Kako sam pretekao proslavljenog maratonca Stjepan Žalac i Franjo Mihalić snimljeni u “Hotelu Intercontinental” na svečanom primanju [SŽ 2016.]

Kako sam pretekao proslavljenog maratonca

Neki dan sam zatrebao uslugu servisa tlakomjera pa me Google naveo na adresu servisa “Medaž” na Maksimirskoj cesti gdje mi je susretljiv i poduzetan majstor Stjepan Žalac popravio kvar za nepunih desetak minuta.
U živahnom razgovoru koji je potom slijedio doznah da živi u Prečkom i da se svojevremeno, među inim, aktivno bavio i trčanjem maratona. Ispričao mi je anegdotu koja zavrijeđuje biti objavljena na ovim stranicama kao priča jednog Trešnjevčana:


Anegdota o Franji Mihaliću

U doba mojeg aktivnog trčanja maratona primao sam sportske savjete od iskusnijih atletičara pa tako i od Franje Mihalića koji je nakon početne nogometne i biciklističke karijere postao član atletske sekcije kluba “Concordia” sa sjedištem u današnjoj Kranjčevićevoj ulici, a postao je slavan po tome što je 1956. na Olimpijskim igrama u Melbourne-u, u dresu Jugoslavije, osvojio srebrnu medalju u trkačkoj disciplini maratona.

Medalje istrčanog maratona na Olimpijskim igrama 1956. u Melbourne-u [Wiki]
Medalje istrčanog maratona na Olimpijskim igrama 1956. u Melbourne-u [Wiki]

Jednom prilikom, kad smo obojica trčali zahtjevan maraton od Prijedora na planinu Kozaru, poučen upravo njegovim savjetima o trkačkoj taktici uspio sam ga (a tada je Mihalić, istina, već bio u “u godinama”) preteći pred ciljem.

Stjepan Žalac i Franjo Mihalić na maratonskoj utrci iz Prijedora na Kozaru [SŽ 2016.]
Stjepan Žalac i Franjo Mihalić na maratonskoj utrci iz Prijedora na Kozaru [NN]

Ostali smo u kontaktu i posljednji puta smo se sreli na svečanosti u Hotelu Intercontinental.

(GP)

Zanimljive poveznice: Wikipedia o Franji Mihaliću

Komentari 3

 1. Klemm Miroslav 25.10.2016, 16:26

  Mihu, starog Trešnjevčana, spominjem u sličici “Nemre kočijaš biti brži od konja” u knjizi “Himalaja, tres, tres, Trešnjevka”. Može se nači u knižnici Tin Ujević kraj Placa.
  Uvek je na glavi imal šilt kapu dok je trčal po našim ulicama.

 2. GP 25.10.2016, 19:23

  Kad bi, Miroslave, barem našao kakvu do sada neobjavljenu fotku nekog takvog sportskog doživljaja iz tog doba, rado bih ju na licu mjesta “presnimio”.
  Bio bi to divan dodatak članku s pričom gospona Štefa.

 3. Klemm Miroslav 26.10.2016, 07:56

  Štovani GP,
  Nažalost nemam niš takvoga. Bok!

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )

Kategorije