Caffe bar/Bistro “Agora”

Caffe bar/Bistro “Agora”

Caffe bar/bistro “Agora” se nalazi u Voltinom, na uglu Županjske i Šibenske ulice, na adresi Županjska 20. Lokal vodi Neda Miličević, rodom iz Vrgorca, koja se iz obiteljskih razloga tokom 80-ih doselila u Zagreb, živjela nekoliko godina na Peščenici da bi 1989. godine kupila malu kućicu koja se nalazila na mjestu sadašnjeg lokala, izgradila novi objekat (kuću + lokal)  i otvorila “Agoru”. Od samoga početka u “Agori” se nisu samo točila pića nego i pripremala hrana svih vrsta tako da je posljednjih godina lokal najviše poznat po sporo pečenim rebarcima i raznim varivima pripremanima od domaćih namirnica.

Tokom godina je “Agora” zajedno sa svojom vlasnicom prolazila kroz razne životne faze, bilo je u njenom lokalu proslava, muzike, zalazili su tamo i poznati muzičari koji su živjeli u kvartu (Massimo Savić, Paganini band …), no najčešći su gosti uvijek bili susjedi iz okolnih ulica te zaposlenici okolnih firmi. U posljednje je vrijeme poslovanje postalo teže jer je s jedne strane epidemija korone ostavila traga i na životnim navikama ljudi pa se sad više ne izlazi tako često na ručkove i večere kao nekad, a svoj je pečat ostavio i nagli porast usluga dostava hrane sa kojima nije lako isplativo poslovati.

Razgovor sa vlasnicom lokala Nedom tokom 7. Kvartovske pive u caffe baru/bistrou
Razgovor sa vlasnicom lokala Nedom tokom 7. Kvartovske pive u caffe baru/bistrou “Agora” u Voltinom [VR 2021.]

U istom je objektu zajedno sa “Agorom” neko vrijeme poslovala i mala trgovina pod imenom “Kiwi” koju je također posjedovala njena obitelj, no dolaskom velikih trgovačkih lanaca trgovina je zatvorena oko 2007. godine (nakon nje je nekoliko godina prostor trgovine bio u najmu kao prodavaonica pekarskih proizvoda, a sada je prazan).

7. Kvartovska piva u caffe baru/bistrou
7. Kvartovska piva u caffe baru/bistrou “Agora” u Voltinom [VR 2021.]

Saznali smo i da je gospođa Neda već u mirovini, no nastavlja voditi svoj lokal dok je još u snazi sa nadom da će netko od njene djece ipak preuzeti posao i time nastaviti tradiciju “Agore”.

7. Kvartovska piva u caffe baru/bistrou
7. Kvartovska piva u caffe baru/bistrou “Agora” u Voltinom [VR 2021.]

(Vanja)

Vezani tekstovi:

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )

Kategorije