Center map

Tratinska se budi! (najava)

Tratinska se budi! (najava) Prometna vreva u Tratinskoj ulici. [VR 2020.]

Dragi stanovnici, obrtnici, trgovci i svi vi drugi koji na ovaj ili onaj način živite Tratinsku ulicu ili se susrećete s njom!

Na samome početku jeseni, 26.09.2020. (subota), Cekate (Centar za kulturu Trešnjevka) i  “Mapiranje Trešnjevke”, kao jedan od Cekateovih projekata, organizira niz aktivnosti vezanih uz Tratinsku ulicu sa ciljem oživljavanja te danas vrlo zapuštene ulice i poticanja građana na pogled u prošlost i sadašnjost te ulice, ali i na razmišljanje o njenoj budućnosti: A jedna od mogućnosti koje se pružaju je i pretvaranje Tratinske ulice u pješačku zonu (kojom bi prometovali samo tramvaji, bicikl i pješaci) i aktiviranje mnoštva danas napuštenih lokala.
Aktivnosti te rujanske subote odvijati će se pod naslovom “Jane’s Walk u Zagrebu: Tratinska se budi!” obzirom da su dio akcije kojom “Mapiranje Trešnjevke” sudjeluje u globalnom projektu “Jane’s Walk” koji se već godinama odvija u mnogim zemljama svijeta.

Program će se sastojati od vođenih šetnji za građanstvo, radionica, igara i svih drugih mogućih aktivnosti u kojima će sudjelovati prije svega svi oni koji u Tratinskoj ulici žive, rade i/ili sudjeluju u njenom životu na neki drugi način. Trenutno radimo na okupljanju svih zainteresiranih sudionika i institucija kako bi na čim zanimljiviji i raznovrsniji način obilježili taj dan.

Pozivamo i vas da sudjelujete u toj akciji svojim doprinosom – pa makar samo da se prošećete tog dana ulicom i sudjelujete u programima koje će biti organizirati … no, možda možete učiniti i nešto više?

Ako ste trgovac ili obrtnik: Možda možete produžiti toga dana vaše radno vrijeme, ponuditi neki prigodni popust, iznijeti nešto vaše robe pred trgovinu pa doprinijeti šarolikosti ulice? Možda se možete prisjetiti prošlosti vaših lokala i trgovina i radionica pa podijeliti sa nama neku zanimljivu priču ili fotografiju kao djelić prošlosti vaše ulice i cijele Trešnjevke?

Ako ste stanar: Rado bismo čuli vaša sjećanja na život u ulici, vaš, vaših bližnjih, možda i vi imate neke zanimljive stare fotografije, novinske izreske, priče za ispričati?
Ako živite u zgradi koja ima ravni krov, možda nam možete omogućiti da sa njega snimimo poneku fotografiju Tratinske i okolice iz neuobičajena kuta?
Ako vaša kuća ili zgrada ima dvorište koje je inače nepristupačno, možda nam možete omogućiti ulaz u njega i omogućiti nam da napravimo poneku fotografiju kao dokument mjesta i vremena?

Ako niste ni trgovac ni obrtnik ni stanar ulice, možda nam svejedno želite pomoći u ovoj akciji, bilo nekim vašim kreativnim doprinosom (recimo, muziciranjem na ulici? Nekom fotografijom ili tekstom vezanim uz Tratinsku?), bilo jednostavno vašom energijom i trudom, jer će nam trebati pomoć kod organizacije ovog događanja?

Srdačno vas sve pozdravljamo i još jednom pozivamo na sudjelovanje u ovoj akciji na koji god način odaberete!

Možete nam se javiti na navedene telefone kao i na mail mapiranjetresnjevke@gmail.com te porukom na naš Facebook profil

Uredništvo “Mapiranja Trešnjevke”

Osobe za kontakt:
Vanja Radovanović, vanjski suradnik Centra za kulturu Trešnjevka, tel 091 365 4626
Saša Martinović Kunović, Centar za kulturu Trešnjevka, tel 091 302 7412

P.S. Prilažemo i link na anonimnu online anketu vezanu uz Tratinsku ulicu i vaše mišljenje o njoj, molimo vas, ispunite ju, time ćete nam pomoći u našem istraživanju i daljnjem radu! Hvala!

 

Vezani tekstovi:

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )