Trešnjevka se budi #4! (2023. godina)

Trešnjevka se budi #4! (2023. godina)

10. 11. 2023.

U rujnu (petak i subota, 15.-16.09.) i listopadu (13.-20.) 2023. održano je četvrto izdanje tradicionalne akcije “Trešnjevka se budi!” koja je svojim drugim dijelom, u mjesecu listopadu, sudjelovala i u projektu Artupunktura u organizaciji Turističke zajednice grada Zagreba. Slijedećim retcima i nizom fotografija vam želimo predstaviti događanja koja smo organizirali u središtu Trešnjevke tih dana!

Sadržaj:

— o —

Uvod

U četvrto smo izdanje ove manifestacije ušli sa željom da nastavimo tradiciju prethodnih sezona, ali i da u naš program uključimo neke nove aktivnosti koje potiču ne samo zabavu i druženje svih nas koji živimo Trešnjevku nego i razgovore o tome zašto nam naša Trešnjevka danas izgleda baš tako kakva ona jest i kako bi ona mogla biti ljepša, zanimljivija, ugodnija.

I ove smo godine pripremili kreativne radionice za djecu i odrasle, buvljak koji svojom šarolikošću već godinama veseli prodavače i kupce, večernji koncert je smirenom atmosferom zaokružio lijep dan na trešnjevačkim ulicama i trgovima …

… ali, tu su bili i Park(ing) Day, kojim smo željeli potaći razgovor o prometu na Trešnjevci, te šetnja “Dobro došli u betonski pakao” kojom smo dotakli mnoge dimenzije problema preizgrađenosti središta Trešnjevke, pričali o njoj ne samo sa suhoparnog objektivnog gledišta već i osobnim pričama koje se kriju iza sadašnjeg stanja.

S veseljem smo pratili pojave drugih programa, nevezanih uz našu akciju, koji su se tih dana pojavljivali na Trešnjevki: Kulturan ulični festival je gostovao na Remizi 16. i 17.09., a istih su dana, po prvi puta u njegovoj povijesti, organizirani Dani otvorenih vrata ZET-a s mogućnošću posjeta Remizi i uz vožnju starim tramvajima na vanrednoj liniji 21 koja je kružila gradom. Izuzetno nam je bilo drago vidjeti da su se pojavili i ti programi, ponikli od strane drugih ljudi, organizacija, ali također u našem kvartu, na Trešnjevki. To je ono što želimo vidjeti, incijativu, ideje, akciju!

To je bilo to – druženje, zabava, ali i ozbiljni razgovori o ozbiljnim temama. Naš doprinos raznolikom lepezom aktivnosti, ali i programi drugih aktera života na Trešnjevci. To je to, proces u kojem smo zajedno, u kojem se srećemo, razgovaramo, dogovoramo, sudjelujemo, pomažemo, planiramo, živimo.

I najbolje je na ovom mjestu ponoviti rečenice koje smo vam napisali nakon lanjskog druženja, u jesen 2022. godine:

“Ne zanosimo se da se bavimo velikom poviješću, da ćemo samo tako promijeniti naš grad. Zanosimo se idejom da ćemo konačno uspjeti povezati građane i lokalnu vlast, da kultura nije vezana isključivo za sadržaj kojeg će netko u kvartove spustiti odnekud odozgo, već da ona može izniknuti i odozdo, iz malih lokalnih inicijativa, događaja, osobnosti. Zanosimo se idejom veće kulture življenja, međusobnog uvažavanja i ophođenja, idejom da svatko u svom malom krugu može učiniti dobro i za sebe i za druge.”

Buvljak: Bilo je zanimljivo samo i prošetati .... [VR 2023.]
Buvljak: Bilo je zanimljivo samo i prošetati …. [VR 2023.]
 


Park(ing) Day: Preobražena parkirna mjesta kao ulični dnevni boravak u subotnje prijepodne. [VR 2023.]
Park(ing) Day: Preobražena parkirna mjesta kao ulični dnevni boravak u subotnje prijepodne. [VR 2023.]
 

Drugi, listopadski dio manifestacije bio je posvećen klasičnoj fotografiji … uz izložbu Marine Šafarić posvećenu povijesnom fotografskom atelieru u Ilici u Parku Stara Trešnjevka te izlozima lokala Tratinske i Ozaljske ulice bile su izložene fotografije iz obiteljskih albuma umjetnice s Trešnjevke Gordane Bakić, održan je sajam foto opreme, a i foto natječaj za crno-bijele fotografije s temom “Trešnjevka se budi!” na koji je pristigao velik broj fotografija. Nismo zanemarili niti razgovore s građanima, kroz seriju tribina “Kvartovski razgovori”, šetnju “Iščezli trešnjevački potoci”, promociju knjige Zorana Jurića, a veselje je mnogima donio Sajam nemogućih naprava udruge Radionica.

Ove smo godine bili počašćeni i lijepim ranojesenskim vremenom koje je na posjete programa izmamilo veći broj građana nego prošle godine usprkos tome što je tih dana akcija Artupunktura svakoga dana predstavljala na desetke zanimljivih programa.

— o —

 

Programi prvog dijela akcije

 

Petak, 15.09.2023.

 • Keramolabos – pečenje keramike, raku i obvara tehnikom (Centar za kulturu Trešnjevka, Park Stara Trešnjevka 1)

Subota, 16.09.2023.

 • Park(ing) Day – privremena preobrazba nekih parkirnih mjesta u mjesta posvećena pješacima, dio programa Europskog tjedna mobilnosti. (Ozaljska ulica, kod Parka Stara Trešnjevka). U akciji su sudjelovali Sindikat biciklista, bodywork studio Nat-Iva, Centar za civilne inicijative, Osnovna škola Augusta Šenoe te Mjesni odbori Antun  Mihanović, Nikola Tesla, S.S. Kranjčević i Stara Trešnjevka.
 • Izrada silueta skulptura (radionica), voditeljica Marija Hohoš Novaković (Hrvatsko likovno društvo, Tratinska 15) 
 • “Dobro došli u betonski pakao!”, šetnja središtem Trešnjevke, voditelj Vanja Radovanović.
 • Prigodni program na prostoru Trešnjevačke tržnice
  • Buvljak
  • Radionica za djecu “Zamisli svoj svijet”, voditeljica Jelena Kovačev
  • Glazbeni program: Kantautorski projekt “Maali”


Keramolabos: Tisuće iskara skaču iz peći! [SMK 2023.]
Keramolabos: Tisuće iskara skaču iz peći! [SMK 2023.]
 


Šetnja
Šetnja “Dobro došli u betonski pakao!” voditelja Vanje Radovanovića: Zajednička fotografija sudionika. [AN 2023.]
 


Koncert: Kantautorski projekt Maali. [VR 2023.]
Koncert: Kantautorski projekt Maali. [VR 2023.]
 

Hrvatsko likovno društvo: Radionica izrade silueta skulptura uz voditeljicu Mariju Hohoš Novaković [SMK 2023.]
Hrvatsko likovno društvo: Radionica izrade silueta skulptura uz voditeljicu Mariju Hohoš Novaković [SMK 2023.]
U program su se suradnički još uključili:

 • petak, 15.09.2023. i subota, 16.09.2023.: Besplatne radionice za građanstvo, Nat-Iva bodywork centar, Tratinska 15
 • subota, 16.09.2023.: Prikupljanje fundusa Muzeja susjedstva Trešnjevka, Kulturni centar Nova BAZA, Nova cesta 66
 • subota, 16.09.2023.: Joga u parku, Yoga spot Zagreb, Park Stara Trešnjevka
 • subota, 16.09.2023.: Glazbeni program, Caffe bar Mudrac, Ozaljska 19
 • nedjelja, 17.09.2023.: Besplatna radionica programiranja za djecu uživo, KIBERone Zagreb, Okićka 17
 • Manifestaciju je podržao i azijski restoran Ban za van, Ozaljska 21

— o —

Programi drugog dijela akcije

01.-08.10.2023. 

 • u tom je periodu bio otvoren foto natječaj pod naslovom “Trešnjevka se budi”, na koji su svi zainteresirani mogli poslati do 3 fotografije u c/b tehnici snimljene na području Trešnjevke u posljednjih 6 mjeseci. Na natječaj je pristiglo 97 fotografija 35 autora, a nagrade žirija (u sastavu Anđela Knez, Luka Mjeda i Vanja Radovanović) su dobili Nenad Martić (1. nagrada), Hrvoje Mahović (2.nagrada) i Mirjana Tomašević Dančević (3. nagrada). Nagradu publike osvojio je Josip Smoljić.
  Nagrađene fotografije i izbor 30 najboljih preostalih možete vidjeti OVDJE.
  Nagrade su osigurali knjižara “Tvoja knjiga”, Ozaljska 46, te Hrvatski fotografski centar.

Petak, 13.10.2023.

 • Buvljak fotografske opreme (Park Stara Trešnjevka)
 • Radiona.org.: Sajam nemogućih naprava (Park Stara Trešnjevka)
 • Izložba Marine Šafarić “Fotografski atelijer u dvorištu Ilice br.8” (galerija Modulor u sklopu Cekatea)
 • Predstavljanje knjige “U traganju za ljepotom mog osobnog postojanja” autora Zorana Jurića, vlasnika antikvarijata iz Tratinske ulice, uz razgovor s autorom (Park Stara Trešnjevka)
 • “Iščezli trešnjevački potoci”, šetnja tragom danas nevidljivih trešnjevačkih potoka (Kuniščak, Jelenovac, Kraljevec) po središtu Trešnjevke, voditelj Vanja Radovanović.
 • “Otvoreni atelje” autorice Gordane Bakić (Mala galerija Cekate-a)

Ponedjeljak – petak, 16. – 20.10.2023.

 • Izložba starih fotografija u izlozima lokala uzduž Tratinske ulice, vlasnica fotografija je stanovnica Trešnjevke, umjetnica Gordana Bakić.
 • NAT-Iva bodywork centar, Tratinska 44, sudjelovao je u akciji svojim besplatnim radionicama za građanstvo
 • Vodstvo kroz izložbu Marine Šafarić “Fotografski atelijer u dvorištu Ilice br.8” (galerija Modulor u sklopu Centra za kulturu Trešnjevka)
 • 18:00:Program kvartovskih razgovora u Caffe baru Teatar, Tratinska 66
   • ponedjeljak, 16.10.: Dragomir Bokan, predsjednik omladinske organizacije na Knežiji 70-ih i sudionik omladinskih radnih akcija koje su uređivale Jarun
   • utorak, 17.10.: Lela Margitić, kazališna, filmska i televizijska glumica
   • srijeda, 18.10.: Podjela nagrada (nagrade žirija i nagrada publike) foto natječaja “Trešnjevka se budi”
   • četvrtak, 19.10.: Martina Fruk Bartol, profesorica francuskog i glas tv i radijskih reklama te spisateljica u nastajanju.
   • petak, 20.10.: Ela Kurešević, Biography Coach, o smislu i inspiraciji životom

Utorak, 17.10.2023.

 • (Galerija Modulor u sklopu Cekate-a): Vodstvo kroz izložbu Marine Šafarić “Fotografski atelijer u dvorištu Ilice br.8”


Prizor s foto buvljaka, mjesta na kojem su se sretali stari mladi ljubitelji fotografije. [FF 2023.]
Prizor s foto buvljaka, mjesta na kojem su se sretali stari mladi ljubitelji fotografije. [FF 2023.]
 

Gordana Bakić sa svojim djelima izloženima u Maloj galeriji Centra za kulturu Trešnjevka. [LM 2023.]
Gordana Bakić sa svojim djelima izloženima u Maloj galeriji Centra za kulturu Trešnjevka. [LM 2023.]
 


Marina Šafarić, autorica izložbe “Fotografski atelijer u dvorištu Ilice br.8” postavljene u galeriji Modulor u sklopu Centra za kulturu Trešnjevka, za vrijeme vodstva kroz izložbu. [SMK 2023.]
Marina Šafarić, autorica izložbe “Fotografski atelijer u dvorištu Ilice br.8” postavljene u galeriji Modulor u sklopu Centra za kulturu Trešnjevka, za vrijeme vodstva kroz izložbu. [SMK 2023.]
 

Dvije fotografije sa izložbe starih fotografija iz obiteljskih albuma umjetnice s Trešnjevke Gordane Bakić uz organizatoricu manifestacije
Dvije fotografije sa izložbe starih fotografija iz obiteljskih albuma umjetnice s Trešnjevke Gordane Bakić uz organizatoricu manifestacije “Trešnjevka se budi #4”, Sašu Martinović Kunović iz Centra za kulturu Trešnjevka. Fotografije su bile izložene u izlozima nekih od lokala Tratinske i Ozaljske ulice, a na lokaciji na slici, u caffe baru “Teatar”, Tratinska 66, su se održavali Kvartovski razgovori. [VR 2023.]
 

Organizatori se posebno zahvaljuju:

 • Bodywork i shiatsu studio Nat-IvaTratinska 44
 • knjižara “Tvoja knjiga”, Ozaljska 46
 • Hrvatski fotografski centar
 • Caffe bar TeatarTratinska 66
 • volonterima koji su učestvovali u pripremama i organizaciji programa: Ivana Nekić, Boris Babić, Anđela Knez, Lara HušnjakIvana Zovko, Igor Hegediš.

U akciji su sudjelovali i slijedeći lokali u čijim su se izlozima nalazile fotografije Gordane Bakić, a kojima se također zahvaljujemo:

 • Trgovina majicama, nosačima zvuka, ulaznicama za koncerte i memorabilijom Dirty old shopTratinska 34
 • kemijska čistionica Blaž Ćurković, Tratinska 36
 • Trgovina ženskom odjećom i modnim dodacima Amrita MistikaTratinska 36
 • Trgovina kupaonskom opremom Pipa Plus, Tratinska 38
 • Second-hand music shop Free bird musicTratinska 50
 • Udruga Outward Bound Croatia, Tratinska 64
 • Servis mobitela Halo, Tratinska 77
 • Outlet trgovina odjećom GaganoTratinska 77
 • Trgovina muzičkim instrumentima Etida music shopTratinska 77
 • Azijski restoran Ban za vanOzaljska 21
 • Frizerski salon Funky Frizz, Ozaljska 44

— o —

 

Podrška i zahvale

Zahvaljujemo se svim u prethodnim odjeljcima nespomenutim građanima, udrugama, lokalima, obrtnicima i institucijama koji su podržali ovu akciju.

Akciju “Trešnjevka se budi! #3”  financijski su podržali Grad Zagreb, Gradski ured za kulturu i civilno društvo, te Turistička zajednica grada Zagreba.

 

 
 


Sudionici šetnje
Sudionici šetnje “Iščezli trešnjevački potoci” autora i voditelja Vanje Radovanovića snimljeni na Šetalištu Jurija Gagarina ispod kojeg teče potok Kuniščak. [DF 2023.]
 

Razgovor s književnikom i vlasnikom antikvarijata
Razgovor s književnikom i vlasnikom antikvarijata “Trešnja” Zoranom Jurićem, povodom izlaska njegove knjige “U traganju za ljepotom mog osobnog postojanja” [VR 2023.]
 

— o —

 


Razgovor s glumicom Lelom Margitić u okviru programa
Razgovor s glumicom Lelom Margitić u okviru programa “Kvartovski razgovori” u caffe baru “Teatar”, Tratinska 66. [VR 2023.]
 

Voditeljica bodywork i shiatsu studija
Voditeljica bodywork i shiatsu studija “Nat-Iva”, Ivana Nekić (druga slijeva), sa suradnicima s kojima je sudjelovala u programu manifestacije “Trešnjevka se budi #4”! [IN 2023.]
 


Zabava za cijelu obitelj uz
Zabava za cijelu obitelj uz “Sajam nemogućih naprava” autora iz Radione.org [LM 2023.]

Sa podjele nagrada za najbolje fotografije na fotografskom natječaju s temom
Sa podjele nagrada za najbolje fotografije na fotografskom natječaju s temom “Trešnjevka se budi!” u caffe baru “Teatar”, Tratinska 66. [DŠ 2023.]

— o —

 

Zaključak

Prvi dio četvrtog izdanja akcije “Trešnjevka se budi!” prošao je obasjan suncem, prožet dobrim raspoloženjem i dobrom posječenošću, a i ozbiljniji dijelovi programa su protekli u atmosferi uzajamnog uvažavanja i razgovora između sugovornika zainteresiranih da čuju i argumente drugih strana. Lijepo vrijeme nam je pomoglo da sve programe koje je bilo moguće izvedemo u javnom prostoru i ponudimo ih svima, pa i slučajnim prolaznicima koji su se slučajno zatekli na mjestima izvedbe. Akcije poput “Park(ing) Day”-a i zbivanja na prostoru tržnice u potpunosti su ispunile svoj zadatak privlačenja interesa prolaznica, ali i poticanja na razmišljanje, “Možda bi bilo moguće da se ti prostori češće koriste za ovakve manifestacije?” 

Svjesni smo da je ovo, četvrto, izdanje naše akcije tek još jedan maleni korak u dugom procesu preobrazbe kvartovskog duha, suradnje, razmjene iskustava, podrške jednih drugima … i krećemo dalje u nadi da će i slijedeći koraci u tome procesu predstavljati nove iskorake kao što su i postignuća ovoga izdanja napredak u odnosu na prva tri.

— o —

 

Prilozi, sadržaji za preuzimanje i linkovi

 • LINK na fotografije s prvog dijela manifestacije “Trešnjevka se budi #4!”
 • LINK na fotografije s prvog dijela manifestacije “Trešnjevka se budi #4!”
 • LINK na tekst sa detaljima foto natječaja “Trešnjevka se budi!” kao i najboljim fotografijama po izboru žirija i publike
 • LINK na plakat s programom prvog dijela manifestacije
 • LINK na plakat s programom prvog dijela manifestacije
 • LINK na tekst posvećen šetnji “Iščezli trešnjevački potoci” održanoj u okviru akcije “Trešnjevka se budi #4!”


Joga u parku: Iskoristimo svježinu jutra za vježbu! [VR 2023.]
Joga u parku: Iskoristimo svježinu jutra za vježbu! [VR 2023.]
 

 


Subotnja špica ispred caffe bara Mudrac u Ozaljskoj ulici, šetnja, susreti, muzika - dobra atmosfera! [VR 2023.]
Subotnja špica ispred caffe bara Mudrac u Ozaljskoj ulici, šetnja, susreti, muzika – dobra atmosfera! [VR 2023.]

— o —

 

Medijski odjeci – Trešnjevka se budi! #4

— o —

 

Povijest manifestacije “Trešnjevka se budi!”

Za vas koji niste posjetili dosadašnja izdanja ove manifestacije, evo i podsjećanja na njene prethodne izvedbe:

 

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )

Izložba u Galeriji Modulor [CK 2013.]

Galerija Modulor

Galerija Modulor specijalizirana je galerija za prezentaciju, valorizaciju i revalorizaciju arhitektonsko-urbanističkih i dizajnerskih projekata, izvedbi
Stubička ulica na jednom od novijih planova grada [VR 2014.]

Stubička ulica

Stubička ulica je, na prvi bi se pogled reklo, tek jedna od mnogih uličica u
Približeni pogled na "Papagajke" u Voltinom, a ispred njih su hale Končara. [VR 2023.]

Trešnjevka iz ptičje perspektive (17): Poslovna zgrada u Gradišćanskoj ulici

Nekad se treba malo odmaknuti kako bi stvari vidjeli iz prave perspektive – pa smo
Akcija "Polupani lončići", ograda na stubama kod Zvonigradske ulice [VR 2019.]

“Polupani lončići”

U jesen 2019. na nekoliko trešnjevačkih lokacija pojavili su se emajlirani lončići, rajnglice, poklopčići… baš
Aktivna prezentacija volonterke tokom "Noći muzeja 2019." u galeriji HAZU [GP 2019.]

Volonterski klub 9. gimnazije

MISLI DOBRO Škola je odgojno-obrazovna ustanova no čini se da se danas nekako previše stavlja
Robna kuća "Nama" na Trešnjevačkom trgu - preneseno iz knjige "Crvena Trešnjevka"

Robna kuća “Nama” na Trešnjevačkom placu

Robna kuća NaMa na Trešnjevačkom trgu (tada Trgu Oktobarske revolucije) je otvorena 14.09.1960. Sagrađena je
Ciljna ravnina veslačke staze jezera Jarun s tribinom i privremenom plutajućom pozornicom [GP 2004.]

Jarunsko jezero

Jarunsko jezere poprimilo je konačan oblik prilikom tehničkih priprema za Međunarodne studentske igre - Univerzijadu

Trešnjevka iz ptičje perspektive (14): Zgrada Vjesnika

Vjesnikov je neboder jedna od najimpozantnijih građevina uzduž Savske ceste, iako je njen značaj, nekadašnjeg
1 2 3 53

Kategorije