Agrokor

Agrokor

Dolaskom željeznice koja je Zagreb 1862. godine obgrlila sa zapada i juga, a od 1970. i s istoka, dijelovi grada koji su bili u njenoj blizini postali su središtem industrijskog razvoja Zagreba. Tako je Trešnjevka, zajedno s Trnjem, postala kolijevkom zagrebačke industrije i na njenom teritoriju su niknule neke od najvažnijih tvornica koje su pokretale razvoj grada pa i cijele države. U doba Jugoslavije, jedan od vrlo važnih motora razvoja elektroindustrije bila je tvrtka “Rade Končar” (danas “Končar d.d.”), pokrenuta 1919., koja je u najboljim njenim vremenima zapošljavala više desetaka tisuća radnika u svojim pogonima diljem bivše države, dok joj je uprava cijelo vrijeme bila locirana na Trešnjevci. Tvrtka i danas posluje uspješno iako u bitno smanjenom obujmu. Sličnu sudbinu doživjela je i tvrtka “Nikola Tesla” koja je bila predvodnik jugoslavenske industrije telekomunikacijskih mreža i uređaja koja je na vrhuncu zapošljavala 5000 radnika, dok je danas, nakon privatizacije i promjena imena u “Ericsson Nikola Tesla d.d.”, s oko 2500 zaposlenih, uglavnom inženjera, jedna od vodećih tvrtki u tom sektoru u ovom dijelu Evrope.

Isto tako, ne treba smetnuti s uma da se na Trešnjevci nalazi sjedište Zagrebačkog električnog tramvaja (sada posluje kao dio Zagrebačkog holdinga), tvrtke s najvećim brojem zaposlenih u Zagrebu, te Hrvatskog telekoma, često financijski najuspješnije hrvatske tvrtke.

No, niti jedna tvrtka s Trešnjevke nije imala takav rast, takvo značenje, ali i takvu sudbinu kao “Agrokor d.d.”, koji je početkom 21. stoljeća, sve do 2017. godine, bio najveća hrvatska tvrtka, a sjedište joj se nalazilo u poslovnoj zgradi “Cibona” na početku Tratinske ulice. Domaći poduzetnik Ivica Todorić otvorio je 1976. tvrtku za uzgoj i prodaju cvjetnih sadnica koja je tokom slijedećih desetljeća, što uspješnošću svog vlasnika, što povezanošću s vlašću, uspjela svoje djelatnosti proširiti na mnoga područja uglavnom vezana uz proizvodnju hrane i trgovinu, a najvažnija firma u sastavu tog koncerna bio je najveći hrvatski maloprodajni lanac “Konzum”.

Davno sagrađena trgovina u Kružnoj ulici - Staglišće - u ponovnom sjaju [VR 2013.]
“Konzum” u Kružnoj ulici – Staglišće [VR 2013.]

Veliki razvojni apetiti i neoprezno uzimanje kredita i investiranje doveli su firmu tokom 2017. godine na naslovne stranice svih glasila tako da ona tokom pisanja ovoga teksta 2018. godine proživljava teška vremena nagodbe kojom se namiruju dužnici i kojom tvrtka doživljava radikalnu reorganizaciju. Kakva će biti njena sudbina to ćemo tek vidjeti, no ostat će zapamćeno da je niz godina Trešnjevka bila sjedište najveće hrvatske kompanije.

Nadopuna teksta na dan 02.04.2019.: Sa prvim travnjem 2019. koncern Agrokor je prestao postojati i preobražen je u grupu Fortenova koja bi trebala osigurati bolji renome kod građanstva i dovršiti restrukturiranje.

(Vanja)

Vezani tekstovi:

Zanimljive poveznice:

 

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )

Tabla i klasična kućna numeracija Svibanjske ulice u Gajevom [VR 2014.]

“Mjesečne” ulice

Postoje razni principi kod imenovanja ulica… u stara vremena su ulice najčešće dobivale imena po
Unikatna staklena ograda inovatora Carena u Fruškogorskoj ulici [GP 2013.]

Otkačena Trešnjevka

Ponegdje se na Trešnjevci nađu objekti i urbana rješenja koja u sebi nose bar zrnce
Oznake komisije za utvrđivanje oštećenja kuća poslije poplave 1964. godine

Oznake nakon poplave 1964. godine

Na nekim starijim zgradama na kojim fasada nije izmijenjena od 1964. godine još su vidljive
Kazalište Trešnja [GP 2013.]

Kazalište Trešnja

Kazalište Trešnja dio je odrastanja zagrebačke djece još od polovine prošlog stoljeća. Prva predstava koja
Ruševine nekadašnjeg filmskog studija "Ocean film" [GP 2004.]

Filmski studio Ocean film

Filmski studio Ocean film dao je sagraditi Franjo Ledić na početku Horvaćanske ceste. Godine 1925.

Trešnjevka se budi #4! (2023. godina)

U rujnu (petak i subota, 15.-16.09.) i listopadu (13.-20.) 2023. održano je četvrto izdanje tradicionalne
Plan Trnja iz 2012. godine [MS]

Zašto Trnje u Mapiranju Trešnjevke?

Trešnjevka, Trnje i još istočnija Peščenica čine gradski “vijenac” nekadašnjih zaselaka koja su s dolaskom
Zebra u Jarunskoj ulici koja završava u travi [VR 2014.]

Iz riznice trešnjevačkih trivijalnosti (5): Najbezveznija zebra na Trešnjevci

Sigurno svatko od nas tu i tamo podlegne čarima interneta koji nas zatrpava više ili
1 2 3 53

Kategorije