Alessandru Volti te Mihajlu Pupinu (a ne i Tesli, Faradayu ili možda Edisonu). Voltino (naselje) je već postalo uvriježeno ime koje vjerojatno nikad neće biti istisnuto, dok je Pupinovo, eto, otišlo u povijest i sigurno će tokom vremena ostati samo na starim kartama.

(Vanja)

Vezani tekstovi:

Zanimljive poveznice:

 

Komentari 1

 1. Branko Kunović 21.01.2015, 16:50

  Mala ispravka u svezi Pupinovog naselja u kojem sam živio od 1975 do 1986…..Zgrada na broju 16 je prva izgrađena 1947 a ona koja je prva do Golikove je izgrađena zadnja 1949…..no obzirom da je ostalo viška materijala ona je jedina dobila još jedan kat više……eto toliko za sada od mene jer za “Pupač” me vežu uspomene na jedno krasno djetinjstvo koje moja djeca nažalost nemogu danas imati jer živim u Dugavama….servus

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )

 • All
 • Arhitektura
 • Kultura
 • Priče grada
 • Prometni pravci i ulice
 • Razno
 • Slika grada
 • Sport i razonoda
 • Teme
 • Trešnjevka koja nestaje
 • Trudbenici grada
 • Ustanove
Stari natpis u Kučerinoj ulici [VR 2013.]

Stari natpisi

Na području Trešnjevke moguće je naći mnoštvo zanimljivih starih natpisa koji prkose zubu vremena… no,…
Read More
Posjet poduzeću "Končar električna vozila" [VR 2021.]

Tura kultura

Projektom “Tura kultura” želja nam je građanima približiti rad različitih gradskih institucija i tvrtki koje…
Read More
Detalj događanja u Vintage Industrial Baru [Arhiva VIB 2018.]

Vintage Industrial Bar

Vintage Industrial Bar, jedan od najoriginalnijih prostora za okupljanje uz kulturne programe svih vrsta otvorio…
Read More
Prehrambena industrija "Franck" s one strane granice Trešnjevke [GP 2014.]

Jutra s mirisom kave

Iskusni Trešnjevčani već pogledom kroz zatvoreni prozor mogu odrediti kada će ih pred kućom iznenaditi…
Read More
Pješački prijelaz kod Shopping centra Prečko [VR 2014.]

Dolje s rubnjacima!

Ulični rubnjaci su oduvijek bili simboli grada, jedan od onih detalja koji razlikuju grad od…
Read More
Nekadašnja trgovina u blizini Gaboške ulice [VR 2020.]

Golikova ulica (Jadranska, Teslina, Kroflinova, Drvinje)

Golikova ulica je najvažnija i najprometnija ulica koja Voltino naselje povezuje s ostalim dijelovima Trešnjevke.…
Read More
Razglednica Zagrebačkog velesajma iz 1982. godine [FB-ZG 2022]

Kratka povijest sajmovanja na Trešnjevci i u Zagrebu

Sajmovi su oduvijek bili ne samo mjesta trgovine nego i mjesta susreta, mjesta na kojima…
Read More
CAOP - Centar za automatsku obradu podataka "na kraju grada" [VR 2013.]

ERC / CAOP (Centar za automatsku obradu podataka) / APIS

Tokom šezdesetih godina 20. stoljeća započela je era računala, a jedan od pionira u tom…
Read More
1 2 3 49

Kategorije