Jane’s Walk Zagreb: Tratinska se budi! Prometna vreva u Tratinskoj ulici. [VR 2020.]

Jane’s Walk Zagreb: Tratinska se budi!

12. 10. 2020.

U subotu, 26.09.2020. održana je u Tratinskoj ulici na Trešnjevci cjelodnevna manifestacija “Jane’s Walk Zagreb: Tratinska se budi!” kojom je projekt “Mapiranje Trešnjevke” želio dati svoj udio u oživljavanju te danas vrlo zapuštene ulice i poticanju građana na pogled u prošlost i sadašnjost te ulice, ali i na razmišljanje o njenoj budućnosti. Ovo je događanje dio akcije kojom “Mapiranje Trešnjevke”, kao jedna od aktivnosti Centra za kulturu Trešnjevka, sudjeluje u globalnom projektu “Jane’s Walk” koji se već godinama odvija u više od 50 zemalja svijeta, a od 2015. i u Zagrebu.

Tratinska ulica, već desetljećima glavni prilaz Trešnjevci iz centra Zagreba, je sredinom 19. stoljeća bila tek običan kolski put. Na planu grada iz 1887. prvi puta je prikazana kao cesta, a svoje urbane značajke ona poprima između dva svjetska rata, osobito nakon što se 1930. otvara Trešnjevačka tržnica, a produžetak Tratinske dobiva ime Ozaljska ulica. 1935. ulicom već prolazi i tramvaj, a slijedeća velika promjena dolazi 1947. kada se Tratinska i Ozaljska združuju pod jednim imenom, Ulice Rade Končara. 1979. ulica dobiva novi izgled nakon velike rekonstrukcije kada i postaje jednosmjerna. A u ranim 90-ima ulici se vraća njeno staro ime, Tratinska.

U doba između dva svjetska rata, a pogotovo u prvim desetljećima nakon Drugog svjetskog rata Tratinska je ulica bila, zajedno sa Ozaljskom, glavna trgovačka ulica Trešnjevke u kojoj se moglo kupiti baš sve, od igle i olovke do cipela i auto dijelova. No razvoj društvenih navika i trgovine koji je rezultirao gradnjom trgovačkih centara na rubovima grada i selidbom središta trgovanja u njih snažno je utjecao na ulice poput Tratinske i ona je dočekala ljeto 2020. sa čak 33 neupotrebljena lokala i ugođajem koji nimalo ne potiče na kupovinu: u ulici je previše automobila, što onih koji su parkirani u čak tri reda uzduž ulice, što onih u pokretu, pješaci i biciklisti se guraju na uskom pločniku, u ulici je puno buke, a gotovo ništa zelenih površina … I, čekaju se ideje kojima bi se Tratinskoj ulici osiguralo neko bolje sutra.

Tratinska ulica snimljena u ljeto 2020. sa hodnika zgrade u Tratinskoj 73 [VR 2020.]
Tratinska ulica snimljena u ljeto 2020. sa hodnika zgrade u Tratinskoj 73 [VR 2020.]

Jedan od 33 prazna lokala Tratinske, već 3 godine je prazna bivša trgovina dječjom odjećom
Jedan od 33 prazna lokala Tratinske, već 3 godine je prazna bivša trgovina dječjom odjećom “Span kids” gdje je tokom manifestacije “Tratinska se budii!” bio smješten ured akcije. [SM 2020.]

Jedna od mogućnosti koje se pružaju je pretvaranje Tratinske ulice u pješačku zonu (kojom bi prometovali samo tramvaji, biciklisti i pješaci) i aktiviranje mnoštva danas napuštenih lokala.
Druga je mogućnost, koja se može provoditi u paraleli sa prvom, promjena njenog identiteta i profiliranje kao ulice u koju se dolazi radi kupovine raritetnih predmeta i usluga, poput onih vezanih uz muziku (rabljene ploče, Hi-Fi uređaji, instrumenti), knjiga (antikvarijati), autorske odjeće i nakita. Takvi lokali već postoje u ulici i po njima je ona već poznata izvan granica Trešnjevke, zašto ne nastaviti u tome tonu?

Prije početka same akcije aktivisti “Mapiranja Trešnjevke” obišli su više puta ulicu i razgovarali sa njenim stanovnicima i korisnicima lokala skupljajući podatke o povijesti ulice i lokala. Istodobno, takve su se informacije prikupljale i putem uvida u stare planove grada, ljetopise, reklamne poruke, stare fotografije, knjige … S treće strane radilo se na potrazi za zainteresiranim umjetnicima, obrtnicima, udrugama i trgovcima koji bi željeli podržati projekt jednodnevnog oživljavanja ulice u organizaciji “Mapiranja Trešnjevke” i Centra za kulturu Trešnjevka.

U obiteljskoj trgovini rabljenih vinila
U obiteljskoj trgovini rabljenih vinila “Woodstock”, otac i sin Mikulec [SM 2020.]

Naposlijetku, došao je i dan manifestacije, subota, 26.09.2020., sa bogatim i raznolikim programom, od ranog jutra pa do kasne večeri.

Program događanja:

05:49 (sat vremena prije izlaska sunca): Šetnja “Zora rudi, Tratinska se budi!”. Tema šetnje je doživljaj Tratinske ulice ranim jutrom uz pogled na neke od manje poznatih detalja ulice i njene najbliže okolice. Voditelj: Vanja Radovanović
10:00: Tehnički muzej Nikola Tesla, besplatan posjet s kratkim predavanjem na temu „Savska 18: od okretišta tramvaja do muzeja (povijest, urbanistička artikulacija, arhitektura, namjena i obnova)“, voditeljica je Kosjenka Laszlo Klemar, gost: arhitekt-konzervator Mladen Perušić
10.00, 11:00, 12:00, Muzejsko-memorijalni centar Dražena Petrovića, besplatan posjet muzeju uz organizirano vodstvo i posjet sportskoj dvorani.
10:00-14:00, Tratinska 80: Performans/radionica “Pisma Tratinskoj”, autori Klara Šimunović i Bernard Radić.
10:00-14:00, Tratinska 77: Etida music shop predstavlja: Vocal lab by Lela Kaplowitz
10:00-14:00, Tratinska 15, Hrvatsko likovno društvo: Radionica keramičarke Mirjane Marenić
10:00-18:00, Tratinska 15, Hrvatsko likovno društvo: Izložba slikarice Višnjice Kruhak Štefić, uz razgovor sa autoricom
11:00-13:00: “Interpretirajmo Tratinsku – radionica interpretacije baštine”, voditeljica Ivana Zrilić
11:00-13:00, Trešnjevački trg, kod caffe bara “Teneo”: Radionica stripa za djecu. Voditelji: Tomislav Beštak i Dario Kukić
11:00-14:00, Tratinska 49: “Kreativno mapiranje – Trešnjevka kao osoba”. Voditeljice: Marija Biljan i Kristina Musić.
12:00-14:00, Ugao Tratinske i Nove ceste, kod ostataka stabla nekadašnje japanske trešnje: Intervencija “Moj najdraži pas/Uvijek je tu” kiparice Maje Pezelj
12:00-18:00, Tratinska 36: Izložba radova street art umjetnice Antonelle Šantek (poznate i kao Lutajuća knjiga)
12:00-19:00, Tratinska 31: Grad na drugi pogled u suradnji s Akademijom Likovnih Umjetnosti Zagreb, zauzimanje uličnih lokala kao privremenih galerijskih prostora, izložba studentica Valerije Djanješić, Jelene Kovačev i Andree Taraš.

15:30-16:30: “Magnet hunt”, igra za građanstvo, veliko i malo. Voditelj: Mane Mei
17:00, Tratinska 41: Cikloalka (alka na Pony biciklima) u organizaciji Sindikata biciklista (nije održano zbog kiše)
18:45 (trenutak zalaska sunca): Šetnja naslova „Svjetla Tratinske, slika velegrada na Trešnjevački način“. Tema šetnje je doživljaj Tratinske ulice u smiraj dana uz pogled na neke od manje poznatih detalja ulice i njene najbliže okolice. Voditelj je Vanja Radovanović.
20:00-21:00, Tratinska 66, pored terase caffe bara “Teatar”: Nastup stand-up komičara Gorana Vinčića Vinče, Hrvoja Krmelića Hrca i Franta D. Romana pod naslovom “Stand-up komedija pod kestenom – Tratinska se budi!”
21:00-21:30, Tratinska 66, pored terase caffe bara “Teatar”: Nastup uličnog kazališta “Cirk Pozor (Cirkusom Inspirirano Rubno Kazalište Pozor)” s predstavom “Niske pobude i visoke pete”

Lista cjelodnevnih aktivnosti koje su se odvijale u Tratinskoj ulici:

Record Store Day – međunarodna manifestacija kojom se promoviraju male nezavisne trgovine gramofonskim pločama, u Tratinskoj sudjeluju Dirty Old Shop (Tratinska 18) , Woodstock (Tratinska 33) i Free bird music shop (Tratinska 50)
Tratinska 64, bivša trgovina “Span kids”: “Ured” akcije “Tratinska se budi!”, uz informacije o projektima “Mapiranje Trešnjevke” i “Jane’s Walk”. Izložba fotografija Tratinske ulice Fedora Kritovca.
Tratinska 14, bivši oglasni ormarić Kinematografa, te Tratinska 48: Centar za oblikovanje svakodnevice priprema dio nastavka izložbe “Dizajn u gradu” posvećen poduzeću “Rade Končar”, čije je ime nekad nosila i Tratinska ulica
Trešnjevački trg, kod caffe bara “Teneo”: Izložba strip tabli iz stripa “Profesor Svjetlan”. Autori izložbe: Tomislav Beštak (crtež) i Dario Kukić (scenarij)
Tratinska 36: Informativni štand Centra za civilne inicijative i Zamaha (regionalna zaklada za lokalni razvoj)

Zaključak:

Tijekom priprema ove akcije i za samog njenog održavanja više nas je građana, što stanovnika i korisnika lokala, što prolaznika, zapitalo “A čemu zapravo služi ta akcija?”, “Što ćemo dobiti njome?”. Neki od njih su zasigurno očekivali da će se ta jednodnevna pojačana živost Tratinske ulice automatski proširiti na sve dane, da će to biti stalno ruho Tratinske u kojem će odjednom netko stalno koristiti do tada zatvorene lokale (i to ne samo 3 toga dana nego i svih 33!) i pripremati posebne programe i akcije (u danima nakon programa stiglo je i nekoliko poruka u kojima građani sa razočaranjem konstatiraju “Ulica sad izgleda prazna kao i prije subote”).

S druge strane, neki od stanara i zakupnika su očekivali da će se našom pojavom riješiti i svi ostali problemi ulice, poručivali su nam “Recite onima tamo (Gradu) da počiste ulicu!”, kao da smo odjednom postali “predstavnici stanara” cijele ulice.

Nažalost, buđenje ulice koja se uspavala (ili: bila uspavljivana) tokom gotovo 3 desetljeća ne ide tako brzo. Svi su/smo svjesni da Tratinska ulica nije (više) atraktivna, da nije ni lijepa ni ugodna za život i poslovanje i da zaslužuje promjene, tako da možemo reći da je svijest potrebe za time već bila podosta prisutna među građanima. No, sada je ona i izrečena, jasno i mnogoglasno, smatramo da smo u tom procesu osvještavanja i izražavanja sadašnjeg stanja i mi dali svoj mali doprinos.

Slijedeći korak je osvještavanje želja, razgovor o njima i mogućnostima za njihovo ostvarenje, potom slijedi usklađivanje želja i potreba sa mogućnostima … naša anketa, a i razgovori sa građanima i neke druge aktivnosti toga dana (npr šetnje) su stavljale težište na tu točku i vjerujemo da smo svojim prijedlozima i sugestijama (pješačka zona, drvored, biciklistička staza, zelenilo, klupe, potreba za promjenom šire regulacije prometa, orijentacijom na željeznicu kao brzu vezu javnog prometa umjesto automobila …) kao i naglašavanjem onih koji bi trebali biti nositelji daljnjih diskusija (Mjesni odbori, Gradska četvrt Trešnjevka-sjever, uredi gradske uprave) dali i tu svoj doprinos ovoj temi. Napominjemo i da nam je žao što se na akciji usprkos našim pozivima nije pojavio nitko iz lokalne samouprave.

A posljednje, ne manje važno, pokazali smo građanima da je i osobnim volonterskim angažmanom uz minimalna financijska sredstva moguće učiniti ponešto: pokrenuti istraživanje povijesti lokala, istražiti mišljenje građana o stanju ulice, pokrenuti razgovore o budućnosti … i, isto tako, potaknuti ljude u ulici, stanovnike i korisnike prostora, na razgovor, sa nama i međusobno.

Tu leži budućnost: u njihovim međusobnim razgovorima, pregovorima i dogovorima. Mi smo u Tratinskoj ulici ipak bili tek gosti, oni su u njoj bili, jesu i još će biti. A mi se nadamo da smo im ulicu ostavili u bar malo življem stanju nego što je bila prije te subote, 26.09.2020.

Prilozi:

 • Karta Tratinske sa prigodnim tekstovima o ulici (pdf format) – preuzmi
 • Tekst “Kada Trešnjevka izranja iz sna …” (doc format) – preuzmi
  (dodatak: poveznica na pjesmu Johnnyja Štulića   “Kada Zagreb izlazi iz sna …” u izvedbi Trešnjevčanina, iz Prečkog, Renata Metessija)
 • Poveznica na album fotografija “Svakodnevica Tratinske ulice” snimljenih tokom priprema za akciju “Tratinska se budi!” (autori: Saša Martinović Kunović i Vanja Radovanović)
 • Poveznica na album fotografija “Jane’s Walk u Zagrebu: Tratinska se budi!”, snimljenih tokom same akcije (autori: Luka Mjeda, Freddy Fijačko, Daša Filipčić, Marina Jurković, Saša Martinović Kunović, Vanja Radovanović, Klara Šimunović, Ivana Zrilić)
 • Poveznica na album fotografija “Tratinska ulica očima svih vas i nas”, prikupljenih od svih zainteresiranih građana (album ostaje otvoren za buduće priloge)
 • Poveznica na Facebook album sa fotkama lokala i podacima o njihovoj povijesti (parna strana)
 • Poveznica na Facebook album sa fotkama lokala i podacima o njihovoj povijesti (neparna strana)
 • Tekst sa podacima o povijesti lokala u Tratinskoj (pdf format) – preuzmi
 • Poveznica na anonimnu anketu sa pitanjima o Tratinskoj ulici

Medijski odjeci:

Donatori:

Zahvale:

Zahvaljujemo se slijedećim tvrtkama, lokalima i pojedincima koji su podržali manifestaciju “Tratinska se budi!”:

Second hand vinyl i CD shop “Woodstock” (Tratinska 33), Trgovina vinilima, kartama za koncerte, majicama “Dirty old shop” (Tratinska 18), Second hand trgovina pločama, CD-ovima, posterima i Hi-Fi opremom “Free bird music shop” (Tratinska 50), Coffee shop i caffe bar “Karibu Kaaawa” (Ozaljska 34), Caffe bar “Teatar” (Tratinska 60), Coffee shop “Teneo” (Trešnjevački trg 2), Caffe bar “Korčula” (Tratinska 51-53), Cvjećarnica “Master florist design” (Tratinska 75), Arskopija d.o.o. (Vlaška 71), trgovina ženskom odjećom i modnim dodacima “Amrita mistika” (Tratinska 36), “Hobby škrinjica”, trgovina hobby priborom (Tratinska 65), ručna izrada zvučnika vrhunske kvalitete, “Audio epilog” (Tratinska 34), Antikvarijat “Trešnja” (Tratinska 46), inicijativa 1postozagrad, Monika Vodopija (oblikovanje karte), Nika Štriga (oblikovanje uličnih plakata), Ana Buljan, Zlatko Dermiček, Jadranka Farszky, Jasmina Fučkan, Antonija Matejić, Luka Mjeda, Martina Sačer Pavlin, Diana Tonejec, Koraljka Vlajo, Tanja Vujasinović

Karta Tratinske ulice sa prigodnim tekstovima posvećenim ulici, izrađena povodom akcije
Karta Tratinske ulice sa prigodnim tekstovima posvećenim ulici, izrađena povodom akcije “Tratinska se budi!” [VR 2020.]

Karta Tratinske ulice sa prigodnim tekstovima posvećenim ulici, izrađena povodom akcije
Karta Tratinske ulice sa prigodnim tekstovima posvećenim ulici, izrađena povodom akcije “Tratinska se budi!” [VR 2020.]

Početak Tratinske ulice gledan od željezničkog nadvožnjaka. [VR 2020.]
Početak Tratinske ulice gledan od željezničkog nadvožnjaka. [VR 2020.]

 

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )

Kategorije