Center map

Caffe bar “Iva”

Caffe bar “Iva” Zaštitni znak caffe bara “Iva”, [VR 2020.]

Caffe bar “Iva” nalazi se na uglu Travanjske i Srpanjske ulice u Vrbanima i otvoren je 1985. godine, kao najstariji kafić cijeloga kvarta, u doba dovršavanja prvih zgrada toga tada još posve novoga naselja. Od samog početka u vlasništvu je supružnika Makar koji ga vode sve do danas, a ime je dobio po suvlasnici, gospođi Ivi, koja je i dočekala sudionike 5. kvartovske pive koja je održana 14.10.2020. godine.

Supružnici Makar su i prije otvaranja kafića živjeli nedaleko od Vrbana tako da im je izbor lokacije za otvaranje lokala bio posve logičan. Lokal su uredili sami, u tada popularnom stilu, i do današnjeg dana se interijer gotovo i nije mijenjao, a usprkos tome ne djeluje arhaično ili otrcano. Glavne atrakcije lokala su neosporivo stari cjenik, izrađen sa plastičnim slovima i brojkama, kakav je bio vrlo uobičajen u 80-ima, no sada ga se izuzetno rijetko viđa, potom šank, izrađen od kombinacije metala i drveta, te ulični osvijetljeni natpis, također izrađen u stilu nekih prošlih vremena, no koji i dan danas dobro obilježava lokal.

Lokal nije osobito prostran, u unutarnjem dijelu su tek tri stola i dio za stajanje, dok se na ugodnoj natkrivenoj terasi ispred lokala nalaze još četiri stola.

Caffe bar
Caffe bar “Iva”, na uglu Travanjske i Srpanjske ulice u Vrbanima. [VR 2020.]

Kako kažu vlasnici lokala, zlatno vrijeme caffe bara “Iva” je bilo netom poslije otvaranja te u godinama koje su slijedile (1987. su Vrbani dobili i tramvajsku vezu sa ostatkom grada kada je pred Univerzijadu sagrađena tramvajska linija do okretišta Jarun, dok je desetak godina kasnije produžena i Horvaćanska cesta do Prečkog, a tramvaj je produžen 2000. godine.

Lokal je već neko vrijeme oglašen za prodaju i pristigle su i neke ozbiljne ponude tako da se stari vlasnici nadaju skorom odlasku u zasluženu mirovinu, dok će lokal preuzeti netko drugi i, nadamo se, nastaviti čuvati njegov šarm.

Unutrašnjost caffe bara
Unutrašnjost caffe bara “Iva” koji se nije bitno promijenio od otvaranja lokala, 1985.. [VR 2020.]

(Vanja)

Vezani tekstovi:

Zanimljive poveznice:

Center map

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )