Caffe bar “Iva”

Caffe bar “Iva”

Caffe bar “Iva” nalazi se na uglu Travanjske i Srpanjske ulice u Vrbanima i otvoren je 1985. godine, kao najstariji kafić cijeloga kvarta, u doba dovršavanja prvih zgrada toga tada još posve novoga naselja. Od samog početka u vlasništvu je supružnika Makar koji ga vode sve do danas, a ime je dobio po suvlasnici, gospođi Ivi, koja je i dočekala sudionike 5. kvartovske pive koja je održana 14.10.2020. godine.

Supružnici Makar su i prije otvaranja kafića živjeli nedaleko od Vrbana tako da im je izbor lokacije za otvaranje lokala bio posve logičan. Lokal su uredili sami, u tada popularnom stilu, i do današnjeg dana se interijer gotovo i nije mijenjao, a usprkos tome ne djeluje arhaično ili otrcano. Glavne atrakcije lokala su neosporivo stari cjenik, izrađen sa plastičnim slovima i brojkama, kakav je bio vrlo uobičajen u 80-ima, no sada ga se izuzetno rijetko viđa, potom šank, izrađen od kombinacije metala i drveta, te ulični osvijetljeni natpis, također izrađen u stilu nekih prošlih vremena, no koji i dan danas dobro obilježava lokal.

Lokal nije osobito prostran, u unutarnjem dijelu su tek tri stola i dio za stajanje, dok se na ugodnoj natkrivenoj terasi ispred lokala nalaze još četiri stola.

Eksterijer Caffe bara “Iva” [VR 2020.]
Eksterijer Caffe bara “Iva” [VR 2020.]

Kako kažu vlasnici lokala, zlatno vrijeme caffe bara “Iva” je bilo netom poslije otvaranja te u godinama koje su slijedile (1987. su Vrbani dobili i tramvajsku vezu sa ostatkom grada kada je pred Univerzijadu sagrađena tramvajska linija do okretišta Jarun, dok je desetak godina kasnije produžena i Horvaćanska cesta do Prečkog, a tramvaj je produžen 2000. godine.

Lokal je već neko vrijeme oglašen za prodaju i pristigle su i neke ozbiljne ponude tako da se stari vlasnici nadaju skorom odlasku u zasluženu mirovinu, dok će lokal preuzeti netko drugi i, nadamo se, nastaviti čuvati njegov šarm.

Unutrašnjost caffe bara “Iva” sa skoro izvornim izgledom iz 1985. godine [VR 2020.]
Unutrašnjost caffe bara “Iva” sa skoro izvornim izgledom iz 1985. godine [VR 2020.]

(Vanja)

Vezani tekstovi:

Zanimljive poveznice:

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )

Kategorije