Kako smo na Trešnjevci odlagali otpad tijekom posljednjih 100 godina Nekad se otpad skupljao u ovakvim kantama … snimljeno 70-tih [ZP 2022.]

Kako smo na Trešnjevci odlagali otpad tijekom posljednjih 100 godina

U neka davna vremena smeća (pardon, otpada) nije niti bilo. Ono što je bilo suvišno se ili spalilo (ako je npr. bilo drveno) ili se ponovo upotrijebilo (ako je u pitanju bio kamen ili cigla) ili se jednostavno pustilo istrunuti (ako je bila npr. riječ o hrani ili nekoj tkanini). Tako da problema zbrinjavanja otpada nije niti bilo.

Kasnije, pa čak i ne tako davno, još u pedesetim i šeszdesetim godinama prošloga stoljeća, otpada je bilo vrlo malo. U seoskim se domaćinstvima puno toga i nadalje spaljivalo, a ono što se spaliti nije moglo (staklo, metal), to se odlagalo u prirodi – recimo, u tadašnjim savskim rukavcima iz kojih je tokom vremena nastao Jarun.

Naravno, većina gradskih kućanstava je također dugo vremena imala peći na drva i ugljen i šparete u kojima se svašta moglo spaliti … ali, s vremenom su se udomaćile plinske peći i štednjaci pa je onda takav način rješavanja otpada postao nemoguć.

Ne znamo kada je točno pokrenut organizirani odvoz otpada u gradu Zagrebu, vjerojatno negdje krajem 19. ili početkom 20. stoljeća, no gotovo smo sigurni da ga na području Trešnjevke nije bilo do vremena između dva svjetska rata – i to samo u njenim “urbanim” dijelovima, uz Tratinsku i njoj bliske ulice.

Oni stariji među nama se sigurno još sjećaju prikupljanja otpada u metalnim kantama koje su još do 70-ih bile opće mjesto života u gradu. Mnogima je još u sjećanju lupa tih kanti u dane kada se odvozio otpad, nije bilo moguće prečuti te trenutke.

U to doba, u 70-im i 80-im godinama, plastika je snažno prodirala u sve pore svakidašnjeg života … pa je tako lupa metalnih kanti zamijenjena skupljanjem otpada u plastične vrećice (crne) koje su u određene dane u tjednu odlagane pred kuće. Sada je skupljanje otpada bilo tiše, ali su zato vrećice bile puno “ranjivije” na oštećenja, pseće i mačje traženje hrane … i čini se da je s njihovim dolaskom grad postao prljaviji.

To je također bilo i doba skupljanja starog papira kojim su mnogi školarci platili svoje školske izlete. A metalni je otpad postao omiljen izvor prihoda tzv “skupljačima sekundarnih sirovina” koji su povremeno skupljali ne samo sve ono što je suvišno, već ponekad i ono što je još služilo svojoj svrsi (slivnici, poklopci šahtova, razni kablovi …) i sve što su skupili su prodavali na “furdu”, otpad.

To je također doba kada su i arhitektura i građevinarstvo priznali postojanje otoada pa su se u zgradama počeli graditi smetlarnici, a ponegdje i posebne male samostojeće nadstrešnice za kontejnere. Dobro su vidljivi na Jarunu, Vrbanima, Staglišću …

Uredna kućica za kontejner za smeće na Jarunu. [VR 2023.] Uredna kućica za kontejner za smeće na Jarunu. [VR 2023.]
 

Koš za smeće u Sportskom parku Mladost na Savi. [VR 2022.] Koš za smeće u Sportskom parku Mladost na Savi. [VR 2022.]
 

Bilo je kasnije različitih promjena u zbrinjavanju smeća: Skupljalo se ono u plastičnim kantama, metalnim kontejnerima …. a onda je stiglo i doba razvrstavanja otpada: staklo, papir, plastika … pa i baterije, stari lijekovi, elektronički otpad, tkanine …. s vremenom je Trešnjevka preplavljena sa trojkama šarenih kontejnera (zeleni – staklo, žuti – plastika, plavi – papir) koji nas kao Teletubbiesi gledaju sa svakoga ćoška.

Uvijek je bilo i glomaznog otpada, starih ormara, WC školjki, kada, stolaca, auto guma … ali i građevinske šute, neke su trešnjevačke lokacije legendarne po brdima šute koja se na njima skupljala godinama (recimo, uz Ulicu kralja Tomislava preko puta bivše Tvornice metalnog namještaja Jadran, a danas Konzuma).

Oko 2000. godine su se pojavila i prva reciklažna odlagališta (jedno od prvih u gradu je bilo na Knežiji, kod raskršća Horvaćanske i Ujevićeve). Trenutačno Trešnjevka ima dva takva odlagališta, u Zagorskoj ulici i na Staglišću, pored bivšeg skladišta Tvornice duhana Rovinj (Ulica Marice Barić).

Sa 2022. godinom stigao je i novi princip odlaganja otpada i njegovog financiranja, putem tzv “ZG vrećica”, a još prije su domaćinstva počela dobivati žute vrećice za odlaganje plastike i smeđe za odlaganje komposta.

Usprkos svim tim mjerama za što efikasnije prikupljanje i odlaganje otpada Trešnjevka je, nažalost, još uvijek puna mjesta na kojima nesavjesni pojedinci odlažu sve ono što im je suvišno – iako to čak mogu posve besplatno dati odvesti jednom godišnje. Dovoljno je prošetati se šumarcima uz savski nasip na potezu od Jaruna do Prečkog i Savske Opatovine gdje nije problem naći hrpice otpada koje se redovito čiste, ali se isto tako redovito ponovo pojavljuju.

Kontejneri za plastiku i papir pored zgrade u Novoj cesti južno od Tržnice Trešnjevka. [VR 2024.] Kontejneri za plastiku i papir pored zgrade u Novoj cesti južno od Tržnice Trešnjevka. [VR 2024.]
 

Suvremeni spremnici za kontejnere u Štefanićevoj ulici u Prečkom. [VR 2024.] Suvremeni spremnici za kontejnere u Štefanićevoj ulici u Prečkom. [VR 2024.]
 

Stari natpis kod pošte Prečko [VR 2013.] Stari natpis kod pošte Prečko [VR 2013.]
 

Tračnice koje vode iz smetlarnika u sjevernom neboderu Ulici braće Domany. Stanari se ne sjećaju da su tračnice ikad bile u funkciji. [VR 2023.] Tračnice koje vode iz smetlarnika u sjevernom neboderu Ulici braće Domany. Stanari se ne sjećaju da su tračnice ikad bile u funkciji. [VR 2023.]
 

I, za kraj ove otpadne trešnjevačke enciklopedije, trebamo spomenuti i još neke predmete takozvane “galanterije smeća” koji žive s nama već više desetljeća. Tu su prije svega koševi za smeće koji se već dugo vremena nalaze na javnim trešnjevačkim površinama. U stotinjak godina života Trešnjevke već ih se promijenilo puno različitih vrsta, a ovdje prisutnim fotografijama ćemo vas podsjetiti na neke od njih.

Koševi za smeće postoje i u trešnjevačkim ustanovama, od škola preko domova zdravlja pa do ureda. Tko se ne sjeća onih starih pletenih koševa za smeće, a pogotovo šarenih (najčešće žutih?) plastičnih, tako tipičnih za škole?

Grafit vezan uz odlaganje otpada u Rudeškoj cesti u Vrbanima. [VR 2024.] Grafit vezan uz odlaganje otpada u Rudeškoj cesti u Vrbanima. [VR 2024.]
 

A pepeljare? Od svih mogućih i nemogućih varijacija ovdje ćemo spomenuti poznatu narančastu koja je u 70-ima bila obavezni dio opreme svake ustanove.

(Vanja)

Vezani tekstovi:

Zanimljive poveznice:

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )

Moj bicikl. Snimio: Vanja

Biciklom od Prečkog do Jelačić placa

Krenimo biciklom s kraja na kraj Trešnjevke… pa i još dalje, do Jelačić placa! Često
Maketa uz rad Mateje Nosil: "Preobrazba središta Trešnjevke"

Mateja Nosil: Preobrazba središta Trešnjevke – studentski rad

Prostor obrađen u ovome radu (područje obuhvata) se na širem području grada nalazi između dvije
Autobus linije 607 na okretištu Savski most u siječnju 2020.. [VR 2020.]

Autobusna linija 607

Kad je riječ o prometu, kako onom osobnom tako i javnom, teško je promatrati bilo
Zgrade na prostoru nekadašnje tvornice cipela "Šimecki" [VR 2913.]

Tvornica obuće Šimecki

Tvornica obuće Šimecki je osnovana 1943. godine, a njeni pogoni su se još do cca
Šetalište uz Krapinsku ulicu [VR 2013.]

Zelena Trešnjevka

Zelenilo baš nije prva asocijacija koja se budi u ljudima na spomen Trešnjevke, prvenstveno zbog
Sa koncerta Hladnog piva u Domu sportova, 02.03.2018., Foto: Marko Todorov / CROPIX (preneseno iz Jutarnjeg lista)

Kada Trešnjevka izranja iz sna: Muzika na Trešnjevci

Kada Zagreb izranja iz sna Čekaju ga konduktera dva Da ih povede na remizu Da
Sava u kasno popodne. [SMK 2023.]

Trešnjevka na treći pogled: Sava – Vraćam se, Savo, tebi!

Trešnjevka je prostorno određena sa tri važne “prostorne činjenice” od kojih je jedna prirodna, a
Zaštitni znak tvornice "Pastor" pred novom zgradom na mjestu bivšeg sjedišta tvrtke

Pastor – tvornica vatrogasnih aparata

Iako Tvornica vatrogasnih aparata Pastor nije ponikla na tlu Trešnjevke niti se sada na njemu
1 2 3 53

Kategorije