Plivalište u Žajinoj (Daničićevoj) ulici Plivalište “Mladost” na Trgu Krešimira Ćosića [GP 2013.]

Plivalište u Žajinoj (Daničićevoj) ulici

Zimsko plivalište “Mladost” na Trgu Krešimira Ćosića (nekada Trgu sportova) je sagrađeno 1958. To je bio prvi zatvoreni sportsko-rekreacijski plivački objekt kod nas, a za grijanje bazenske vode koristio je otpadnu toplinu iz tehnološkog procesa obližnje Elektrane-toplane. Projekt arhitekata Franje Bahovca, Vladimira Antolića i Božidara Tušeka je dobio 1952. godine prvu nagradu na natječaju i iz njega je Franjo Bahovec izradio izvedbeni projekt. Bazen je dimenzija 25 x 16 metara, dubine 1,8 do 3,8 metara, sa šest plivačkih staza. Nosiva konstrukcija zgrade je od betona (osim krova bazenske dvorane), a čelični rešetkasti nosači polumjera zakrivljenosti 25 metara imaju raspon od 30 metara, do tada najveći raspon za takvu montažnu konstrukciju.

Plivalište Mladost
Plivalište Mladost sa sunčalištem [2005.]

Prvi projekt za veliko javno kupalište u Zagrebu s bazenom, kinom i restoranom je bio napravljen već 1921. godine, no nikada nije ostvaren, a nije poznata ni lokacija na kojoj je bio zamišljen.

1937. je izrađen projekt velikog bazenskog kupališta na lokaciji vrlo blizu današnjega, u prostoru omeđenom Selskom, Zagorskom, Trakošćanskom i Samoborskom željeznicom, u blizini Gradske električne centrale i Gradskog vodovoda, otprilike na mjestu gdje je danas velika livada te igralište za hokej na travi (vidjeti fotografiju). Trebala su se graditi tri nenatkrivena bazena.

Povijest i korisnici Zagrebačkog hokejskog ("na travi") centra u Zagorskoj ulici [GP 2016.]
Povijest i korisnici Zagrebačkog hokejskog (“na travi”) centra u Zagorskoj ulici [GP 2016.]

Sportski kompleks Doma sportova je sagrađen 1964. godine.

(Podaci preuzeti iz rada Ariane Štulhofer: Prilog istraživanju povijesti izgradnje športsko-reakreacijskih objekata u Zagrebu, 1995. godine)

Bazen se među građanstvom dugo vremena nazivao jednostavno “bazen u Daničićevoj”, mnoge generacije školaraca su tu naučile plivati.

(Vanja)

Vezani tekstovi:

Aktualni podaci:

Radno vrijeme bazena "Mladost" (Žajina) za građanstvo [GP 2014.]

Kućni red bazena "Mladost" (Žajina) [GP 2014.]

Cjenik korištenja bazena "Mladost" (Žajina) za građanstvo [GP 2014.]

 

Komentari 8

 1. zlatka 08.10.2014, 12:14

  Molim Vas da mi odgovorite u koje vrijeme je bazen dostupan građanstvu, tj. da li uopće mogu doći platiti i otplivati sat vremena dva puta tjedno.

  S poštovanjem

  Zlatka

 2. GP 08.10.2014, 13:35

  Zahvaljujemo na upitu. Slijedom toga u članak smo uvrstili i poveznicu na ustanovu koja upravlja tim objektom kao i aktualne podatke o rasporedu korištenja i cijenama za građanstvo.

 3. emilija 08.09.2016, 11:27

  Želim unuka od 8 godina upisati u školu plivanja kod vas.
  Vikendom bi nam bilo praktično, ako je moguće.
  Molim upute kako realizirati našu želju.

  pozdravljam

 4. GP 15.10.2016, 17:25

  Gđo Emilija,

  Nadam se da ste i bez nas, koji nikako nismo komercijalno-informativni servis za institucije koje spominjemo u našim člancima, uspjeli u vašoj obiteljskoj nakani da unuku priskrbite temeljit i stručan pristup u plivačkom sazrijevanju.

  Za MT
  GP

 5. ALEx 30.01.2020, 14:27

  Poštovani,

  Zainteresirana sam za neku vrstu sportskog, rekreativnog plivanja za dijete u dobi od 11 godina, s dijagnozom ADHD-a. U domu sportova, obzirom da nam je to najbliže, te Vas molim za više informacija ili kontakt!
  Hvala!
  LP!

 6. alis 05.03.2020, 11:38

  ne vidim radno vrijeme za građanstvo danas

 7. šnjevks 02.08.2021, 13:14

  “aktualni podatci”
  HA HA HA

 8. vanja 16.08.2021, 09:59

  Da, bili su aktualni u doba odgovaranja na poruku posjetioca stranice … no, pretpostavljamo da se od nas ne očekuje da ćemo pratiti svaku promjenu svake web stranice objekata na cijeloj Trešnjevci i objavljivati je na ovoj stranici? 🙂
  (dosta je čest slučaj da građani smatraju da su naše web stranice na kojima pišemo o tim objektima zapravo službene stranice tih objekata … no, na svaki takav upit odgovaramo građanima posebnim mailom da potraže odgovor na službenoj stranici te ustanove)

  Srdačan pozdrav, Vanja Radovanović, član Uredništva Mapiranja Trešnjevke i autor ovoga teksta

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa zvjezdicom ( * )

Kategorije