Center map

Tramvajsko okretište Savski most

Tramvajsko okretište Savski most Krajnja točka Savske ceste – okretište tramvaja na Savskom mostu s preprekama za automobile [GP 2013.]

Tramvajsko okretište (i pridruženi autobusni terminal) Savski most je najstarije zagrebačko okretište – i to ne samo po svome “stažu” jer su se na tome mjestu već okretali konjski tramvaji na samom početku tramvajskog prometa u Zagrebu, već i po tome što se izgled okretišta nije puno promijenio u posljednjih nekoliko desetljeća. Istina, od gradnje Jadranskog mosta 1981. automobilski promet više ne tutnji završnim dijelom Savske ceste, ali nakon toga vrijeme kao da je stalo.

Završetak Savske na okretištu je jedno od samo tri preostala mjesta na Trešnjevci gdje je još uvijek moguće vidjeti nekadašnju kaldrmu… i jedino na kojem je cesta popločana velikim granitnim kockama.

Prometno je to mjesto na kojem se sreću kolone ljudi koji autobusima dolaze u grad iz Jaske, Dragonošca, Lučkog i Remetinca, studenti na putu od ili prema Studentskom domu na Savi, Novozagrepčani koji pješice ili biciklom dolaze s juga prema gradskoj jezgri, joggeri koji do okretišta dotrčavaju duž Savskog nasipa ili kreću za Jarun. Kao i svako pravo okretište (za razliku od recimo potpuno neglamuroznog Prečkog gdje društvo ZETovcima prave samo fazani) i ovo obiluje kafićima, dućanima, pokojom trafikom… a sve to uz vjerojatno zericu više nereda nego na drugim okretištima zato što se ovdje na pokockanom platou bez jasno označenih smjerova križaju tramvaji, autobusi, biciklisti i pješaci. Na sreću, autobus za Jasku više ne stoji na zapadnom dijelu tramvajske petlje već u pothodniku ispod mosta (koji pomalo sliči na mjesta iz SF filmova), jer je nekad u gužvi za ulazak u autobus uvijek postojala opasnost da netko završi ispod tramvajskih kola koja su prolazila tek koji metar od autobusa.

Tramvajsko okretište na kraju Savske ceste i Savski most davnih godina [web]
Tramvajsko okretište na kraju Savske ceste i Savski most davnih godina [web]

A što u budućnosti čeka to okretište?

Teško mi je to i zamisliti – već prije dvadesetak godina najavljivala se izgradnja novih željezničkih stajališta uzduž Savske ceste, kod Vukovarske, Zagrebačke avenije i uz okretište, koja bi putnicima omogućila presjedanje na prigradske vlakove s kojima bi za manje od deset minuta bili na Glavnom kolodvoru – prava revolucija, ako uzmemo u obzir vječne gužve po prometnoj Savskoj koje usporavaju tramvaje. Predviđena su i parkirališta za bicikle (prava blagodat za Novozagrepčane koji bi biciklom mogli časkom skočiti do stanice), a da ne govorimo o pristojnom javnom WC-u koji, ako se dobro sjećam, trenutno na okretištu niti ne postoji.

A do tada, dok budućnost ne dođe, svratite koji put do okretišta, pozdravite granitne kocke i metalne oznake na njima (posljednje u cijelom gradu!) i prošećite do starog Savskog mosta, luknite kroz rupe u asfaltu i prepustite se riječnom povjetarcu.

(Vanja)

Vezani tekstovi:

Zanimljivi linkovi:

 

Center map

Komentari 2

 1. željka 15.06.2015, 14:37

  Poštovani,
  Jutros iza 8.00 sati na tramvajskoj liniji 14 od Draškovićeve do Mihaljevca djevojčica je ostavila vrećicu sa sprintericama (jedna plava druga narančasta) starije nike tenisice i odjeća za trening. lijepo bih Vas molila da me kontaktirate ukoliko je vozač 14-ice to našao .
  lp
  željka, 091 723-11149

 2. vanja 15.06.2015, 14:41

  Draga Željka, na žalost, ovo nije web stranica ZET-a već projekta “Mapiranje Trešnjevke” koji sakuplja informacije o životu Trešnjevke, preporučam vam da se javite direktno ZET-u.

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )