Filmski studio Ocean film Ruševine nekadašnjeg filmskog studija “Ocean film” [GP 2004.]

Filmski studio Ocean film

Filmski studio Ocean film dao je sagraditi Franjo Ledić na početku Horvaćanske ceste. Godine 1925. osnovao je poduzeće Ocean film, a prema vlastitim zamislima Ledić je 1926. osnovao mali filmski kompleks nazvan „Zagrebački Hollywood“. Neobična i slikovita arhitektura glavne zgrade oblikovane u duhu secesije služila je ujedno i kao scenografija kod snimanja filmova.

Pokretač studija Franjo Ledić (inače otac slavnog Lutajućeg reportera tjednika Vjesnik u srijedu, Gerharda Ledića, Gleda) ponekad se naziva prvim jugoslavenskim režiserom. Po otvorenju Ocean filma snima film “Ciganska krv – dobrotvorka Balkana”, priču o ljubavi, strasti, ubojstvu i potjeri smještenoj u savske čerge. Uz to, u studiju se snimaju i neki dijelovi filma Đuke Berkeša “Njih dva”.

Objavljuje prvu hrvatsku knjigu o filmu, znakovitog naslova “Film – kako se može postati filmski glumac i glumica. Što o filmu mora znati svaki kandidat i kandidatkinja?”. Potom pokreće prvi filmski časopis čija se tri broja danas čuvaju u NSK.

Nedugo nakon otvaranja studija Franjo Ledić mijenja ime Ocean filma u Jadran-film k.d., no već 1927. se zasitio tog projekta i prodaje teren i zgrade posjedniku Franji Kiseljaku koji ih upotrebljava kao svoju vilu (zbog toga se još i sada ta lokacija ponekad naziva Vila Kiseljak).

Tokom slijedećih desetljeća hrvatska filmska industrija pokušava sagraditi svoj “filmski grad”. Prvi pokušaj, srpskog poduzetnika Mikija Đorđevića, kupovinom gostionice Stjepana Malidnija i stvaranjem “filmskog grada maldinovca” je propao nakon uplaćene akontacije kada je poduzetnik nestao u ratnom vihoru. 1942. se pojavljuje vijest o projektu filmskog grada uz cestu Sveta Nedelja – Samobor, no 1943. se počinje graditi filmski grad na Laščini, koji je, navodno, 1945., bio dovršen. No, prvi pravi takav projekt koji je stvarno zaživio je bila gradnja studija Jadran filma (osnovanog 1947.) u Dubravi gdje se oni i danas nalaze.

Nije nam poznata sudbina zgrada studija u Horvaćanskoj cesti tokom desetljeća nakon Drugog svjetskog rata, no u 21. stoljeće su one ušle napuštene da bi se u 2002. godini u njih uselio prvi dugovječniji zagrebački skvot u kojem je tokom nekoliko slijedećih godina živjela grupa mladih anarhista lijevog usmjerenja (crtice iz njihova života kao i tadašnje stanje studija se mogu vidjeti u dokumentarnom filmu “Bastards of Utopia” autora Maple Razsa i Pache Veleza koji su i sami duže vrijeme boravili u tom skvotu). U to doba je prostor studija bio poznatiji pod nazivom Vila Kiseljak ili jednostavno “Skvot na Knežiji”. Nakon nekoliko godina boravka i čestih sukoba sa desno orijentiranim grupama stanari napuštaju taj prostor i preseljavaju se u zgradu tvornice Medika gdje osnivaju Autonomni kulturni centar Medika koji i danas tamo djeluje.

Nakon iseljavanja posljednjih njegovih stanara prostor studija Ocean filma je prepušten beskućnicima i zatrpavanju smećem i danas je potpuno devastiran.

Ruševni ostaci "Vile Kiseljak" na Horvaćanskoj cesti [GP 2014.]
Ruševni ostaci “Vile Kiseljak” na Horvaćanskoj cesti [GP 2014.]

(Vanja)

Literatura:

  • Daniel Rafaelić: Kinematografija u NDH, Naklada Ljevak, 2013.

Zanimljive poveznice:

 

Komentari 1

  1. ljiljana 21.11.2016, 12:16

    mi smo valjda prebogati pa si možemo dopustiti da nam propadnu
    ovakve ljepote

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )

Vanja Radovanović, član Uredništva Mapiranja Trešnjevke, u šetnji Trešnjevkom sa studentima u okviru kolegija "Umjetnost u javnom prostoru" Tanje Vujasinović, vanjske docentice na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. [SMK 2022.]

Arhiva studentskih i učeničkih radova vezanih uz Trešnjevku

Trešnjevka svojom kompleksnošću i mnoštvom tema koje se otvaraju njezinim upoznavanjem pruža odličan “teren” za
Unikatna staklena ograda inovatora Carena u Fruškogorskoj ulici [GP 2013.]

Otkačena Trešnjevka

Ponegdje se na Trešnjevci nađu objekti i urbana rješenja koja u sebi nose bar zrnce
Prehrambena industrija "Franck" s one strane granice Trešnjevke [GP 2014.]

Jutra s mirisom kave

Iskusni Trešnjevčani već pogledom kroz zatvoreni prozor mogu odrediti kada će ih pred kućom iznenaditi
Akcija "Polupani lončići", ograda na stubama kod Zvonigradske ulice [VR 2019.]

“Polupani lončići”

U jesen 2019. na nekoliko trešnjevačkih lokacija pojavili su se emajlirani lončići, rajnglice, poklopčići… baš
Inicijativa "Plac u kvartu" [Web]

Plac u kvartu

Udruga Zeleni kvart je osnovana u cilju promicanja, razvitka i unapređenja društvenog, ekološkog i zdravog života djece,

Tura kultura: Hrvatska radiotelevizija (HRT)

Posjet Hrvatskoj radioteleviziji (HRT) u sklopu akcije “Tura kultura” održan je 24.02.2023., a vodila ga
Učenici IX gimnazije koji su na javnom čitanju povodom Noći knjige čitali svoje pjesme [VR 2021.]

Učenici IX gimnazije čitaju svoju poeziju (Noć knjige 2021.)

U sklopu akcije “Trešnjevka se budi!” održan je povodom Noći knjige (23. 04.2021.) program pod
Trešnjevka - sjever i jug [MS 2013.]

Nazivi trešnjevačkih ulica i trgova

Na području Trešnjevke postoji 592 ulica i trgova. Od toga njih 7: Nova cesta, Rudeška
1 2 3 53

Kategorije