Center map

Caffe bar Casablanca

Caffe bar Casablanca Caffe bar “Casablanca” na Knežiji u kojem je održana 3. Kvartovska piva [VR 2020.]

Caffe bar Casablanca nalazi se u Horvaćanskoj 50, otprilike na sredini duge plavičaste zgrade koja se raširila uz Horvaćansku od Selske ceste pa skoro do Ujevićeve. Zgrada je sagrađena u doba izgradnje cjelokupne Knežije, krajem 60-ih godina, nakon velike poplave 1964., uz tada glavnu prometnicu toga dijela grada, Horvaćansku, koja je vodila od Savskog mosta prema Gredicama, Rudešu i dalje na sjeverozapad (sjetimo se, Jadranski most i južni produžetak Selske ceste dovršeni su tek 1981.).

Prema pričanjima stanara najstariji kafić u toj zgradi je “Mali raj”, na uglu sa Selskom i u blizini kuće u kojoj se sada nalaze uredi lokalne samouprave, a nekad je bio Društveni dom u kojem su se prikazivali i filmovi pa su ga posjetitelji zvali i “Buhara”. A na lokaciji današnje “Casablance” nalazila se graverska radionica koja je zatvorena krajem 70-ih ili početkom 80-ih da bi se u tom prostoru 1982. ili 1983. otvorila jedna od prvih pizzerija u gradu, baš pod imenom “Casablanca” (ime je dobila prema kultnom filmu snimljenom 1942. s Humphreyem Bogartom i Ingrid Bergman, čije se fotke još mogu naći u lokalu).

Nakon nekog vremena tadašnji je vlasnik odlučio lokal pretvoriti iz pizzerije u caffe bar, dok je svoju ponudu proširio pizzerijom na drugoj lokaciji, u naselju Siget, pod imenom Baschiera, koja je kasnije, krajem 90-ih, dobila i dodatnu lokaciju, u novoj zgradi preko puta Savskog mosta na kojoj se, nažalost, zadržala tek nekoliko godina.

Godine 1996. prvi vlasnik prodaje lokal sadašnjim vlasnicima, obitelji Čizmar, koji lokal vode sve do danas.

“Casablanca” je pravi kvartovski kafić u koji najradije zalaze obližnji stanari te posjetioci kvarta koji dolaze obaviti poslove u nekoj od susjednih zgrada. Od poznatih osoba koje su viđene u kafiću saznali smo da su ponekad svraćali poznati rukometaši koji su u novosagrađenoj stambenoj zgradi preko puta dobivali stanove za vrijeme njihova igranja u rukometnom klubu Zagreb PPD (nekad Zagreb Chromos). Isto tako, u lokalu su viđeni i političari koji ponekad svraćaju na sastanke u već spomenuti Mjesni odbor, recimo Davor Bernardić iz SDP-a odnosno Milan Kujundžić, bivši ministar zdravstva iz HDZ-a.

Sudionici susreta "Kvartovska piva" u Caffe baru "Casablanca" na Knežiji [VR 2020.]
Sudionici susreta “Kvartovska piva” u Caffe baru “Casablanca” na Knežiji [VR 2020.]

Vrijedi spomenuti da je Caffe bar svojedobno bio i pokrovitelj istoimenoj kvartovskoj malonogometnoj momčadi koja je nastupala i na čuvenom turniru “Kutija šibica”, međutim bez većeg uspjeha.

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )