Center map

Trešnjevačka kaldrma

Trešnjevačka kaldrma Okretište tramvaja i autobusni terminal Savski most “popločen” granitnim kockama [GP 2015.]

U doba urbanizacije Trešnjevke pred, za vrijeme i neposredno nakon Drugog svjetskog rata tek su rijetke najvažnije ulice bile popločane granitnim kockama. Te kocke su na neki način bile oznaka “gradskosti”, obilježje urbanog središta – dokle god je bilo kocaka, bili ste u gradu. A kad ste s njih sišli u blato i “dvije-tri cigle na putu”, tada ste već bili u predgrađu, jednom ili čak sa obje noge u selu.

S razvojem grada stizao je i asfalt, prekrivao sve više i više ulica i istiskivao ne samo blato, već i kaldrmu. I gotovo ju je istisnuo – ali još uvijek ne posve! Na području Trešnjevke još uvijek možemo vidjeti kaldrmu na tri mjesta!

Na tramvajskom okretištu na Savskom mostu još uvijek se mogu vidjeti velike granitne kocke i metalne mjedene oznake koje su na takvom cestovnom pokrovu služile kao oznake za središnju liniju – to su posljednje takve oznake u čitavome Zagrebu [U međuvremenu su (otprilike 2014.) mjedene oznake na kolniku umjesto iscrtavanja linija ponovno uvedene u Mletačkoj ulici na Gornjem gradu]!

Način lepezastog slaganja granitnih kocaka na Fallerovom šetalištu [VR 2014.]
Način lepezastog slaganja granitnih kocaka na Fallerovom šetalištu [VR 2014.]

Na južnoj strani Zapadnog kolodvora, s trešnjevačke strane čuvene rampe koja povezuje Ulicu Republike Austrije i više-manje napuštena skladišta i stare željezničarske kuće južno od pruge, komadić prilazne ceste popločen je nizom manjih granitnih kocaka složenih u nekada tako čestom lepezastom rasporedu* koji je ulicama davao poseban štih. Kako su nedavno tokom radova u zoni Zapadnog kolodvora onuda prolazili teški kamioni, dio tog popločenja ozbiljno je oštećen i vjerojatno je pitanje mjeseci kada će i on biti nepovratno prekriven asfaltnim pokrovom.

Cestovni prilaz rampi kod Zapadnog kolodvora popločen granitinim kockama [GP 2014.]
Cestovni prilaz rampi kod Zapadnog kolodvora popločen granitinim kockama [GP 2014.]

Posljednje, treće nalazište kaldrme nalazi se na Fallerovom šetalištu na dijelu između Zagorske ulice i firme Končar. Asfaltne zakrpe su već djelomice prekrile oštećene dijelove kockica, no tamo gdje se još uvijek dobro drže također pokazuju taj poznati polukružni raspored.

Ostaci granitnih kockica na Fallerovom šetalištu kao prilazu tvornici "Rade Končar" [VR 2014.]
Ostaci granitnih kockica na Fallerovom šetalištu kao prilazu tvornici “Rade Končar” [VR 2014.]

_________________
* Napomena GP: Prije desetak i više godina razgovarao sam s radnicima na jednom cestovnom gradilištu u Zagrebu i doznao da u Hrvatskoj više ne postoji takva škola u kojoj bi se učilo slaganje raznolikih uzoraka granitnih kockica na ceste. Čini se da je obnavljanju cesta pokrivenih klasičnim kockicama “odzvonilo”.
Uz nemalo čuđenja konstatiram da je nedavno popločenje 500-tinjak m² pješačke zone u Bakačevoj ulici u centru grada “fancy-varijantom” granitnih kocaka trajalo tjednima.

(Vanja)

Vezani tekstovi:

 

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )