Caffe bar “Terasa” Caffe bar “Terasa” u Horvaćanskoj 69 [VR 2022.]

Caffe bar “Terasa”

Caffe bar “Terasa” se nalazi na sjeverozapadnom rubu Gredica, na adresi Horvaćanska 69, u okruglome objektu koji se nalazi vrlo blizu potoka Črnomerca.

Naselje Gredice pripada krajnjem jugozapadu nekadašnjeg teritorija grada Zagreba, iz doba kada se gradska zapadna granica pružala potokom Črnomercem i naselja s druge strane potoka, Jarun i sva ostala, su pripadala drugim općinama, dugo vremena općini Vrabče Gornje, a zatim, u kratko periodu prije i za vrijeme Drugog svjetskog rata, samo neki dijelovi, općini Kustošija.

Glavna tadašnja ulica Gredica odvajala se od nekadašnjeg glavnog prilaza gradu, ulice Vurovčice, tamo negdje kod spoja ulice Srednjaci sa Ulicom majstora Radovana, prolazila je otprilike smjerom današnje Ulice braće Domany i nastavljala se južno od Horvaćanske smjerom uz potok, baš nekako preko lokacije na kojoj se danas nalazi caffe bar “Terasa”.

U doba priprema za Univerzijadu i same Univerzijade, krajem 80-ih, novi dio naselja Gredice (dakle, sve zgrade između Horvaćanske i Jarunske ceste te potoka i zelenih površina oko DIF-a) je bio posljednji izgrađeni stambeni dio ovoga dijela grada. Zgrade su dovršavane tek nakon Univerzijade i useljavane između 1987. i 1989. godine.

Što se samog kružnog objekta u kojem je smješten kafić tiče (još jedan gotovo isti takav se nalazi nešto južnije, također blizu potoka), on je u stvari mješovite namjene. U njemu se sada nalaze “terasa”, mali lokal palančinkarnice, frizerski studio te aerobic centar koji zauzima ne samo dio prizemlja objekta nego i podzemnu etažu koja je u stvari bila namijenjena skloništu koje se u toj podzemnoj etaži pruža i izvan gabarita samog objekta.

Dodatna zanimljivost objekta je ta da se na njegovom krovu zapravo nalazi zeleni pokrov. Pretpostavljamo da bi se sa njegovoga krova mogao pružati zanimljiv pogled na Horvaćansku cestu i okolicu, no prilazna vrata su zaključana.

Vrijedi spomenuti da se na jugozapadnoj strani novoga naselja (ali ne simetrično u odnosu na objekt “Terase” i posve druge forme, iako slične korisne površine) nalazi sličan objekt. On nije kružnog već nepravilno izduženog oblika, ali je također jednoetažni, ozelenjenog krova i vidljivo sagrađen da bude javne namjene. Objekt je trenutno zapušten i djelomično i vandaliziran (oglasne niše u zidovima s vanjske strane).

Dio sudionika 12. Kvartovske pive [VR 2022.]
Dio sudionika 12. Kvartovske pive [VR 2022.]

Što se samog lokala tiče, on je od samog nastanka novog naselja imao ugostiteljsku namjenu, prvih je desetak godina u njemu bila pečenjarnica “Martin”, potom je lokal prenamijenjen u kafić istoga imena da bi sa novim vlasnikom i preuređenjem caffe bar dobio ime “Terasa” i uglavnom sadašnji izgled. Neki od prijašnjih posjetilaca sjećaju se između ostaloga da je na vratima muškog WC-a bila iscrtana silueta Freddieja Mercuryja dok je na vratima ženskoga bila Tina Turner, no sadašnja vrata više ugošćuju te poznate likove.

U unutrašnjosti lokala, uz njegova vlasnika. [VR 2022.]
U unutrašnjosti lokala, uz njegova vlasnika. [VR 2022.]

(Vanja)

Zahvaljujemo se slijedećim građanima na njihovim komentarima na Facebook profilu “Mapiranja Trešnjevke” vezano uz Caffe bar “Terasa”: Sanda Bepa, Kristina Blaić Hajdarević, Kristina Buzov, Davor Cigoj, Marija Dujić, Stanny Fame, Teuta Franjković, Danijela Margetić Đopar, Alanka Predić, Julija Savić, Indira Štrkonjić, Anja Vinder, Romana Vinder Pijaca

 

Vezani tekstovi:

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )

Tabla i klasična kućna numeracija Svibanjske ulice u Gajevom [VR 2014.]

“Mjesečne” ulice

Postoje razni principi kod imenovanja ulica… u stara vremena su ulice najčešće dobivale imena po
Munjara oko 1960-ih godina [Web]

“Munjara” (Gradska električna centrala)

Gradska električna centrala (poznata po skraćenici G.E.C. odnosno po narodskom imenu “Munjara”) puštena je u
Nekad se otpad skupljao u ovakvim kantama ... snimljeno 70-tih [ZP 2022.]

Kako smo na Trešnjevci odlagali otpad tijekom posljednjih 100 godina

U neka davna vremena smeća (pardon, otpada) nije niti bilo. Ono što je bilo suvišno
Adventska atmosfera na Trešnjevačkom placu [VR 2013.]

Advent na Trešnjevci

Adventsko je doba doba iščekivanja… doba iščekivanja Božića, doba iščekivanja završetka polugodišta ili semestra, iščekivanja
Pogled na Trešnjevku s najvišeg kata poslovne zgrade tvrtke Ericsson Nikola Tesla prema sjeveroistoku [VR 2015.]

Trešnjevka iz ptičje perspektive (3): Naselje Prve hrvatske štedionice

Naselje Prve hrvatske štedionice se nalazi u srcu Stare Trešnjevke i iz njega bi, kada
Upravna zgrada kompanije Ericsson Nikola Tesla [VR 2015.]

Ericsson Nikola Tesla

Tvrtka Ericsson Nikola Tesla je najveći i najsupješniji hrvatski isporučitelj suvremenih informacijsko-komunikacijskih proizvoda, rješenja, softvera
Na autobusnom terminalu Glavni kolodvor, autobus Mercedes O405GN2 gbr504,  nedugo nakon uključenja u promet. Snimljeno 19.11.1996., snimio: Nikola Pavić. Preneseno sa web foruma www.autobusi.org .

Autobusi na Trnju [Trnje]

(Na fotografiji: Na autobusnom terminalu Glavni kolodvor, autobus Mercedes O405GN2 gbr504,  nedugo nakon uključenja u
Rana faza gradnje HoTo tornja na mjestu bivše Tvornice dječje obuće na Savskoj cesti [GP 2003.]

Tvornica dječje obuće Zagreb

Na Savskoj cesti na broju 32 ne tako davno djelovala je Tvornica dječje obuće “Zagreb”.
1 2 3 53

Kategorije