Antonio Gamilec: Projekt Hokejskog centra Zagreb – studentski rad

Antonio Gamilec: Projekt Hokejskog centra Zagreb – studentski rad

Početkom 2019. godine mladi arhitekt Antonio Gamilec je pod mentorstvom izv. prof. arh. Vladimira Kasuna izradio diplomski rad u kojem je predstavio projekt uređenja trenutno zapuštenog Hokejskog centra koji se nalazi na izduženoj parceli južno od Toplane, a zapadno od hotela “Panorama” i teniskih terena uz njega. Antonio je, kao dugogodišnji bivši korisnik tih terena na kojima je niz godina trenirao hokej na travi, kroz taj projekt želio ponuditi suvremene sadržaje koji bi se nadovezivali na već postojeću sportsku infrastrukturu u okolici, a koji bi sadašnjim korisnicima objekta kao i građanstvu, kroz nove sadržaje, ponudili kvalitetnije i šire mogućnosti za bavljenje sportom i rekreacijom.

Projekt Hokejskog centra Zagreb – studentski rad Antonija Gamilca - namjena dvorane Projekt Hokejskog centra Zagreb – studentski rad Antonija Gamilca – namjena dvorane

Nažalost, niti građani niti aktivisti ovoga projekta nemaju mogućnost bitno utjecati na izvedbe objekata koji će biti, prije ii kasnije, sagrađeni na toj parceli, međutim, vjerujemo da bi kompleks ovoga profila zaista donio pozitivne pomake u životu toga dijela Trešnjevke, obogatio trenutnu ponudu sportskih aktivnosti i otvorio još jedan dio javnog prostora na opću upotrebu.

Projekt Hokejskog centra Zagreb – studentski rad Antonija Gamilca - situacija Projekt Hokejskog centra Zagreb – studentski rad Antonija Gamilca – situacija

Predloženi sportski kompleks nalazi se na za to predviđenoj parceli u Generalnom urbanističkom planu Grada Zagreba (R1 – sport s izgradnjom). Nastavak je postojeće sportske infrastrukture te se nadovezuje na Dom sportova, Zimsko plivalište Mladost i hotel Panoramu u smjeru istok-zapad, a dalje se “pretače” u postojeći park Pravednika među narodima. Obuhvat tangiraju Selska cesta na zapadu, Zagorska ulica na sjeveru, Trakošćanska ulica na istoku, a na južnoj granici obuhvata planirana je prometnica kao nastavak postojeće gradske prometne mreže. Sjeverno od obuhvata nalazi se gradska toplana koja graniči s parcelom na kojoj se vrši intervencija u prostor. Parcelu koristi pet hokejaških klubova kao svoj sportski centar te se stoga na njoj nalazi minimalna infrastruktura za potrebe bavljenja sportom. Ta infrastruktura sadrži vodeni teren za hokej na travi i trošni objekt sa šest manjih prostorija koje koriste klubovi.

Projekt Hokejskog centra Zagreb – studentski rad Antonija Gamilca - perspektivni presjek Projekt Hokejskog centra Zagreb – studentski rad Antonija Gamilca – perspektivni presjek dvorane

Novi objekti koji bi se izgradili na toj parceli bili bi namijenjeni hokejaškim klubovima koji bi dobili sportsku dvoranu (kapaciteta do 2000 mjesta) za prvenstva, treninge i turnire u zimskoj sezoni i adekvatne prostore za korištenje tijekom cijele godine na istočnom dijelu parcele, uz hotel Panoramu. Zatim, postojeći teniski klubovi dobivaju svoj objekt i grupiraju se igrališta na zapadnom dijelu parcele, a cijeli kompleks koriste sportaši drugih sportova, lokalna zajednica, grad i dr. Kompleks osim sportske dvorane i prostore za teniski klub još sadrži atletsku stazu, igrališta za odbojku, igrališta za badminton, stolni tenis i dr., a sačuvana je i postojeća vegetacija koja čini manji park unutar atletske staze.

Projekt Hokejskog centra Zagreb – studentski rad Antonija Gamilca - eksterijer Projekt Hokejskog centra Zagreb – studentski rad Antonija Gamilca – eksterijer

Uz parcelu s južne strane proteže se linearni park “Samoborček” na mjestu planirane prometnice u širini 20 m na najužem dijelu koji će, u slučaju izgradnje planirane prometnice, postati dio profila ulice (“zeleni pojas”).

Cjelokupni rad možete preuzeti ovdje.

Napomena: Rad je pripremljen prije nego što je u neposrednoj blizini započeta (i okončana) izgradnja kontroverznog stambenog objekta s adresom Munjarskog puta tako da on nije uzet u obzir prilikom izrade rada.

Vezani tekstovi:

Zanimljive poveznice:

 

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )

Spust i Banana iza njega pred ulazom u Veliku dvoranu Doma sportova. [VR 2022.]

“Banana”

Tamo gdje je danas Trg Krešimira Ćosića, jedno od mjesta koje neraskidivo vežu Trešnjevku sa
Svjetiljke javne rasvjete na Zagrebačkoj aveniji [VR 2016.]

Jane’s Walk Seminar – Zagreb – 2018

. Udruga “Zeleni Klik!” i “Centar za kulturu Trešnjevka” organiziraju seminar s međunarodnim prisustvom pod

Zabavne svakodnevne uzrečice

Svakodnevni govor (ovisno o govorniku, naravno!) može biti pun zabavnih i slikovitih izraza koji obogaćuju
Nova cesta - pogled sa sjevera [GP 2013.]

Nova cesta

Nova cesta je jedna od najstarijih prometnica Trešnjevke, vidljiva još na kartama iz 19 stoljeća.
Uvodni razgovor za posjeta Etnografskom muzeju 15.10.2022. uz voditeljicu Aidu Brenko. [VR 2022.]

Tura kultura: Etnografski muzej

Etnografski muzej posjetili smo 15.10.2022. u sklopu akcije “Tura kultura”, a kroz muzej nas je
Sidro na ulazu u naselje Staglišće [GP 2013.]

Sidra Trešnjevke

Dva oveća sidra krase trešnjevačke javne prostore – oba podalje od Save, u ne baš
Izvadak iz plana grada iz 1950. godine - Daničićeva ulica i Nehajeva II

Iz riznice trešnjevačkih trivijalnosti (8): O jezikoslovcima i revolucionarima

Sjeverozapadni kut Trešnjevke je najstariji urbani dio tog gradskog kvarta i počeo se razvijati velikom
Ilustracija sa web stranice mojdvor.hr

Moj dvor – planirani kompleks luksuznih stanova uz Magazinsku ulicu

Na izduženoj parceli između Magazinske i Žajine (nekad Daničićeve) ulice, točno na mjestu gdje je
1 2 3 53

Kategorije