Trešnjevka se budi #4! (2023. godina)

Trešnjevka se budi #4! (2023. godina)

10. 11. 2023.

U rujnu (petak i subota, 15.-16.09.) i listopadu (13.-20.) 2023. održano je četvrto izdanje tradicionalne akcije “Trešnjevka se budi!” koja je svojim drugim dijelom, u mjesecu listopadu, sudjelovala i u projektu Artupunktura u organizaciji Turističke zajednice grada Zagreba. Slijedećim retcima i nizom fotografija vam želimo predstaviti događanja koja smo organizirali u središtu Trešnjevke tih dana!

Sadržaj:

— o —

Uvod

U četvrto smo izdanje ove manifestacije ušli sa željom da nastavimo tradiciju prethodnih sezona, ali i da u naš program uključimo neke nove aktivnosti koje potiču ne samo zabavu i druženje svih nas koji živimo Trešnjevku nego i razgovore o tome zašto nam naša Trešnjevka danas izgleda baš tako kakva ona jest i kako bi ona mogla biti ljepša, zanimljivija, ugodnija.

I ove smo godine pripremili kreativne radionice za djecu i odrasle, buvljak koji svojom šarolikošću već godinama veseli prodavače i kupce, večernji koncert je smirenom atmosferom zaokružio lijep dan na trešnjevačkim ulicama i trgovima …

… ali, tu su bili i Park(ing) Day, kojim smo željeli potaći razgovor o prometu na Trešnjevci, te šetnja “Dobro došli u betonski pakao” kojom smo dotakli mnoge dimenzije problema preizgrađenosti središta Trešnjevke, pričali o njoj ne samo sa suhoparnog objektivnog gledišta već i osobnim pričama koje se kriju iza sadašnjeg stanja.

S veseljem smo pratili pojave drugih programa, nevezanih uz našu akciju, koji su se tih dana pojavljivali na Trešnjevki: Kulturan ulični festival je gostovao na Remizi 16. i 17.09., a istih su dana, po prvi puta u njegovoj povijesti, organizirani Dani otvorenih vrata ZET-a s mogućnošću posjeta Remizi i uz vožnju starim tramvajima na vanrednoj liniji 21 koja je kružila gradom. Izuzetno nam je bilo drago vidjeti da su se pojavili i ti programi, ponikli od strane drugih ljudi, organizacija, ali također u našem kvartu, na Trešnjevki. To je ono što želimo vidjeti, incijativu, ideje, akciju!

To je bilo to – druženje, zabava, ali i ozbiljni razgovori o ozbiljnim temama. Naš doprinos raznolikom lepezom aktivnosti, ali i programi drugih aktera života na Trešnjevci. To je to, proces u kojem smo zajedno, u kojem se srećemo, razgovaramo, dogovoramo, sudjelujemo, pomažemo, planiramo, živimo.

I najbolje je na ovom mjestu ponoviti rečenice koje smo vam napisali nakon lanjskog druženja, u jesen 2022. godine:

“Ne zanosimo se da se bavimo velikom poviješću, da ćemo samo tako promijeniti naš grad. Zanosimo se idejom da ćemo konačno uspjeti povezati građane i lokalnu vlast, da kultura nije vezana isključivo za sadržaj kojeg će netko u kvartove spustiti odnekud odozgo, već da ona može izniknuti i odozdo, iz malih lokalnih inicijativa, događaja, osobnosti. Zanosimo se idejom veće kulture življenja, međusobnog uvažavanja i ophođenja, idejom da svatko u svom malom krugu može učiniti dobro i za sebe i za druge.”

Buvljak: Bilo je zanimljivo samo i prošetati .... [VR 2023.]
Buvljak: Bilo je zanimljivo samo i prošetati …. [VR 2023.]
 


Park(ing) Day: Preobražena parkirna mjesta kao ulični dnevni boravak u subotnje prijepodne. [VR 2023.]
Park(ing) Day: Preobražena parkirna mjesta kao ulični dnevni boravak u subotnje prijepodne. [VR 2023.]
 

Drugi, listopadski dio manifestacije bio je posvećen klasičnoj fotografiji … uz izložbu Marine Šafarić posvećenu povijesnom fotografskom atelieru u Ilici u Parku Stara Trešnjevka te izlozima lokala Tratinske i Ozaljske ulice bile su izložene fotografije iz obiteljskih albuma umjetnice s Trešnjevke Gordane Bakić, održan je sajam foto opreme, a i foto natječaj za crno-bijele fotografije s temom “Trešnjevka se budi!” na koji je pristigao velik broj fotografija. Nismo zanemarili niti razgovore s građanima, kroz seriju tribina “Kvartovski razgovori”, šetnju “Iščezli trešnjevački potoci”, promociju knjige Zorana Jurića, a veselje je mnogima donio Sajam nemogućih naprava udruge Radionica.

Ove smo godine bili počašćeni i lijepim ranojesenskim vremenom koje je na posjete programa izmamilo veći broj građana nego prošle godine usprkos tome što je tih dana akcija Artupunktura svakoga dana predstavljala na desetke zanimljivih programa.

— o —

 

Programi prvog dijela akcije

 

Petak, 15.09.2023.

 • Keramolabos – pečenje keramike, raku i obvara tehnikom (Centar za kulturu Trešnjevka, Park Stara Trešnjevka 1)

Subota, 16.09.2023.

 • Park(ing) Day – privremena preobrazba nekih parkirnih mjesta u mjesta posvećena pješacima, dio programa Europskog tjedna mobilnosti. (Ozaljska ulica, kod Parka Stara Trešnjevka). U akciji su sudjelovali Sindikat biciklista, bodywork studio Nat-Iva, Centar za civilne inicijative, Osnovna škola Augusta Šenoe te Mjesni odbori Antun  Mihanović, Nikola Tesla, S.S. Kranjčević i Stara Trešnjevka.
 • Izrada silueta skulptura (radionica), voditeljica Marija Hohoš Novaković (Hrvatsko likovno društvo, Tratinska 15) 
 • “Dobro došli u betonski pakao!”, šetnja središtem Trešnjevke, voditelj Vanja Radovanović.
 • Prigodni program na prostoru Trešnjevačke tržnice
  • Buvljak
  • Radionica za djecu “Zamisli svoj svijet”, voditeljica Jelena Kovačev
  • Glazbeni program: Kantautorski projekt “Maali”


Keramolabos: Tisuće iskara skaču iz peći! [SMK 2023.]
Keramolabos: Tisuće iskara skaču iz peći! [SMK 2023.]
 


Šetnja
Šetnja “Dobro došli u betonski pakao!” voditelja Vanje Radovanovića: Zajednička fotografija sudionika. [AN 2023.]
 


Koncert: Kantautorski projekt Maali. [VR 2023.]
Koncert: Kantautorski projekt Maali. [VR 2023.]
 

Hrvatsko likovno društvo: Radionica izrade silueta skulptura uz voditeljicu Mariju Hohoš Novaković [SMK 2023.]
Hrvatsko likovno društvo: Radionica izrade silueta skulptura uz voditeljicu Mariju Hohoš Novaković [SMK 2023.]
U program su se suradnički još uključili:

 • petak, 15.09.2023. i subota, 16.09.2023.: Besplatne radionice za građanstvo, Nat-Iva bodywork centar, Tratinska 15
 • subota, 16.09.2023.: Prikupljanje fundusa Muzeja susjedstva Trešnjevka, Kulturni centar Nova BAZA, Nova cesta 66
 • subota, 16.09.2023.: Joga u parku, Yoga spot Zagreb, Park Stara Trešnjevka
 • subota, 16.09.2023.: Glazbeni program, Caffe bar Mudrac, Ozaljska 19
 • nedjelja, 17.09.2023.: Besplatna radionica programiranja za djecu uživo, KIBERone Zagreb, Okićka 17
 • Manifestaciju je podržao i azijski restoran Ban za van, Ozaljska 21

— o —

Programi drugog dijela akcije

01.-08.10.2023. 

 • u tom je periodu bio otvoren foto natječaj pod naslovom “Trešnjevka se budi”, na koji su svi zainteresirani mogli poslati do 3 fotografije u c/b tehnici snimljene na području Trešnjevke u posljednjih 6 mjeseci. Na natječaj je pristiglo 97 fotografija 35 autora, a nagrade žirija (u sastavu Anđela Knez, Luka Mjeda i Vanja Radovanović) su dobili Nenad Martić (1. nagrada), Hrvoje Mahović (2.nagrada) i Mirjana Tomašević Dančević (3. nagrada). Nagradu publike osvojio je Josip Smoljić.
  Nagrađene fotografije i izbor 30 najboljih preostalih možete vidjeti OVDJE.
  Nagrade su osigurali knjižara “Tvoja knjiga”, Ozaljska 46, te Hrvatski fotografski centar.

Petak, 13.10.2023.

 • Buvljak fotografske opreme (Park Stara Trešnjevka)
 • Radiona.org.: Sajam nemogućih naprava (Park Stara Trešnjevka)
 • Izložba Marine Šafarić “Fotografski atelijer u dvorištu Ilice br.8” (galerija Modulor u sklopu Cekatea)
 • Predstavljanje knjige “U traganju za ljepotom mog osobnog postojanja” autora Zorana Jurića, vlasnika antikvarijata iz Tratinske ulice, uz razgovor s autorom (Park Stara Trešnjevka)
 • “Iščezli trešnjevački potoci”, šetnja tragom danas nevidljivih trešnjevačkih potoka (Kuniščak, Jelenovac, Kraljevec) po središtu Trešnjevke, voditelj Vanja Radovanović.
 • “Otvoreni atelje” autorice Gordane Bakić (Mala galerija Cekate-a)

Ponedjeljak – petak, 16. – 20.10.2023.

 • Izložba starih fotografija u izlozima lokala uzduž Tratinske ulice, vlasnica fotografija je stanovnica Trešnjevke, umjetnica Gordana Bakić.
 • NAT-Iva bodywork centar, Tratinska 44, sudjelovao je u akciji svojim besplatnim radionicama za građanstvo
 • Vodstvo kroz izložbu Marine Šafarić “Fotografski atelijer u dvorištu Ilice br.8” (galerija Modulor u sklopu Centra za kulturu Trešnjevka)
 • 18:00:Program kvartovskih razgovora u Caffe baru Teatar, Tratinska 66
   • ponedjeljak, 16.10.: Dragomir Bokan, predsjednik omladinske organizacije na Knežiji 70-ih i sudionik omladinskih radnih akcija koje su uređivale Jarun
   • utorak, 17.10.: Lela Margitić, kazališna, filmska i televizijska glumica
   • srijeda, 18.10.: Podjela nagrada (nagrade žirija i nagrada publike) foto natječaja “Trešnjevka se budi”
   • četvrtak, 19.10.: Martina Fruk Bartol, profesorica francuskog i glas tv i radijskih reklama te spisateljica u nastajanju.
   • petak, 20.10.: Ela Kurešević, Biography Coach, o smislu i inspiraciji životom

Utorak, 17.10.2023.

 • (Galerija Modulor u sklopu Cekate-a): Vodstvo kroz izložbu Marine Šafarić “Fotografski atelijer u dvorištu Ilice br.8”


Prizor s foto buvljaka, mjesta na kojem su se sretali stari mladi ljubitelji fotografije. [FF 2023.]
Prizor s foto buvljaka, mjesta na kojem su se sretali stari mladi ljubitelji fotografije. [FF 2023.]
 

Gordana Bakić sa svojim djelima izloženima u Maloj galeriji Centra za kulturu Trešnjevka. [LM 2023.]
Gordana Bakić sa svojim djelima izloženima u Maloj galeriji Centra za kulturu Trešnjevka. [LM 2023.]
 


Marina Šafarić, autorica izložbe “Fotografski atelijer u dvorištu Ilice br.8” postavljene u galeriji Modulor u sklopu Centra za kulturu Trešnjevka, za vrijeme vodstva kroz izložbu. [SMK 2023.]
Marina Šafarić, autorica izložbe “Fotografski atelijer u dvorištu Ilice br.8” postavljene u galeriji Modulor u sklopu Centra za kulturu Trešnjevka, za vrijeme vodstva kroz izložbu. [SMK 2023.]
 

Dvije fotografije sa izložbe starih fotografija iz obiteljskih albuma umjetnice s Trešnjevke Gordane Bakić uz organizatoricu manifestacije
Dvije fotografije sa izložbe starih fotografija iz obiteljskih albuma umjetnice s Trešnjevke Gordane Bakić uz organizatoricu manifestacije “Trešnjevka se budi #4”, Sašu Martinović Kunović iz Centra za kulturu Trešnjevka. Fotografije su bile izložene u izlozima nekih od lokala Tratinske i Ozaljske ulice, a na lokaciji na slici, u caffe baru “Teatar”, Tratinska 66, su se održavali Kvartovski razgovori. [VR 2023.]
 

Organizatori se posebno zahvaljuju:

 • Bodywork i shiatsu studio Nat-IvaTratinska 44
 • knjižara “Tvoja knjiga”, Ozaljska 46
 • Hrvatski fotografski centar
 • Caffe bar TeatarTratinska 66
 • volonterima koji su učestvovali u pripremama i organizaciji programa: Ivana Nekić, Boris Babić, Anđela Knez, Lara HušnjakIvana Zovko, Igor Hegediš.

U akciji su sudjelovali i slijedeći lokali u čijim su se izlozima nalazile fotografije Gordane Bakić, a kojima se također zahvaljujemo:

 • Trgovina majicama, nosačima zvuka, ulaznicama za koncerte i memorabilijom Dirty old shopTratinska 34
 • kemijska čistionica Blaž Ćurković, Tratinska 36
 • Trgovina ženskom odjećom i modnim dodacima Amrita MistikaTratinska 36
 • Trgovina kupaonskom opremom Pipa Plus, Tratinska 38
 • Second-hand music shop Free bird musicTratinska 50
 • Udruga Outward Bound Croatia, Tratinska 64
 • Servis mobitela Halo, Tratinska 77
 • Outlet trgovina odjećom GaganoTratinska 77
 • Trgovina muzičkim instrumentima Etida music shopTratinska 77
 • Azijski restoran Ban za vanOzaljska 21
 • Frizerski salon Funky Frizz, Ozaljska 44

— o —

 

Podrška i zahvale

Zahvaljujemo se svim u prethodnim odjeljcima nespomenutim građanima, udrugama, lokalima, obrtnicima i institucijama koji su podržali ovu akciju.

Akciju “Trešnjevka se budi! #3”  financijski su podržali Grad Zagreb, Gradski ured za kulturu i civilno društvo, te Turistička zajednica grada Zagreba.

 

 
 


Sudionici šetnje
Sudionici šetnje “Iščezli trešnjevački potoci” autora i voditelja Vanje Radovanovića snimljeni na Šetalištu Jurija Gagarina ispod kojeg teče potok Kuniščak. [DF 2023.]
 

Razgovor s književnikom i vlasnikom antikvarijata
Razgovor s književnikom i vlasnikom antikvarijata “Trešnja” Zoranom Jurićem, povodom izlaska njegove knjige “U traganju za ljepotom mog osobnog postojanja” [VR 2023.]
 

— o —

 


Razgovor s glumicom Lelom Margitić u okviru programa
Razgovor s glumicom Lelom Margitić u okviru programa “Kvartovski razgovori” u caffe baru “Teatar”, Tratinska 66. [VR 2023.]
 

Voditeljica bodywork i shiatsu studija
Voditeljica bodywork i shiatsu studija “Nat-Iva”, Ivana Nekić (druga slijeva), sa suradnicima s kojima je sudjelovala u programu manifestacije “Trešnjevka se budi #4”! [IN 2023.]
 


Zabava za cijelu obitelj uz
Zabava za cijelu obitelj uz “Sajam nemogućih naprava” autora iz Radione.org [LM 2023.]

Sa podjele nagrada za najbolje fotografije na fotografskom natječaju s temom
Sa podjele nagrada za najbolje fotografije na fotografskom natječaju s temom “Trešnjevka se budi!” u caffe baru “Teatar”, Tratinska 66. [DŠ 2023.]

— o —

 

Zaključak

Prvi dio četvrtog izdanja akcije “Trešnjevka se budi!” prošao je obasjan suncem, prožet dobrim raspoloženjem i dobrom posječenošću, a i ozbiljniji dijelovi programa su protekli u atmosferi uzajamnog uvažavanja i razgovora između sugovornika zainteresiranih da čuju i argumente drugih strana. Lijepo vrijeme nam je pomoglo da sve programe koje je bilo moguće izvedemo u javnom prostoru i ponudimo ih svima, pa i slučajnim prolaznicima koji su se slučajno zatekli na mjestima izvedbe. Akcije poput “Park(ing) Day”-a i zbivanja na prostoru tržnice u potpunosti su ispunile svoj zadatak privlačenja interesa prolaznica, ali i poticanja na razmišljanje, “Možda bi bilo moguće da se ti prostori češće koriste za ovakve manifestacije?” 

Svjesni smo da je ovo, četvrto, izdanje naše akcije tek još jedan maleni korak u dugom procesu preobrazbe kvartovskog duha, suradnje, razmjene iskustava, podrške jednih drugima … i krećemo dalje u nadi da će i slijedeći koraci u tome procesu predstavljati nove iskorake kao što su i postignuća ovoga izdanja napredak u odnosu na prva tri.

— o —

 

Prilozi, sadržaji za preuzimanje i linkovi

 • LINK na fotografije s prvog dijela manifestacije “Trešnjevka se budi #4!”
 • LINK na fotografije s prvog dijela manifestacije “Trešnjevka se budi #4!”
 • LINK na tekst sa detaljima foto natječaja “Trešnjevka se budi!” kao i najboljim fotografijama po izboru žirija i publike
 • LINK na plakat s programom prvog dijela manifestacije
 • LINK na plakat s programom prvog dijela manifestacije
 • LINK na tekst posvećen šetnji “Iščezli trešnjevački potoci” održanoj u okviru akcije “Trešnjevka se budi #4!”


Joga u parku: Iskoristimo svježinu jutra za vježbu! [VR 2023.]
Joga u parku: Iskoristimo svježinu jutra za vježbu! [VR 2023.]
 

 


Subotnja špica ispred caffe bara Mudrac u Ozaljskoj ulici, šetnja, susreti, muzika - dobra atmosfera! [VR 2023.]
Subotnja špica ispred caffe bara Mudrac u Ozaljskoj ulici, šetnja, susreti, muzika – dobra atmosfera! [VR 2023.]

— o —

 

Medijski odjeci – Trešnjevka se budi! #4

— o —

 

Povijest manifestacije “Trešnjevka se budi!”

Za vas koji niste posjetili dosadašnja izdanja ove manifestacije, evo i podsjećanja na njene prethodne izvedbe:

 

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )

Pregrađivana zgrada kina Trešnjevka [GP 2013.]

Kino Trešnjevka (“Buhara”)

Kino Trešnjevka je radilo tokom 50-ih i 60-ih (nedostaju precizni podaci) i čini se da
Prizor iz Voltinog naselja [GP 2015.]

Galerija promašenih komentara

S vremena na vrijeme, čak i ne tako rijetko, uz naše tekstove slete i promašeni
Na autobusnom terminalu Glavni kolodvor, autobus Mercedes O405GN2 gbr504,  nedugo nakon uključenja u promet. Snimljeno 19.11.1996., snimio: Nikola Pavić. Preneseno sa web foruma www.autobusi.org .

Autobusi na Trnju [Trnje]

(Na fotografiji: Na autobusnom terminalu Glavni kolodvor, autobus Mercedes O405GN2 gbr504,  nedugo nakon uključenja u
Zračna snimka Trešnjevke s naseljem Prve hrvatske štedionice u prvom planu - preneseno iz knjige "Crvena Trešnjevka"

Naselje Prve hrvatske štedionice

Na praznom prostoru između Selske, Ozaljske i Trakošćanske ulice te Samoborčekove pruge što ga je
Zvonko Špišić 1982. [YT]

Zvonko Špišić

Zvonko Špišić (26.02.1937. – 16.05.2017.) posve je sigurno najpoznatiji pjevač s trešnjevačkim korijenima, poznat ne
Unutrašnjost kovačnice pored Zapadnog kolodvora [VR 2014.]

Kovači – još odjekuje zvuk nakovnja…

Kovački zanat je već davno iščezao ne samo iz gradova već i iz selâ… ta
Jedan od citata sa izložbe "Tratinska drijema" [SS 2021.]

Vanja Radovanović: Tratinska drijema (lista citata sa izložbe)

Autor izložbe se zahvaljuje svim građanima (njih 66) koji su tijekom ljeta 2020. popunili anonimnu
Mjerenje … kod benzinske stanice INA-Rudeš (sjever). Snimio: Vanja

Besposlen biciklist i rubnjake mjeri: Zagrebačka avenija

Kao što već vjerojatno znate, na stanu sam u Prečkom, a radno mi se mjesto
1 2 3 53

Kategorije