Autobusna linija 607 Autobus linije 607 na okretištu Savski most u siječnju 2020.. [VR 2020.]

Autobusna linija 607

Kad je riječ o prometu, kako onom osobnom tako i javnom, teško je promatrati bilo koji dio grada samog za sebe jer se na tome polju isprepliću svi mogući utjecaji svih faktora života u gradu … pa je tako i sa prometom na Trešnjevci. A jedan od najjačih utjecaja na trešnjevački promet ima Rotor u Remetincu koji se zapravo izvan teritorija Trešnjevke, u Novom Zagrebu. Trešnjevka je taj gužvu vezano uz Rotor ponajviše osjećala po dugim kolonama koej su se stvarale svakoga jutra i popodneva na sjevernim prilazima mostu u Selskoj cesti, a kolone su nekad dosezale čak daleko na zapad u Horvaćansku cestu te po Selskoj cesti sve do Ozaljske ulice. Najneugodnije čekanje koje je iskusio pisac ovih redaka je bio put do Arene kada je za naoko običnog radnog dana proveo više od pola sata na putu između Trešnjevke i Arene, putem kojim se inače vozi tek nekoliko minuta.

Remetinečki Rotor je sagrađen 1981. godine, kada i Jadranski most, a njegov je glavni cilj bila regulacija prometa na sjecištu 4 važna prometna pravca: Centar grada (Jadranski most), Novi Zagreb istok (Avenija Dubrovnik), prilaz zagrebačkoj obilaznici (Jadranska avenija) i ulaz u Remetinec (Remetinečka cesta). To je sjecište, vjerojatno najprometnije u čitavome gradu, kojim je povremeno prolazilo i više od 100 000 vozila dnevno, bilo na vrlo lošem glasu zbog svojeg prometnog opterećenja i loše vidljivosti pa nije bilo iznenađenje i da je na njemu bila velika učestalost prometnih nesreća, to je bilo najopasnija prometna točka u čitavoj Hrvatskoj!

Radi takvih osobina Rotora još se 2009. godine krenulo u razradu planova za njegovu rekonstrukciju, a sa radovima se počelo na početku 2019. godine. Osobni promet je preusmjeravan privremenim prometnicama, a tramvajski promet linijama 7 i 14 je bio u prekidu sve do završetka radova krajem travnja 2020. godine. A umjesto njih je u prometu bila izvanredna autobusna linija broj 607 koja je vozila od Savskog mosta do Sopota gdje se polukružno okretala na raskršću sa Ulicom Savezne Republike Njemačke. Na okretištu Savski most ta je linija dobial počasno mjesto usred okretišta, tik uz tramvajsku prugu, prolazila je ispod nadvožnjaka Jadranskog mosta i na Selsku se cestu uključivala uvijek vrlo prometnom Jarunskom cestom gdje je povremeno na čekanju na izlazak bilo i 6-7 autobusa raznih linija. Autobus je potom stajao na stajalištu neposredno pred mostom, gdje stoje i autobusi linije 109 (Črnomerec – Dugave) i još neki da bi mu slijedeće stanica bila nakon Rotora, kod Savskog gaja, a sve slijedeće stanice su se podudarale sa uobičajenim stanicama linije 109. Na liniji su uvijek vozili zglobni autobusi, a nekih posebno izraženih gužvi nije bilo jer je autobus u špici vozio svakih 7-8 minuta, a izvan nje 10-15 minuta.

Što se samih putnika tiče, tu su zamjenu tramvaja za autobuse najčešće primali stoički, računajući sa još jednim dodatnim presjedanjem kad su putovali iz centra grada preko Save. Onima koji su išli baš tim smjerom, iz centra, presjedanje nije bilo problem, samo su se iz tramvaja premjestili u autobus, a slično je bilo i sa putnicima koji su tramvajem stizali iz smjera Prečkog, jer je prijelaz sa tramvaja na autobus bio brži nego prije sa tramvaja na tramvaj. No, prijelaz u suprotnom smjeru, iz Novog Zagreba na tramvaj za Prečko, je bio zahtjevniji – trebalo je prošetati se 200-injak metara od okretišta do stajališta pred skretanjem za most.

Suživot linije 607 i građana prekinut je 31.04.2020. kada su, u jeku Corona krize i saniranja posljedica potresa, završeni radovi na Rotoru i kada je ponovo uspostavljen tramvajski promet ispod Rotora. A za sjećanje ostaje ovaj lako pamtljivi broj linije koji je punih 16 mjeseci mnogima bio svakodnevica.

U dodatku vam prilažemo pregled izvanrednih autobusnih linija sa brojevima 6xx za koje smo uspjeli pronaći podatke:

Linija 605: Svetice – Dubec, 2014. godina, za vrijeme radova na tramvajskoj pruzi Maksimir – Dubrava.
Linija 606: Žitnjak – Savišće, 2013. godine, za vrijeme radova na tramvajskoj pruzi Žitnjak – Savišće.
Linija 607: Savski most – Sopot, upravo spomenuta
Linija 608: Zapruđe – Ulica grada Vukovara – Savska, 2013. godina, za vrijeme radova na tramvajskoj raskrsnici Držićeva/Ulica grada Vukovara
Linija 608: Trg žrtava fašizma – Vlaška – Kvaternikov trg, 2020. godina, za vrijeme saniranja posljedica potresa
Linija 609: Zapruđe – Ulica grada Vukovara, 2015. godina, za vrijeme radova na tramvajskoj pruzi u Držićevoj
Linija 610: Borongaj – Sesvete, 2014. godina, za vrijeme radova na željezničkoj pruzi Zagreb Gl. kol. – Sesvete
Linija 611: Glavni kolodvor – Praška, 2020. godina, za vrijeme saniranja posljedica potresa
Linija 612: Trg Žrtava fašizma – Draškovićeva – Vlaška – Kvaternikov trg, proljeće 2021., saniranje posljedica potresa
Linija 613:  Gračansko Dolje – Mihaljevac – Kaptol, 2021. godina, posljedice potresa i Zagrebački maraton
Linija 614: Savski most – Novi Zagreb – Držićeva – Kvaternikov trg, rujan 2021, radovi na raskršću Držićeva/Ulica grada Vukovara

(Vanja)

 

Vezani tekstovi:

Zanimljive poveznice:

Komentari 2

 1. STIB 25.10.2021, 17:35

  Ove godine, 2021, bile su još tri izvanredne autobusne linije:
  614: Savski most – Novi Zagreb – Držićeva – Kvaternikov trg (rujan 2021, radovi Držićeva/Vukovarska)
  612: Trg Žrtava fašizma – Draškovićeva – Vlaška – Kvaternikov trg (proljeće, saniranje posljedica potresa)
  613: Gračansko Dolje – Mihaljevac – Kaptol (posljedice potresa, i Zagrebački maraton)

 2. vanja 27.10.2021, 10:16

  Hvala na dopuni, Zdenko, dodajemo u tekst!

  Puno pozdrava, Vanja

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )

Kategorije