Oglasne ploče/ormarići/stupovi Stari oglasni ormarić iz doba mjesnih zajednica na tramvajskoj stanici kod Parka Stara Trešnjevka. [VR 2023.]

Oglasne ploče/ormarići/stupovi

U doba prije nego što su se pojavili masovni mediji oglašavanje nije bilo lak posao… informaciju je trebalo “dostaviti” do krajnjeg “korisnika”, pred same njegove noge. Neki će se sjetiti filma “Salaš u Malome ritu” u kojem za vrijeme Drugog svjetskog rata njemački glasnik nasred sela bubnjanjem poziva stanovništvo da se skupi, a zatim snažnim glasom iščitava oglas: “Es wurde bekannt gegeben! Daje se na znanje!…”

U doba nastajanja Trešnjevke kakvu je danas znamo, između dva svjetska rata, radio-program još nije bio u široj upotrebi, a novine su bile privilegija rijetkih (ne zaboravimo, tada je još bilo puno nepismenih!) i oglasne su ploče bila nužnost svakog naseljenog mjesta. To je bio glavni način komunikacije “odozgo prema dolje”, vlasti s građanima.

Nakon toga stiže novo urbano vrijeme, doba radija, šire dostupnosti novina… no oglasne ploče mjesnih zajednica, kina, kazališta… još uvijek su bile vrlo važan prijenosnik informacija. Glavni izvor informacija pak više nije bila vlast, već uglavnom kulturne ustanove. Tada, u 60-ima, 70-ima i 80-ima, pojavile su se i nove oglasne ploče.

Sigurno svi još pamtimo oglasne ploče (točnije, ormariće) u kojima se oglašavao kino raspored. Na Trešnjevci je još do nedavno postojao jedan takav ormarić, u Tratinskoj ulici, o kojem se nakon propasti Kinematografa Zagreb brinula udruga Bacači sjenki koja je s vremena na vrijeme mijenjala njihov sadržaj koji je bio vezan uz njihove projekte.

Svoje su oglasne ploče podizale i nekadašnje mjesne zajednice. Bilo je tu oglasnih ploča najrazličitijih izgleda, od nekih posve jednostavnih (čitaj: pravokutna metalna ploča na “nogama”) pa do sofisticiranijih, bilo oblikom (nepravilnim), bilo funkcijom (vrata od stakla, npr).

Svoje su oglasne prostore dobili i centri za kulturu. Cekate još uvijek ima svoje oglasne ormariće koji su zadržali originalni dizajn, oglasne ploče su dobila i društva umirovljenika, izviđači, udruge svih vrsta ….

Ne smijemo zaboraviti niti građane koji su oglasima rješavali svoje potrebe i probleme. Obavijesti i oglasi su se prikucavali rajsnedlama za bandere od struje ili pak istaknuta stabla (često su se ispred birtija, dućana, pošta, kod autobusnih stanica nalazile krošnjate lipe i kesteni širokih stabala prepunih rajsnedli i klamerica) pa su onda svi koji su se zaustavljali na tim važnim mjestima pregledavali što ima nova, tko je umro, tko prodaje prasce ili auto ….

Oglasni Oglasni ormarić Centra za kulturu Trešnjevka kod Parka Stara Trešnjevka. [VR 2023.]
 

 

Oglasni stup javne namjene i oglasni ormarić Mjesne zajednice na Trešnjevačkom trgu [VR 2014.]
Oglasni stup javne namjene i oglasni ormarić Mjesne zajednice na Trešnjevačkom trgu [VR 2014.]
 

Na kraju tog razdoblja, pred Univerzijadu, i u naseljima “periferije” (poput Trešnjevke, Trnja, Peščenice) pojavili su se oglasni stupovi koji su svojim izgledom privlačili pozornost. Na primjer, na području Peščenice su 1984., nakon 19. Zagrebačkog salona, instalirani oglasni stupovi sa krovićem u obliku kišobrana koji su zbog svojeg uspješnog spoja tradicionalnog i suvremenog izgleda privukli pažnju šire javnosti (njihov autor je bio Svan Vujičić-Riedl). Trešnjevka je također u to doba dobila neobične šarene “oglasne objekte” koji ipak nisu bili toliko zapaženi, a od kojih na svojim mjestima stoje još dva, jedan kod ulaza u Park Zvonimira Milčeca, i drugi, na prilazu Tržnici Jarun, na ćošku Hrgovića i Macanovićeve ulice.

Prije 20-ak godina počelo je i doba interneta i skoro da nema informacije koje nije moguće naći na “mreži”… Tko još traži kino repertoar na oglasnoj ploči? No oglasne ploče još uvijek nisu odslužile svoje – sada su prvenstveno namijenjene “horizontalnoj komunikaciji” između građana: kupujem, prodajem, tražim, mijenjam, nudim, iznajmljujem…

U novije doba, od otprilike 2010. godine, pojavile su se i drvene oglasne ploče koje su naručivali mjesni odbori i koji se na području nekih od njih mogu naći na svim frekventnijim lokacijama, dok ih neki drugi (npr Rudeš, Voltino, Ljubljanica, Ciglenica) uopće nemaju. Te su ploče prilagođene modernim alatkama (klamericama), dok je s klasičnim rajsnedlama pričvrščavanje oglasa gotovo nemoguće.

Na ovome mjestu moramo spomenuti i posve neformalno oglašavanje koje je prisutno na svim objektima koji se nalaze na frekventnim mjestima: Stupovima od javne rasvjete, nosačima semafora, ogradama, napuštenim izlozima. Najčešće se tim putem oglašavaju krediti, otkup starih automobila, usluga rušenja drveća, izleti za umirovljenike …. Takovih je oglasa prepun grad i oni uvelike utječu na dojam zapuštenosti grada. Nekoliko puta godišnje ulični čistači čiste sve te površine od takvih oglasa, no one ponovo niknu već za 2-3 dana, čini se kao da ih je nemoguće zaustaviti, kao i odlaganje otpada na za to nepredviđenim površinama, bacanje opušaka na tramvajskim i autobusnim stajalištima, grafitiranje fasada. Činjenica je da se ovakve pojave susreću vrlo rijetko u mnogim gradovima u našoj okolici, nadamo se da će se i kod nas stvari ipak jednom popraviti.

Nakon ove šetnje kroz posljednjih nekoliko desetljeća lokalnog oglašavanja na Trešnjevci pitamo se što je slijedeće … hoće li se za 5, 10 ili 20 godina i te lokalne kvartovske oglasne ploče pretvoriti u displeje na koje ćete, putem svojeg mobitela, moći poslati vašu poruku … ili će one možda posve izumrijeti u utrci sa elektroničkim medijima i mobitelima radi kojih mnogi prolaznici jedva podignu pogled na raskršću, a stare oglasne ploče uopće ne primjećuju?

Vidjet ćemo … a mi se nadamo da ćemo poživjeti dovoljno dugo da zajedno s vama ispratimo i tu neku posve novu generaciju kvartovskog oglašavanja.

Oglasni ormarić bivšeg kina korišten kao ormarić Oglasni ormarić bivšeg kina korišten kao ormarić “Bacača sjenki” u Tratinskoj ulici [VR 2014.]
 

Oglasni Oglasni stup neobičnog upadljivog dizajna nepoznatog porijekla i vremena nastanka (možda pred Univerzijadu?). [VR 2023.]
 

Stara Stara oglasna ploča na Knežiji. [VR 2023.]
(Vanja)

Vezani tekstovi:

Zanimljive poveznice:

  • tekst na blogu “Nepoznati Zagreb” o izložbi “Poruke koje je p …” koju je u galeriji Modulor Centra za kulturu Trešnjevka pripremio Vanja Radovanović
  • blog “Zidne novine” udruge Bacači sjenki koji je bio aktivan u periodu od 2002. do 2016.

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )

Kategorije