Kada velike ulice jedu male Posljednji preostali natpis na dvorišnim vratima koji podsjeća na Mogorićku ulicu [VR 2014.]

Kada velike ulice jedu male

Jeste li čuli za Mogorić i Malu Goricu?

Mogorić je selo u Ličko-senjskoj županiji, a ime Mala Gorica nose dva sela, jedno pored Svete Nedelje, a drugo u blizini Petrinje.

Ono što je zajedničko tim selima je to da njihova imena daju vrlo slična ulična imena: Mogorićka ulica i Malogorička ulica. A zajedničko im je i to da velike ulice (u ovom slučaju Selska cesta i Horvaćanska cesta) jedu te njihove slično-zvučeće male ulice. Mogorićka je već gotovo “pojedena”, dok se Malogorička još opire, no izgradnjom produžene Vrapčanske ceste/Oranica koja će jednog dana prijeći Zagrebačku aveniju, Horvaćansku cestu i Savu vjerojatno će i ona završiti u gradskim arhivama.

Urbanizacija sa sobom donosi i žrtve – ne samo u vidu rušenja malih kućica i izgradnji stambenih blokova, već i u gubljenju toponima, ulica, mjesta koja su čuvala neke svoje priče.

Ne znam je li Mogorićka ulica imala neku svoju posebnu priču, no imala je nesreću da se njena trasa gotovo poklapala s današnjim južnim dijelom Selske ceste, između Slunjske ulice i Horvaćanske (jedan dio je nosio ime Srednjaci, a drugi Mogorićka ulica). Od nje je danas ostao samo jedan natpis na starim dvorišnim vratima (vidljiv uz zapadnu stranu Selske ceste, cca 100 m sjevernije od bivše Name, danas trgovine Pittarello), a pažljiviji promatrač zamijetit će i liniju dvorišnih ograda koja se ne poklapa s današnjom trasom Selske ceste.

Posljednji ostaci Mogorićke ulice [VR 2014.]
Posljednji ostaci Mogorićke ulice [VR 2014.]

Malogorička je ulica nešto očuvanija, nalazi se u jugozapadnom dijelu Vrbana, uglavnom paralelno s Horvaćanskom cestom koja je “pojela” velik dio njene neparne strane, dok je parna još živa.

Nisu to jedine takve ulice – Zelengorska ulica (pored kazališta Trešnja) podijeljena je na dva mala ficleka Zagrebačkom avenijom, a ona je razdijelila i još neke ulice – npr. Zadarsku. Na Knežiji još živi djelić Kninske ulice koja također izumire, a ulica Kalinovica, isto na Knežiji, izgubila je svoj psoljednji kućni broj prije nekoliko godina kada je mala kućica pridodana Ujevićevoj ulici.

(Vanja)

 

Komentari 2

  1. mrki 06.02.2015, 11:01

    Ha ha, a ja sam mislio da je malogorička neka zahebancija na velikogoričku… 🙂

  2. GP 07.02.2015, 16:52

    Mala Gorica je čist’ ugodno mjestašce… i ne pretendira postati gradom.
    Hvala na javljanju
    GP

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )

Kategorije