Trešnjevačke magle Horvaćanska cesta uz potok Vrapčak [VR 2015.]

Trešnjevačke magle

Trešnjevka je jedan od potpuno ravnih zagrebačkih kvartova, a cijelu njenu južnu granicu čini rijeka Sava. K tome, na trešnjevačkom području se nalazi i Jarunsko jezero, najveće zagrebačko jezero… Imajući sve to u vidu, nije uopće čudno što su Trešnjevka i magla dva usko vezana pojma. No, bilo bi nepravedno ostati samo na tome jer magla na Trešnjevci može imati stotine pojavnih oblika i davati joj stotine različitih lica – sneno, mistično, depresivno, zastrašujuće, zabavno…

Magla ponekad posjeti Trešnjevku čak i tokom ljeta, ujutro nakon jakog ljetnog noćnog pljuska ili za svježeg ranoljetnog ili kasnoljetnog jutra – tada se najčešće samo prošeće oko Jarunskog jezera i njemu okolnih kvartova i brzo nestane s izlaskom sunca.

Uz Jarunsko jezero [VR 2015.]
Uz Jarunsko jezero [VR 2015.]

Najesen ili u proljeće česte su jutarnje i večernje magle… Uz Savu i jezero magla zna biti gusta, no već nekoliko stotina metara dalje nazire se sunce, a oni koji žive u sjevernijim dijelovima kvarta pojma nemaju da ljudi uz Savu sunce uopće ne vide i tamo negdje na Knežiji ili u Vrbanima teško je uopće zamisliti da su Trešnjevački plac ili Voltino posve osunčani. Zanimljivo je da granica magle često slijedi čuveni “Autoput”, Zagrebačku aveniju – je li to zbog prometa koji svojim gibanjem rastjeruje maglu ili možda ispušni plinovi baš pospješuju njen nastanak? Tko bi to znao…

Zimi magle mogu biti vrlo tvrdokorne i cijeloga dana ne puštaju sunce k Trešnjevci. Za takvih dana pogled s prozora ponekad jedva dopire do prve ulične lampe, na raskršćima se jedva naziru svjetla semafora, a pješaci i biciklisti su tek sjene nejasnih oblika, zvukovi su prigušeni i cijela Trešnjevka izgleda kao da je pala u duboku omamljenost… Jedini djelić Trešnjevke koji često za takvih dana viri iz magle je vrh dimnjaka Elektrane-toplane koji je gledavši taj dio grada sa Medvednice jedini “stršuljak” iz bijelog maglenog mora.

Hotel "Panorama" [GP 2016.]
Hotel “Panorama” [GP 2016.]

Ako se pak magla počinje slijegati, tada malo-pomalo počinju izvirivati i vrhovi ostalih viših zgrada – neboderi u Ulici braće Domany česta su meta poigravanja magle i sunca s obzirom na svoju lokaciju na granicama njihovih područja. Tada se samo čeka jačanje sunca ili povjetarac koji će cijeloj Trešnjevci donijeti sunce.

Neboderi na Srednjacima [VR 2014.]
Neboderi u Ulici braće Domany na Srednjacima [VR 2014.]

(Vanja)

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )

Kategorije